04 Αυγ 2011

Κυβερνητικό "πραξικόπημα" στο Ταμείο Υγείας μας

Συνάδελφοι,
 
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χτύπησε για μια ακόμα φορά τα Ταμεία μας.

Ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο τόσο με επιστολές αλλά και με παρέμβαση στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας είχαμε ζητήσει προκειμένου να επιβιώσει το Ταμείο μας, την θεσμοθέτηση εισφοράς 10% των συνταξιούχων για τον κλάδο ασθένειας (εισφορά που θα κατανέμονταν 4% από την πλευρά των συνταξιούχων και 6% από τον ασφαλιστικό φορέα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) εισφορά που θα έδινε μακροχρόνια λύση στο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ταμείο μας εξ αιτίας της πολιτικής προσλήψεων της Διοίκησης.

Μετά από ενάμιση χρόνο απραξίας, η κυβέρνηση στις αρχές του καλοκαιριού κατέθεσε στην Βουλή την σχετική διάταξη σε σχέδιο νόμου.

Πιο συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε υπήρχε η συγκεκριμένη πρόβλεψη:
 
 
Το σχέδιο Νόμου, όπως κατατέθηκε στην Βουλή:

Άρθρο 50 - Ρυθμίσεις Ασφάλισης Ασθένειας
3. Η εισφορά υπέρ του Τομέα Ασθενείας Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρείας "Η ΕΘΝΙΚΗ" του Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. των συνταξιούχων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ/ ΤΑΠΑΕ ΕΘΝΙΚΗ, ορίζεται σε ποσοστό 10% επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατανέμεται σε ποσοστό 4% σε βάρος των συνταξιούχων και 6% σε βάρος του φορέα συνταξιοδότησης.
Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ υποχρεούται να παρακρατεί από το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης των ανωτέρω εισφορά και να αποδίδει το σύνολο αυτής στο Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω/images/old_site/ ΤΑΠΑΕ ΕΘΝΙΚΗ.
Ως έναρξη εφαρμογής της ανωτέρω ρύθμισης, ορίζεται η πρώτη του μεθεπόμενου μήνα από τη δημοσίευση του νόμου.
 
 
Μάλιστα το σχέδιο νόμου συνοδεύονταν και με συγκεκριμένη οικονομική πρόβλεψη εις βάρος του ΙΚΑ.
 
H Ειδική Έκθεση

…Γ. Επί του προϋπολογισμού του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (ν.π.δ.δ. επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό)
2. Ετήσια δαπάνη από:
α. τη θέσπιση εισφορών υπέρ του Τομέα Ασθενείας Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρείας "Η ΕΘΝΙΚΗ" του Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω., για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ/ ΤΑΠΑΕ ΕΘΝΙΚΗ, η οποία υπολογίζεται στο ποσό των 1.310.000,00 ευρώ περίπου (άρθρο 48, § 3)….
 
 
Όμως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε άλλα καλοκαιρινά σχέδια εις βάρος του ταμείου.
Θαυμάστε την διάταξη, έτσι όπως τελικά ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία:


Ο Νόμος, όπως ψηφίστηκε:

Άρθρο 48 - Ρυθμίσεις Ασφάλισης Ασθένειας
11. Στο τέλος της §1 περίπτωση Α' του άρθρου 23 της αριθμ. 19875/Ε.452/1952 (Β' 90) υπουργικής απόφασης προστίθεται εδάφιο ως εξής:
"Η εισφορά υπέρ του Τομέα Ασθενείας Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρείας "Η ΕΘΝΙΚΗ" του Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. για την ασφάλιση ασθενείας των συνταξιούχων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ/ ΤΑΠΑΕ ΕΘΝΙΚΗ, ορίζεται σε: α) ποσοστό 4% επί των καταβαλλομένων συντάξεων για τους συνταξιούχους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι) και β) ποσοστό 10% επί των καταβαλλομένων συντάξεων, που κατανέμεται 4% σε βάρος των συνταξιούχων και 6% σε βάρος του φορέα συνταξιοδότησης, για τους συνταξιούχους, ασφαλισμένους μετά την 1.1.1993 (νέοι ασφαλισμένοι).
Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (φορέας συνταξιοδότησης) υποχρεούται να παρακρατεί από το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης τα ανωτέρω ποσοστά εισφορών και να αποδίδει το σύνολο της εισφοράς στο Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω/images/old_site/ ΤΑΠΑΕ ΕΘΝΙΚΗ.
Ως έναρξη εφαρμογής της ανωτέρω ρύθμισης, ορίζεται η πρώτη του μεθεπόμενου μήνα από τη δημοσίευση του νόμου"
 
Επί της ουσίας δηλαδή το ΙΚΑ δεν θα καταβάλει το παραμικρό ποσό για την ασφάλιση ασθένειας για κανέναν σημερινό συνταξιούχο (μιας και οι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/93 δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν), αποτελώντας το μοναδικό ταμείο στην Ελλάδα που ο εργοδότης (το ΙΚΑ δηλαδή) δεν θα καταβάλει εισφορά για τους συνταξιούχους.
 
Συνάδελφοι,
 
Είναι γνωστό ότι τις περισσότερες φορές οι κυβερνήσεις χτυπούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους καλοκαιρινούς μήνες για να συναντούν μικρότερες αντιδράσεις.

Αυτό που δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε είναι η προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του κου Κουτρουμάνη, που άλλαξε σε ένα βράδυ το ίδιο το σχέδιο νόμου που η ίδια κατέθεσε, με αποτέλεσμα το ταμείο μας να μην μπορεί να ανακάμψει και να κινδυνεύει να βρεθεί πολύ γρήγορα σε τραγική οικονομική κατάσταση.
 
Συναδελφικά
Το Δ.Σ.