24 Οκτ 2011

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που έχει η Εταιρία μας και "κούρεμα" χρέους

Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ του Συλλόγου, θεωρεί κατά πλειοψηφία, ότι σύμφωνα με τα όσα διαφαίνονται και γράφονται στον τύπο, θα αποφασιστεί στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το "κούρεμα" των Ελληνικών κρατικών ομολόγων να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 50%, και αυτό θα γίνει πιθανά σε "εθελοντική" βάση, έτσι ώστε να μην θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και δοθεί η δυνατότητα να ενεργοποιηθούν τα παράγωγα ασφάλισης χρέους (CDS).

Για την Εταιρία μας, αλλά και τις άλλες ασφαλιστικές Εταιρίες που έχουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αυτό θα είναι καταστροφικό. Όλα αυτά τα χρόνια αγοράζαμε Ελληνικά ομόλογα για να στηρίξουμε την Ελληνική οικονομία (και πολύ σωστά κάναμε) δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο που ξεπερνάει τα 800 εκατομμύρια ευρώ, τοποθετώντας τα στα αποθέματα της Εταιρίας.

Αν λοιπόν αυτό το νούμερο περιοριστεί στο μισό, όπως λέγεται, τότε καταλαβαίνετε ότι από τα αποθέματα θα μας λείπουν 400 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα γονατίσει την Εταιρία μας με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της.

Και μάλιστα όταν δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την ένταξη των ασφαλιστικών στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προφανώς γιατί οι μεγάλες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν μικρή έκθεση σε Ελληνικά ομόλογα, οπότε το θέμα είναι διαχειρίσημο γι' αυτές.
Θέλουμε να τονίσουμε εδώ ότι τα ομόλογα αυτά είναι όλα σε ασφαλιστική τοποθέτηση και συνεπώς είναι χρήματα που ανήκουν στους ασφαλισμένους.

Η όποια απόφαση λοιπόν για την περικοπή τους θα πρέπει να παρθεί αποκλειστικά με αυτόν τον γνώμονα.

Δεν γίνεται ( αν τελικά είναι εθελοντική η συμμετοχή), να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς να έχει πάρει καμία διασφάλιση για το μέλλον της Εταιρίας μας, την απομείωση των περιουσιακών μας στοιχείων κατά 400 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι θέμα του μετόχου, όπως κάποιοι νεόκοποι ασφαλιστές τραπεζίτες θα σπεύσουν να μας πουν.

Είναι θέμα των πελατών μας, των ασφαλισμένων μας. Αυτών που μας έχουν εμπιστευτεί μεταξύ των άλλων και για την σωστή διαχείριση χρημάτων τους, που αποτελούν τα αποθέματά μας.

Αν το Ελληνικό Δημόσιο θέλει να συμμετάσχουμε "για το καλό της πατρίδας", θα πρέπει πρώτα να πείσει τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ένταξη και των ασφαλιστικών Εταιριών στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έτσι ώστε να μην βουλιάξουν οι Ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες που έκαναν το λάθος και εμπιστεύτηκαν να επενδύσουν τα χρήματα των πελατών τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ( με την πίεση του ίδιου του Ελληνικού Δημοσίου ). Όσο κι αν ακούγεται αντιπατριωτικό, πρώτο μέλημά μας πρέπει να είναι οι ασφαλισμένοι. Συνεπώς θα πρέπει να συμμετάσχουμε εφ' όσον υπάρχει το στοιχείο του εθελοντικού, μόνο όσο αντέχουμε σαν Εταιρία.

Ας μην περνάμε έτσι απλά και χαλαρά ότι θα πρέπει να συμμετέχουμε γιατί έτσι επιτάσσει η σωτηρία της πατρίδας.

Όλοι μας έχουμε πρώτιστο καθήκον την διασφάλιση των χρημάτων των ασφαλισμένων μας και την προστασία της περιουσίας της Εταιρίας μας. Μιας Εταιρίας που λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, περιβάλλον που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αυτό θα πρέπει όλοι μας να το θυμόμαστε.

Συναδελφικά

Το Δ.Σ.

ΥΓ: Το Δ.Σ. εκφράζει τα συλλυπητήρια από πλευράς όλων των εργαζομένων στην οικογένεια του Δημήτρη Κοτζαρίδη, συνδικαλιστικού στελέχους του ΠΑΜΕ, που έχασε την ζωή του συμμετέχοντας στην απεργία και στην διαδήλωση στην Πλ. Συντάγματος, προσθέτοντας ένα ακόμα θύμα από την πλευρά της εργατικής τάξης στον κατάλογο αυτών που έπεσαν συμμετέχοντας σε εργατικές κινητοποιήσεις.