15 Σεπ 2017

Ανακοίνωση του Συλλόγου σχετικά με τα δημοσιεύματα


Συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες είδαμε σειρά δημοσιευμάτων που αφορούσαν την οικονομική ρευστότητα της EXIN Reinsurance και είχαν όλα σαν πηγή ένα άρθρο της 5/9/2017 του έγκυρου βρετανικού ασφαλιστικού συνδρομητικού site Insurance Insider που υπογράφεται από τον αρχισυντάκτη του Adam McNestrie.

Η συμφωνία πώλησης της Εταιρίας μας υπογράφεται από την ΕΤΕ και την EXIN Financial Services Holdings B.V. μητρικού σχήματος που εμφανίζεται να περιλαμβάνει τις εταιρίες EXIN Capital Partners, EXIN Group, EXIN Wholesale, EXIN Re, EXIN Sure και συμμετέχει κατά 50% στην AIG Ελλάς Α.Ε.

Σίγουρα, τα δημοσιεύματα που περιγράφουν οικονομικά προβλήματα μίας από τις εταιρίες του σχήματος λειτουργούν ιδιαίτερα αρνητικά και προς την Εταιρία μας.

Από την πλευρά μας έχουμε ήδη ζητήσει τόσο από την Εταιρία μας, όσο και από την EXIN να τοποθετηθούν πάνω σ' αυτά, αλλά και να παράσχουν τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν την οικονομική ευρωστία του ομίλου.

Οφείλουν να ενημερώσουν πρώτα και κύρια τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της Εταιρίας μας, τα δίκτυα πωλήσεων και τους εργαζόμενους.

Η ανησυχία είναι διάχυτη και κακογραμμένες διαρροές από το γραφείο τύπου της ΕΤΕ δεν βοηθούν στην εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης που διαχρονικά υπάρχει στις σχέσεις της Εταιρίας μας και των ασφαλισμένων της.

Ήδη ο ανταγωνισμός χρησιμοποιεί τα δημοσιεύματα για να χτυπήσει την Εθνική Ασφαλιστική.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να πληγεί η εικόνα της Εταιρίας μας γιατί αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε μας.

Οι εργαζόμενοι αλλά και τα δίκτυα πωλήσεων είναι εδώ και δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα προασπίσουν το κύρος, το μέγεθος, την φερεγγυότητα και την αξιοπιστία της Εταιρίας μας, αλλά και θα είναι ενεργά παρόντες για να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Για την σφαιρικότερη ενημέρωση των εργαζόμενων παραθέτουμε την ελληνική απόδοση του άρθρου:

"Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exin Re αναχωρεί εν μέσω διαφορών
για τις αποδοχές του
Του Adam McNestrie
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exin Re, Marc Maupoux, παραιτήθηκε από την αντασφαλιστική εταιρεία με έδρα τη Ζυρίχη, καθώς δεν έχει εισπράξει εδώ και μήνες τις αποδοχές του και προς το παρόν, μαζί με άλλους συνάδελφούς του, έχει προβεί σε επίσημες διαδικασίες για την ανάκτηση των χρημάτων του, καθώς ο Matt Fairfield συντάσσει ανταγωγή εναντίον τους.
 
Και άλλα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του COO Pieter Fierz, παραιτήθηκαν και κατέθεσαν αγωγές στις αρμόδιες αρχές, ζητώντας τις δεδουλευμένες τους αποδοχές, καθώς η Exin Re προετοιμάζεται να τοποθετήσει το πρώην στέλεχος της Alterra, Adam Mullan ως CEO, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης.
 
Όπως είναι λογικό, ο Matt Fairfield έχει δώσει εντολή στους δικηγόρους να ασκήσουν δίωξη στον Maupoux για ποσό των 6 εκατ ευρώ τα οποία οφείλονται στις δαπάνες που προέκυψαν κατά την διάρκεια προηγούμενης αγωγής, που αφορούσε τον παλαιό εργοδότη του Maupoux, την Axis Re, καθώς και στα χαμένα κέρδη που προέκυψαν από την καθυστερημένη έναρξη της επιχείρησης Exin Re.
 
Η εμπλοκή οφείλεται σε μειωμένες ταμειακές ροές σε πολλές επιχειρήσεις της Exin, που έχει αφήσει το προσωπικό και τους προμηθευτές της απλήρωτους, και οδήγησαν σε αρκετές αναχωρήσεις στελεχών, που περιλαμβάνουν τον επικεφαλής Επιχειρηματικών πελατών της Exin, Marc van der Veer και τον επικεφαλής του underwriting, Stuart Middleton.
 
Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε σε όλο το προσωπικό της Exin την περασμένη εβδομάδα, και ανακτήθηκε από το The Insurance Insider, ο Fairfield είπε ότι η διοίκηση "εργάζεται για την επίλυση της τρέχουσας κατάστασης ταμειακών ροών".
 
Ερωτηθείς να σχολιάσει, ο Fairfield εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι: "Σε λιγότερο από 18 μήνες από το ξεκίνημα μας, δημιουργήσαμε έναν οργανισμό με αρκετές εταιρίες, οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους. Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με την Εθνική στο τέλος του έτους, θα υπερβούμε τα 1 δισ. ευρώ ασφάλιστρα.
 
"Όπως και με κάθε start up (σε κάθε νέο ξεκίνημα), θα υπάρξουν λακκούβες (προβλήματα) στο δρόμο. Μερικοί από τους πρώτους μας συνεργάτες δεν ήταν κατάλληλοι για ένα start up, θα τους ευχηθούμε τα καλύτερα και θα διευθετήσουμε δίκαια τις υποχρεώσεις μας".
Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον Maupoux.
 
Έργο Penelope
Είναι γνωστό ότι ο Fairfield εργάζεται με την PwC για να συγκεντρώσει κεφαλαία. Προς το παρόν διεξάγονται συζητήσεις με επενδυτές και στοχεύονται δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρόλα αυτά, το email που εστάλη στο προσωπικό δείχνει σαφώς ότι οι βραχυπρόθεσμες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ρευστότητας βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλα με την τεράστια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
 
"Ο βρετανικός (τραπεζικός) μας εταίρος και ο εταίρος αντασφαλιστής μας συμφώνησαν να βοηθήσουν να βρεθεί ρευστότητα," είπε. Στο μήνυμα επίσης αναφέρεται ότι η "τρέχουσα ορατότητα" είναι εντός δύο εβδομάδων, ενώ η εργασία βρίσκεται σε εξέλιξη για να "συντομεύσει σημαντικά αυτό το χρονικό πλαίσιο".
"Όταν έχουμε επιβεβαίωση σε αυτό το χρονικό σημείο, μπορούμε να έχουμε μια γρήγορη βραχυπρόθεσμη βοήθεια από έναν άλλο εταίρο."
 
Εξυπακούεται ότι σε πολλούς υπάλληλους της Exin δεν έχουν καταβληθεί αποδοχές από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, ακολουθώντας ένα μοτίβο, στο οποίο το προσωπικό πολλών βρετανικών, ισπανικών και ελβετικών επιχειρήσεων αντιμετώπισε καθυστερήσεις στην λήψη της αμοιβής τους, κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2017.
Οι προμηθευτές και οι φορολογικές αρχές αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα με την έγκαιρη εξασφάλιση των πληρωμών και ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί.
Αυτά τα ζητήματα ταμειακών ροών έρχονται παρά τη συμφωνία της Exin, που ανακοινώθηκε μέσω της Exin Partners τον Ιούνιο, για να αποκτήσει μερίδιο 75%, σε μια αποτίμηση συνολικού ύψους 958 εκατ. Ευρώ ($ 1,14 δισ.) στην ελληνική Εθνική Ασφαλιστική Εθνική.
 
Η Exin Partners είναι ένα επενδυτικό όχημα με έδρα το Λουξεμβούργο που περιλαμβάνει τον δισεκατομμυριούχο John Calamos, ιδρυτή της Calamos Asset Management, τον John Koudounis, Διευθύνων Σύμβουλο της Calamos Asset Management. και τον Matt Fairfield.
 
Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, η Exin Partners μπόρεσε να παρουσιάσει μια επιστολή για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας, που ικανοποίησε τους σύμβουλους πώλησης της Morgan Stanley και της Goldman Sachs.
 
Στο email αναφερόταν ότι η διευκόλυνση του χρέους που εξετάζεται επί του παρόντος είναι προσανατολισμένη στην επίλυση των ζητημάτων "μέχρι και το "κλείσιμο" της συμφωνίας Penelope [Εθνική], δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους".
 
Οι Exin Partners χτύπησαν τον ανταγωνισμό από μια σειρά κινέζων υποψηφίων αγοραστών, μεταξύ των οποίων και η Fosun, σε μια σκληρή και πολύ πολιτικοποιημένη διαδικασία πώλησης της Εθνικής.
Ο Αμερικάνος Υπουργός εμπορίου, Wilbur Ross, έγραψε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απευθύνει έκκληση για "διαφανή πώληση" της επιχείρησης, καθώς η υποβολή των προσφορών για την Εθνική Ασφαλιστική ήρθε σε κρίσιμη συγκυρία στις συνομιλίες αναδιάρθρωσης του χρέους.
 
Exin Re
Ο Maupoux υπέβαλε την παραίτησή του στα τέλη Ιουλίου, και στη συνέχεια κατέθεσε αίτημα στις αρμόδιες αρχές στη Ζυρίχη, - ζητώντας τις μη καταβληθείσες αμοιβές.
 
Ένα δημόσιο έγγραφο που ονομάζεται Betreibungsregister δείχνει ότι ο Maupoux υπέβαλε την καταγγελία του στις 2 Αυγούστου για την μη καταβολή CHF 592.124 ($ 618.609).
Πολλές πηγές ανέφεραν ότι το προσωπικό της Exin Re δεν είχε πληρωθεί τους μισθούς του για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
 
Η Betreibungsregister επίσης δείχνει ότι ο Fierz κατέθεσε στις 8 Αυγούστου για να ανακτήσει δελουμένα 66.629 CHF.
 
Εξυπακούεται ότι και άλλοι υπάλληλοι ή πρώην υπάλληλοι έχουν επίσης ξεκινήσει τη διαδικασία και ότι είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο βήμα.
 
Η διαδικασία Betreibung τέθηκε επίσης σε λειτουργία από το καντόνι της Ζυρίχης και το SVA (ΙΚΑ) για το καντόνι της Ζυρίχης. Το SVAείναι ο φορέας που συλλέγει τις "κοινωνικές εισφορές" - την πληρωμή από τον εργοδότη στο σύστημα κοινωνικής ασφαλισης.
 
Το Καντόνι σκοπεύει να ανακτήσει τα 15.681 CHF και κατέθεσε την τεκμηρίωση στις 22 Ιουνίου, σύμφωνα με τα δημόσια έγγραφα, με την SVA να αναζητά 21.435 CHF στις 7 Αυγούστου.
 
Μια πηγή δήλωσε ότι μετά από έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά του Maupoux, που πιστεύεται ότι διεξήχθη σε συνεργασία με την Kroll, η Exin Re απέστειλε στο στέλεχος της επιστολή στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ζητώντας να πληρώσει 6 εκατ. Ευρώ.
 
Από αυτά, περίπου 1 εκατ.ευρώ σχετίζονται με το κόστος Exin Re που προκύπτει άμεσα από την Axis Re, λόγω (διαρροής;) δεδομένων, ενώ περίπου 5 εκατ. ευρώ αποδίδονται σε χαμένα κέρδη από την καθυστερημένη εκκίνηση της Exin Re.
 
Η Exin Re είναι έτοιμη να υποβάλει ανταγωγή κατά του Maupoux εάν οι συνομιλίες δεν προχωρήσουν ομαλά.
 
Παραίτηση
Τέσσερα ή πέντε άλλα μέλη του προσωπικού έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους, εκτός από τους Maupoux και Fierz, αφού έχασαν την υπομονή τους, μετά από μια σειρά καθυστερήσεων στην πληρωμή των μισθών. Υπάρχουν και άλλοι που εξετάζουν το ίδιο ενδεχόμενο.
 
Με την αποχώρηση του μη εκτελεστικού διευθυντή Thomas Zuerre, ο Fairfield - ο οποίος είναι πρόεδρος της Exin Re, είναι ταυτόχρονα και ο μόνος εναπομείναντας διευθυντής της ελβετικής επιχείρησης.
Η σχέση του Maupoux με τον Fairfield περνούσε κρίση και πριν από την παραίτησή του στα τέλη Ιουλίου. Πιο αναλυτικά οι σχέσεις τους άλλαξαν από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο πρώην εργοδότης του Maupoux, η Axis Re, έκανε αγωγή κατά του Maupoux, ότι χρησιμοποίησε δεδομένα της εταιρείας που έχει σε έναν φορητό υπολογιστή και ένα stick USB.
Η διαμάχη αυτή ήρθε τη στιγμή που η Exin Re ήταν στα τελευταία στάδια της διαδικασίας απόκτησης άδειας λειτουργίας και είχε ως αποτέλεσμα η ελβετική ρυθμιστική αρχή Finma να μην επιτρέψει την πλήρη λειτουργία της Exin Re την 1ης Ιανουαρίου.
 
Η Axis Re υπέβαλε νέα αγωγή στα δικαστήρια της Ζυρίχης κατά των Maupoux και Exin Re τον Νοέμβριο ζητώντας αποζημίωση. Τελικά οι δύο πλευρές έφθασαν σε συμβιβαστική συμφωνία τον Ιανουάριο, με την Exin Re να πληρώνει για την επίλυση των απαιτήσεων.
Παρά την επίλυση της διαφοράς, η Exin Re δεν κατάφερε ποτέ να πάρει την έγκριση της ελβετική ρυθμιστικής αρχής για λειτουργία αντασφαλιστικής επιχείρησης.
 
Η Exin Re αρχικά στόχευε σε ένα λανσάρισμα στα τέλη του καλοκαιριού του περασμένου έτους, ώστε να συμμετέχει κανονικά στις ανανεώσεις της 1ης Ιανουαρίου.
 
Εκείνη την εποχή, οι πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι η επιχείρηση είχε επενδύσει κεφάλαια ύψους 700 εκατ. Δολαρίων κατά την εκκίνηση, ενώ άλλα 300 εκατ. δολάρια θα επενδύονταν για την περεταίρω ανάπτυξη των εργασιών.
 
Ωστόσο, με την επιχείρηση να μην έχει λειτουργήσει ποτέ, στο εμπορικό μητρώο του καντονιού της Ζυρίχης φαίνεται ως καταβεβλημένο κεφάλαιο το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό για μια ελβετική αντασφαλιστική επιχείρηση (100.000 CHF).
 
Ένας εκπρόσωπος της Exin Partners δήλωσε: "Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ισχυρή και ταχεία ανάπτυξή μας. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το σχέδιό μας να παρέχουμε τις καλύτερες επιδόσεις σε κάθε εταιρεία που διαθέτουμε και συνεπώς για τους επενδυτές μας"."

Συναδελφικά,
Το Δ.Σ.