18 Σεπ 2017

4 χρόνια απο την δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Συνάδελφοι,

Σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα της Χρυσής Αυγής. Με αφορμή αυτή τη μαύρη επέτειο νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τις σκέψεις μας για τον… Ελάχιστο Κοινό Παρονομαστή της κοινής μας ζωής.

Δεν μπορεί να απαντήσει μόνο μια συνδικαλιστική οργάνωση στο τι είναι η Δημοκρατία. Για την ακρίβεια, ποια θα μπορούσε να είναι η άριστη Δημοκρατία, αν μπορεί να υπάρχει κάποια τέτοια ή αν αυτό που λέμε συλλογική σοφία δεν είναι παρά το άθροισμα της ατομικής άγνοιας.

Κάθε κριτική στη Δημοκρατία είναι πολλές φορές ορθή και αληθής. Αυτό όμως δεν οπλίζει με επιχειρήματα εκείνους που με τη δράση τους διαγράφουν την ουσία της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων σε μια κοινωνία. Αυτόν τον Ελάχιστο Κοινό Παρονομαστή που συνίσταται από τις λέξεις Ελευθερία, Σεβασμός, Αξιοπρέπεια, Ανθρωπιά, Αλληλεγγύη όπως αυτές λαϊκά ορίζονται.

Αυτόν τον πυρήνα προσβάλλει βάναυσα οποιοσδήποτε συμμετέχει στα τάγματα της Χρυσής Αυγής που ο ιδανικός της κόσμος είναι ένας ωκεανός μίσους και πολέμου για την επικράτηση του βιολογικού είδους. Οι ναζιστικές ιδεολογικές ρίζες των ηγετικών στελεχών της έχουν φορέσει τον μανδύα του εθνικισμού και τρίζουν τα κόκκαλα όλων εκείνων (Αριστερών, Δεξιών ή απολίτικων) που πολέμησαν ενάντια στη χειρότερη μορφή ολοκληρωτισμού που συνάντησε η σύγχρονη Ευρώπη, τη ναζιστική Γερμανία.

Δυστυχώς, το ρατσιστικό και ναζιστικό ρεύμα δείχνει να έχει απενοχοποιηθεί παγκοσμίως (βλ. Σαρλοτσβίλ, ΗΠΑ, δολοφονία της Χέδερ Χάγιερ). Η απάντηση όλων αυτών που εναντιώνονται στην επικράτηση του μίσους πρέπει να είναι κοινή και βροντερή.

Για τον λόγο αυτό και με αφορμή αυτή τη μαύρη επέτειο, σας καλούμε να σταθείτε απέναντί σε κάθε έκφραση φασισμού, απέναντι στη Χρυσή Αυγή τιμώντας τους ανθρώπους που σήκωσαν το ανάστημά τους για να μην περάσει ο φασισμός, γινόμενοι κοινωνοί και φορείς του αντιφασισμού και αντιρατσισμού σε κάθε μας κοινωνική έκφραση (παρέες, social media, εργασιακός χώρος, χώροι ψυχαγωγίας, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κοκ).

Η σιωπή είναι συνενοχή. 
Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.