29 Ιαν 2018

Διοικητικός Απολογισμός του Δ.Σ. του Συλλόγου

Από την μεριά του Δ.Σ. θα ήθελα να σας παρουσιάσω τον Διοικητικό απολογισμό μιας χρονιάς που σημάδεψε τόσο εμάς, όσο και την Εταιρία μας.

Εμάς, γιατί το εργασιακό μας μέλλον εξαρτάται μόνο από μας, την δύναμη, την αλληλεγγύη, την ενότητά μας.

Την Εταιρία μας, που, μετά από 128 χρόνια παρουσίας, αλλάζει ιδιοκτήτη με ευθύνη της ΕΤΕ και την αδιαφορία της κυβέρνησης, χωρίς να ξέρουμε ακόμα σε ποιά χέρια θα καταλήξει.

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο εκπροσωπεί τον Σύλλογο από τις 16/2/2015.

Στο διάστημα αυτό προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τον απαράδεκτο Κανονισμό Εργασίας που επέβαλε η διοίκηση Μαυρόγαλου με 3 προσφυγές στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και με διαπραγματεύσεις μέχρι την παραμονή της υπογραφής του, αλλά και με προσφυγή και διαπραγματεύσεις για την σύναψη του καινούργιου ΕΚΕ που ισχύει σήμερα. Το αποτέλεσμα κρίνουμε ότι ήταν θετικό για τους εργαζόμενους. Σημαντική κατάκτηση ήταν η αποδοχή της Διοίκησης τόσο στον ΕΚΕ, όσο και στην Συλλογική Σύμβαση ότι δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους μέχρι την λήξη τους τον Ιούνιο του 2019.

ΠΩΛΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ - ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Πραγματοποιήσαμε Πανελλαδικές Απεργίες στις 23/02/2017, 02/03/2017, 21/03/2017, 22/03/2017, 28/03/2017, 29/03/2017, 30/03/2017, 31/03/2017 και 30/06/2017. Πέντε μήνες αγώνα όλων μας, πέντε μήνες που οι κινητοποιήσεις αποφασίζονταν από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις.

Τον Μάη του 2017 καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα κατά της Εταιρίας και της ΕΤΕ, ζητώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην πληροφόρηση για το μέλλον μας. Εκδικάστηκαν τον Ιούνιο του 2017 και από τότε περιμένουμε την έκδοση της απόφασης. Καταθέσαμε αναφορά στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου για την απαράδεκτη καθυστέρηση τον Νοέμβρη και ακόμα περιμένουμε την «ανεξάρτητη» Ελληνική δικαιοσύνη..

Στις 5/10/2017 συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της EXIN GROUP Matt Fairfield και Παύλο Κανελλόπουλο στα γραφεία του Συλλόγου αναδεικνύοντας τα θέματα αιχμής για τους εργαζόμενους:

1. Ανάπτυξη Εταιρίας - Στρατηγικοί στόχοι για την Εταιρία.
  2. Εργασιακές σχέσεις - Σεβασμός σε Συλλογικές Συμβάσεις.
  3. Εσωτερικός Κανονισμός Εργασίας.
  4. Εργαζόμενοι μέσω ICAP.
  5. Εργαζόμενοι γραμματείς σε Γραφεία Πωλήσεων.
  6. Συνέχιση των εκπτώσεων στα τραπεζικά προϊόντα της Ε.Τ.Ε.
  7. Πληροφορική και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της.
  8. Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης που έχουν αντίκτυπο στην παραγωγή της Εταιρίας.
  9. Ανησυχία από δημοσιεύματα στον τύπο για EXIN Group.

Σήμερα, η κατηγορηματική αντίθεσή μας στην πώληση συνεχίζεται. Βλέπουμε ότι η διαδικασία καρκινοβατεί και ο υποψήφιος αγοραστής δεν έχει ούτε καν τα χρήματα να καταβάλει, έχουμε στείλει 2 επιστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς καμία απάντηση. Η Εταιρία έχει «κάτσει» και οι ανταγωνιστές μας τρίβουν τα χέρια τους …

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Τα Υποκαταστήματά μας, τα κύτταρα παρουσίας της Εταιρίας μας στην Περιφέρεια έμειναν απονευρωμένα χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Αναδείξαμε το θέμα και πέρυσι έγινε το πρώτο δειλό βήμα για την ενίσχυσή τους με κάποιες επιπλέον αρμοδιότητες. Αυτό δεν φτάνει. Ζητάμε τα Καταστήματα να αποκτήσουν πλήρεις αρμοδιότητες και να αναλάβουν ουσιαστικά την εκπροσώπηση της Εταιρίας μας στην Ελλάδα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΣΩ ICAP

Ο Σύλλογός μας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των συναδέλφων μας μέσω ICAP με στόχο την ένταξή τους στο προσωπικό της Εταιρίας μας. Τον Φλεβάρη του 2017 παρασταθήκαμε μαζί με την ΟΑΣΕ και την ΓΣΕΕ στην εκδίκαση για την παράνομη απόλυση της Μαρίας Γουλή, που εκκρεμεί ακόμα η έκδοση της απόφασης.

Παράλληλα προσπαθούμε να επαναφέρουμε το ελαστικό ωράριο στους συναδέλφους μας μέσω ICAP και με βάση τις συζητήσεις πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες.

O Σύλλογος, έχοντας τροποποιήσει εδώ και χρόνια το Καταστατικό του για να συμπεριλάβει στα μέλη του και τους συναδέλφους μέσω ICAP θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ένταξη τους στο προσωπικό της Εταιρίας μας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Συμπορευτήκαμε με τις Γραμματείς των Γραφείων παραγωγής που, ενώ ουσιαστικά ο μισθός τους καταβάλλεται από την Εταιρία, εμφανίζονται σαν εργαζόμενες του προϊστάμενου του Γραφείου Παραγωγής.

Προσφύγαμε στο Υπουργείο Εργασίας χωρίς αποτέλεσμα, μα καταφέραμε σε άτυπη συμφωνία με την Διοίκηση να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απόλυση που ήθελαν αρκετοί προϊστάμενοι των γραφείων Παραγωγής.

Στόχος μας η ένταξη τους στο προσωπικό της Εταιρίας μας και η διάθεσή τους σαν υπάλληλοι της Εταιρίας στα Γραφεία Παραγωγής.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ο Σύλλογος μας προώθησε και το κοινωνικό του έργο, δημιουργώντας την Ομάδα Εθελοντών σε συνεργασία με την Εταιρία, με τις παρακάτω δράσεις:

3ος 2016 | Αγορά σκηνών για πρόσφυγες στην Ειδομένη

12ος 2016 | Ενίσχυση Παιδικών Χωριών SOS

11ος 2017 | Κάλεσμα για Οικονομική Ενίσχυση Πλημμυροπαθών Μάνδρα Αττικής

(Οικονομική προσφορά συναδέλφων & Οικονομική ενίσχυση Εταιρίας),

12ος 2017 | Δράση «Μοιράσου το» - Προσφορά ειδών ένδυσης σε Φιλανθρωπικά Ιδρύματα

12ος 2017 | Οικονομική Ενίσχυση Νηπιαγωγείων Σκαραμαγκά & Σχιστού με συμμετοχή και της Εταιρίας.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Πετύχαμε επιπλέον εκπτώσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων. Ο υπολογισμός της έκπτωσης δεν θα γίνεται πια με βάση το πακέτο των υπαλλήλων, αλλά στο φτηνότερο ασφάλιστρο των protect. Αυτό θα ισχύει και για τους συναδέλφους μέσω ICAP και θα εφαρμοστεί αυτή την βδομάδα.

Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση του ποσού των δανείων εκτάκτων αναγκών με επιπλέον ποσό 200.000,00 €, έτσι ώστε να είναι εφικτή η ικανοποίηση μεγαλύτερου αριθμού αιτημάτων των συναδέλφων.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

12Ος 2017 | συναντηθήκαμε με τους αρμόδιους του Υπουργείου Εργασίας για το ελαστικό ωράριο και την διατήρηση του και με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Πήραμε διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να πειραχτεί.

Παράλληλα για πρώτη φορά υπήρξε σαφής καταγραφή και αναφορά με την εγκύκλιο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού περί τήρησης του ωραρίου και στην αποχώρηση των εργαζόμενων μετά την λήξη του ωραρίου εργασίας τους. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι θα ενημερώνονται γραπτά, προκαταβολικά για την υπερεργασία τους.

CHECK UP

Πετύχαμε πέρυσι την σημαντική ενίσχυση του ετήσιου check up και την επέκταση του τόσο στους εργαζόμενους μέσω ICAP και στις γραμματείς των Γραφείων Πωλήσεων αλλά και στον/ην σύζυγο και τα παιδιά των συναδέλφων.

INTERNET SITE

Η παρουσία του Συλλόγου μας στο Internet μετράει ήδη κοντά δυο δεκαετίες. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε σε συνολικό ανασχεδιασμό του site μας αλλά και την σύνδεσή του με τα social media. Από σήμερα "είμαστε στον αέρα" περιμένοντας τις προτάσεις όλων για βελτίωσή του. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα επαναλειτουργήσει το forum μας, στο οποίο η διοίκηση Κατσουρίδη είχε απαγορεύσει την πρόσβαση.

Ο Σύλλογός μας και οι εργαζόμενοι έδωσαν με κάθε τρόπο την μάχη για την αποτροπή του ξεπουλήματος της Εταιρίας μας απέναντι σχεδόν σε όλους. Την Εθνική Τράπεζα και τον κ. Φραγκιαδάκη, την αδιαφορία της κυβέρνησης που ξέχασε όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, την επιθυμία της Νέας Δημοκρατίας να γίνει η πώληση. Σηκώσαμε και αναδείξαμε το θέμα της πώλησης. Με ενημερωτικά spot και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, με συνεντεύξεις σε εφημερίδες, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα μα κυρίως με τον αγώνα μας.

Δυστυχώς, με όλο σχεδόν το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας, από αδιάφορο μέχρι ξεκάθαρα υπέρ της πώλησης, η προσπάθεια μας δεν ευοδώθηκε.

Αποδείχτηκε όμως από τις εξελίξεις ότι είχαμε δίκιο στον αγώνα μας. Και αυτό αποδείχτηκε τόσο από την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία της Εταιρίας μας, που έδειξε ότι δίκτυα πωλήσεων και εργαζόμενοι είναι ενεργά παρόντες, αλλά και από την επί οκτώ σχεδόν μήνες παλινωδία ΕΤΕ και Exin Group και την αγωνιώδη προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα χρήματα της εξαγοράς αδιαφορώντας για το ποιοί τελικά θα είναι οι αγοραστές μας και το τι αυτό μπορεί να σημαίνει για πελάτες, δίκτυα και εργαζόμενους.

Η θέση μας παραμένει η ίδια. Η Εθνική δεν πρέπει να πουληθεί.

Αυτή την χρονική συγκυρία ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ενότητα. Να κρατήσουμε και να δυναμώσουμε το "όλοι μαζί" των απεργιακών ημερών μπροστά στο μέλλον μας.

Ένα «όλοι μαζί» που δεν θα πρέπει να στοχεύει σε προσωπικές, παραταξιακές ή πολιτικές στρατηγικές, αλλά να έχει κυρίαρχο στοιχείο του την αλληλεγγύη και την συμπόρευση μεταξύ μας.

Είμαστε μια ομάδα: ICAP, γραμματείς γραφείων παραγωγής και υπάλληλοι αποτελούμε τους 1150 εργαζόμενους της Εταιρίας. Κάθε χτύπημα έστω και σε έναν από εμάς πρέπει να αντιμετωπίζεται κοινά.

Για όλα τα παραπάνω, η παράταξη που εκπροσωπώ, η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλες της παρατάξεις κάλεσμα ενότητας και κοινής συστράτευσης.

Μπροστά σε έναν ή πολλούς ιδιώτες με μόνο στόχο τους το κέρδος, εμείς ας αντιτάξουμε τη δική μας ενότητα με πρώτο βήμα την κοινή κάθοδο σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των εργαζόμενων, που μέχρι χτες κατέβαιναν σε παραταξιακά ψηφοδέλτια.

Για να μπορούμε, εκτός από την δυναμική που θα παρουσιάσουμε στους αγοραστές αλλά και την Τράπεζα, να μπορούμε από το μέχρι σήμερα δίλλημα "αυτόν ή εκείνον" να διατρανώσουμε ότι πλέον επιλέγουμε "και αυτόν και εκείνον".

Κάτι που δυναμώνει τους εργαζόμενους και φοβίζει τους εργοδότες.

Σας ευχαριστώ,

Γιάννης Πετσαλάκης