07 Μάι 2018

Ευτυχώς...

Συνάδελφοι,

Ακολουθεί κείμενο του συναδέλφου Μανώλη Χατζάκη.

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.


Ευτυχώς !

Υπάρχουν οι θεματοφύλακες της Τάξης και της Ηθικής!

Ρε είμαστε καλά ;

Άκου εκεί,  δεν θέλαμε, λένε, να ενοχλήσουμε νωρίτερα μήπως και χαλάσει η πώληση!

Αυτό επιζητούσατε;  Και τώρα που χάλασε η πώληση χάλασε και η διάθεσή σας ;

Τι μας λέτε; Ο Κωνσταντάς και ο Σαρδελής και από κοντά και ο  πρόεδρος του Συλλόγου συνωμοτούσαν με τους Κινέζους να χαλάσει η πώληση στην Exin ; Λες και χρειαζόταν σαμποτάρισμα η Exin! Εδώ αυτοί βγάζανε τα μάτια τους,  αλληλομηνυόμενοι!

Για να μην μιλήσουμε για τα κεφάλαια που έψαχναν μέχρι τελευταία στιγμή!

Δηλαδή ο πρόεδρος του Συλλόγου υποστήριζε την μη πώληση, επειδή ήθελε Κινέζους,  (ίσως για να αισθάνεται πλεονεκτικά ως προς το ύψος!).

Και όταν στην αρχή ακουγόταν ότι μας αγοράζουν οι Κινέζοι γιατί αντιδρούσε;

Φοβερός διχασμός προσωπικότητας.

Και καλά αυτός, όλοι οι υπόλοιποι «ψεκασμένοι» του συλλόγου δεν κατάλαβαν τίποτα ;  Έπαιζαν και αυτοί το ίδιο παιχνίδι;  

Από την άλλη, για να γίνει πιο πιασάρικη η καταγγελία, αναφέρονται θέματα για τα οποία ο Σύλλογος έχει ήδη προβεί σε σχετικές καταγγελίες  (πώληση πακέτου ζημιών αυτοκινήτων, επανεισπράξεις ζημιών, θέματα International κλπ). Και βέβαια πολλά από αυτά αφορούν προηγούμενες διοικήσεις.  

Τέλος και το ποιό ωραίο είναι η καταγγελία για την «παντοκρατορία» του ΣΥΡΙΖΑ και τις απάτες του!!!

Επειδή τυχαίνει να είμαι φανατικός Συριζαίος, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον “σύντροφο”  CEO που  κατάφερε να οργανώσει στον ΣΥΡΙΖΑ όλο σχεδόν το ΔΣ της εταιρίας, να προσεταιριστεί τον αντισυριζαίο πρόεδρο του συλλόγου και να υποτάξει όλη την πολιτική της εταιρίας στο σχέδιο της ακύρωσης της πώλησης.

Εκτός αυτού υπάρχει και πρόβλημα και στο επίπεδο των Γενικών Διευθυντών. Φαίνεται δεν  είναι ανεκτό, να περιλαμβάνεται στους Γ.Δ. της εταιρίας κάποιος που δεν είναι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ και μάλιστα να είναι και γυναίκα.  Είμαι σίγουρος ότι σε λίγο θα μας πούνε ότι εισρέουν στα Ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ και ποσά από ρεμούλες και  περίεργα αλισβερίσια.

Οι έχοντες στενές σχέσεις με το παλαιό διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο προφανώς το θεωρούν φυσιολογικό. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Tα δανεικά και αγύριστα που τόσα χρόνια έπαιρναν από τις τράπεζες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα πληρώνουμε εμείς; Τους διάφορους  Τσουκάτους να ομολογούν ότι πήγαιναν τις μίζες στα κομματικά τους γραφεία με βαλίτσες;  Χριστοφοράκο, Siemens, Novartis, Εθνικούς Εργολάβους που τόσα χρόνια τροφοδοτούσαν υψηλόβαθμα κομματικά τους στελέχη. Παναμέζικες offshore που χρηματοδοτούν οικογενειακές επιχειρήσεις και φιλικά ΜΜΕ των στελεχών τους; ΦΑΓΑΝΕ … ΦΑΓΑΝΕ…  ΦΑΓΑΝΕ …

Και ένα ερώτημα προς τους ερωτώντες : Γνωρίζατε άραγε την παραίτηση Φραγκιαδάκη, που όπως τα ΜΜΕ αναγγέλλουν επιβλήθηκε από ξένα κέντρα λόγω και της αποτυχίας της πώλησης, και επιλέξατε τον χρόνο της επιστολής ή «με συγχωρείτε, ήταν τυχαίοοοο»;      

Επιτέλους λίγη (έστω ελάχιστη) σοβαρότητα δεν βλάπτει !

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,

Ας μιλήσουμε σοβαρά τώρα διότι το απαιτεί η κατάσταση.

Την στιγμή που οι εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις των εργαζομένων για το μέλλον της εταιρίας μας, την στιγμή που αγωνιζόμαστε (έστω και την τελευταία στιγμή) να αλλάξει κάτι στην  προδιαγεγραμμένη, εδώ και χρόνια, απόφαση για πώληση της εταιρίας και τον αφελληνισμό της αγοράς της Ιδιωτικής ασφάλισης, την στιγμή που οφείλουμε να είμαστε προσηλωμένοι στο μείζον, κάποιοι προσπαθούν, για δικούς τους λόγους που μάλλον οφείλονται σε ιδιοτελή τους συμφέροντα, να αποπροσανατολίσουν, να υπερασπιστούν την άποψη των ξένων συμφερόντων για την πώληση, ελπίζοντας, ίσως  σαν καλοί «εφιάλτες», να «βολευτούν» στην νέα κατάσταση.

Παίρνουν ξεδιάντροπα ξεκάθαρη θέση απέναντι στις θέσεις των εργαζομένων.

Πού ήταν αυτοί οι θεματοφύλακες της Τάξης και της Ηθικής όταν τόσα χρόνια η κακοδιοίκηση, η σπατάλη τεράστιων κεφαλαίων για «έργα» που δεν έγιναν ποτέ ή έμειναν ημιτελή (όπως ή επί πάνω από 20 χρόνια «προσπάθεια» μηχανοργάνωσης), η αναξιοκρατία στις προαγωγές και στις τοποθετήσεις θέσεων ευθύνης, ο κομματικός εναγκαλισμός σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρίας, η παντοκρατορία των κυβερνητικών συνδικαλιστών ήταν καθεστώς στην εταιρία μας. Για να μην μιλήσουμε για τους αποσπασμένους-υπηρέτες στα κομματικά και κυβερνητικά γραφεία των φίλων τους που πλήρωνε η εταιρία μας. Που ήταν, όταν ο «ΕΘΝΙΚΟΣ» μεσίτης ασφαλίσεων έπαιρνε όλες τις δουλειές και κανόνιζε συμβάσεις, αντασφαλιστικές και άλλες, με το αζημίωτο;

Δεν έλεγαν κουβέντα. Μήπως ήταν μέσα στο «παιχνίδι»;

Εξάλλου κάποιοι από αυτούς συνηθισμένοι και αποδεχόμενοι αυτή την κατάσταση,  «ως κανονικότητα»,  όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ρωτούσαν ποια Διευθυντική θέση θα καταλάβουμε; Και τους προκαλούσε έκπληξη  η απάντηση ότι είμαστε συνδικαλιστές-εκπρόσωποι των εργαζομένων και θα τιμήσουμε την επιλογή των συναδέλφων μας στο πρόσωπό μας, παραμένοντας στις θέσεις μας. Αυτή η στάση ούτε που τους περνούσε από το μυαλό! 

Με την πολυετή  πορεία και προσφορά μου τόσο στην εταιρία μας από τις θέσεις που υπηρέτησα, όσο και στους εργαζόμενούς της από την θέση του εκπροσώπου τους, αισθάνομαι λύπη και αηδία για όσους μέσα από τέτοιες μεθόδους σαμποτάρουν την κοινή μας προσπάθεια.

Και διευκρινίζω για να μην γίνει η παραμικρή παρεξήγηση. Δεν αναφέρομαι για όσα θέματα κακοδιοίκησης ή σπατάλης κατά καιρούς, μαζί με τους συναδέλφους μου, έχω καταγγείλει, που είναι σαφές ότι οφείλουμε να εξετάζουμε, να καταγγέλλουμε και να απαιτούμε την τιμωρία των υπευθύνων. Εδώ όμως το θέμα αφορά συνολικά το μέλλον της εταιρίας και των εργαζομένων της. 

Αναφέρομαι στην προσπάθεια να δοθεί η εικόνα  «σαπίλας» και διάλυσης, ώστε να σχηματισθεί η πεποίθηση ότι η πώληση είναι ο μονόδρομος που θα μας σώσει.

Αναφέρομαι επίσης στην απαξίωση του ρόλου και τη σπίλωση της αξιοπιστίας των συλλογικών μας οργάνων, μέσα από την επίθεση στον πρόεδρο του Συλλόγου μας.      

Κάθε καλοπροαίρετος εργαζόμενος που δεν επιδιώκει οφέλη και δεν συμμετέχει σε ρεβανσιστικά παιχνίδια,  δεν σαμποτάρει στην πράξη την κοινή απόφαση και προσπάθεια.  

Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού συντάκτη και συντάκτρια των 19 ερωτημάτων.

Μανώλης Χατζάκης

Μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

Γ.Γ. ΟΑΣΕ