11 Ιουλ 2018

Τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της Ο.Α.Σ.Ε. Μανώλη Χατζάκη για το ωράριο εργασίας

Σας κοινοποιούμε τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας μας Μανώλη Χατζάκη σχετικά με το ωράριο εργασίας.

----------------------------------------------------

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σε σχέση με το θέμα του ωραρίου θα ήθελα να σημειώσω τα παρακάτω:

1. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που έχουν "εξαφανισθεί" τα ελαστικά ωράρια. Ακόμη και όπου υπήρχαν καταργήθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις με την συναίνεση των εργαζομένων οι οποίοι πιεζόμενοι από "ανελαστικούς" κανόνες και νόμους διάλεγαν το μη χείρον.
  2. Στην περίπτωσή μας, ο Σύλλογος αντέδρασε σωστά και προς το υπουργείο και προς την Επιθεώρηση Εργασίας και προς την εργοδοσία. Το  ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας), ανταποκρίθηκε στο πλαίσιο της λογικής, με διάθεση συνεννόησης με την εταιρία,  διατηρώντας παράλληλα το πνεύμα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Απέστειλε χθές (10/7/2018) επιστολή προς την εργοδοσία της εταιρία μας (βλ. ανακοίνωση Συλλόγου), σύμφωνα  με την οποία ξεπερνιούνται ακόμη και όποια γραφειοκρατικά εμπόδια έμπαιναν, από ανελαστικές ερμηνείες των σχετικών διατάξεων.
  3. Θεωρώ ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη δεν τίθεται κανένα θέμα αναγκαστικής τροποποίησης των όσων προβλέπει η ΕΣΣΕ που έχουμε υπογράψει με την εταιρία μας. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα εφόσον τηρούνται τα προβλεπόμενα στην ΕΣΣΕ όσον αφορά στο ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας.
  4. Πρέπει άμεσα η εταιρία να ενημερώσει τους εργαζόμενους και να ανακαλέσει τις επιστολές της σχετικά με την δήλωση ωραρίου εκ μέρους των εργαζομένων.
  5. Παράλληλα όσοι εργαζόμενοι έχουν αποστείλει σχετικές επιστολές προς την Δ/νση Ανθρώπινου δυναμικού να τις αποσύρουν σύμφωνα με τις οδηγίες της ανακοίνωσης του συλλόγου, προκειμένου να μην τεθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση, σχετικά με το ελαστικό ωράριό τους.

Μανώλης Χατζάκης

Γ.Γ. ΟΑΣΕ