29 Ιαν 2019

Διοικητικός Απολογισμός Δ.Σ. Συλλόγου

Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου παρουσιάζει και φέτος τον απολογισμό δράσης μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από μια ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης της Εταιρίας μας. Τέσσερα χρόνια τώρα βιώνουμε ένα εργασιακό περιβάλλον ανασφάλειας, ένα εργασιακό περιβάλλον όπου δεν παίρνονται αποφάσεις, γεγονός που έχει καθυστερήσει την ανάπτυξη της Εταιρίας μας.

Από την πλευρά του Συλλόγου το 2018 ήταν μια χρονιά που πραγματοποιήθηκαν εκλογές για το Δ.Σ. που εκλέχτηκε στις 7/3/2018.

Το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίσαμε ήταν η προσπάθεια της Διοίκησης να αλλάξει το ωράριο εργασίας και από ελαστικό να το μεταβάλει σε σταθερό με το πρόσχημα της αδυναμίας του Υπουργείου Εργασίας να το υποστηρίξει.

Ήδη μια σειρά από ασφαλιστικές εταιρίες - και όχι μόνο - είχαν προχωρήσει σε κατάργηση του ελαστικού ωραρίου με το ίδιο πρόσχημα.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις τόσο με το Υπουργείο, όσο και με τη Διοίκηση της Εταιρίας μας πετύχαμε όχι μόνο να διατηρήσουμε το ελαστικό ωράριο, αλλά να το επεκτείνουμε σε μιάμιση ώρα για τις κεντρικές υπηρεσίες και μια ώρα για τα Καταστήματα, αντί για μια και μισή ώρα, που είχαμε αντίστοιχα μέχρι τότε.

Αποδείξαμε ότι με τεκμηριωμένες θέσεις και σταθερή στάση μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Γίναμε η πρώτη εταιρία που εφάρμοσε το σύστημα της αυτόματης ενημέρωσης του Υπουργείου για την ώρα προσέλευσης του κάθε εργαζόμενου.

Αναφορικά με την προσπάθεια πώλησης της Εταιρίας μας το 2018 ήταν μια χρονιά που δυο επίδοξοι μνηστήρες Exin και GongBao απέτυχαν να μας αγοράσουν, μη καταφέρνοντας να συγκεντρώσουν το τίμημα που πρόσφεραν, αλλά και δείχνοντας την προχειρότητα με την οποία μας αντιμετώπισε και συνεχίζει να μας αντιμετωπίζει η διοίκηση της ΕΤΕ.

Συνεχίζουμε να είμαστε κάθετα αντίθετοι στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανταγωνισμού για πώληση του 75% της Εταιρίας μας και επικοινωνήσαμε ακόμα μια φορά με την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. κα Margrethe Vestager, που μας απάντησε ότι επιμένει εμμονικά στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Παράλληλα, συναντηθήκαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΕ κ. Παύλο Μυλωνά για το ίδιο θέμα και η απάντηση που πήραμε μιλάει για παράταση της διαδικασίας πώλησης τουλάχιστον για φέτος.

Καταθέσαμε έφεση στην υπόθεση της απόλυσης της συναδέλφου Μαρίας Γουλή και περιμένουμε να εκδικαστεί στις 19/3/2019, πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι συνάδελφοί μας μέσω ICAP αποτελούν το ίδιο οργανικό σώμα εργαζομένων, όπως όλοι μας, και ότι η Εταιρία μόνο να κερδίσει θα έχει εντάσσοντάς τους στο τακτικό προσωπικό.

Επιπλέον, προχωρήσαμε σε συνάντηση με όλους τους συναδέλφους μέσω ICAP, προκειμένου να καθορίσουμε από κοινού τους στόχους της χρονιάς που διανύουμε.

Καλούμε τους συναδέλφους μέσω ICAP, που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει, να γίνουν μέλη του Συλλόγου μας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ουσιαστικότερη διεκδίκηση των κοινών στόχων μας.

Στο θέμα του ΑΤΑΠΕ είχαμε την ιδιαίτερα θετική απόφαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση της κας. Ζάχου, γεγονός που επέτρεψε στο Ταμείο να απελευθερώσει ένα επιπλέον ποσό χρημάτων, το οποίο καταβλήθηκε στους δικαιούχους.

Αναμένουμε παράλληλα την εξέλιξη της δίκης απέναντι στην Εθνική Ασφαλιστική, που ξεκίνησε τον Μάρτη του 2018 και έχει σταματήσει, γιατί το δικαστήριο αποφάσισε να ζητήσει από ορκωτό αναλογιστή να εκτιμήσει τις θέσεις της κάθε πλευράς.

Για τους συναδέλφους μας των Υποκαταστημάτων συνεχίζουμε να προσπαθούμε για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στην εξυπηρέτηση των πελατών μας.

Με παρέμβαση του Συλλόγου διορθώθηκε η καθολική απαγόρευση συναλλαγών με μετρητά, που είχε αποφασιστεί από την Διοίκηση.

Ο Σύλλογος μας προχώρησε και σε μια σειρά δράσεις κοινωνικού και πολιτιστικού έργου με:

Ενίσχυση σε είδη πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους Αττικής, αλλά και αγορά ειδών για τα ζώα των περιοχών αυτών τον Αύγουστο του 2018.

Διοργανώθηκαν οργανωμένες ξεναγήσεις στον Χώρο Ιστορικής Μνήμης Κοραή 4, οι οποίες θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο του 2019.

Πραγματοποιήθηκε έκθεση έργων τέχνης των συναδέλφων μας στη ΣΤΟart.

Έγινε συγκέντρωση και διανομή ρούχων σε ιδρύματα σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών και την Εταιρία.

Οργανώθηκαν δυο περιφερειακές εκδηλώσεις του Συλλόγου μας σε Γιάννενα και Πάτρα με καθολική συμμετοχή τόσο των συναδέλφων των Καταστημάτων, όσο και των αποσπασμένων συναδέλφων μας στα Καταστήματα της ΕΤΕ.

Τέλος, προχωρήσαμε στον ανασχεδιασμό αλλά και την κατοχύρωση του νέου λογότυπου του Συλλόγου μας και την επαναλειτουργία του Forum συζητήσεων των μελών μας.

Συνάδελφοι,

Το 2019 είναι η χρονιά διαπραγμάτευσης τόσο για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όσο και για τον Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας, που λήγουν στις 30/6/2019.

Σε αυτό θα επικεντρωθούμε το αμέσως προσεχές διάστημα. Θα θέλαμε από όλους τους συναδέλφους προτάσεις για τον καθορισμό των αιτημάτων διεκδίκησης.

Η Εταιρία έχει ζητήσει έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με τους ίδιους όρους όπως της ΕΤΕ το 2016. Από την πλευρά μας θα διασφαλίσουμε αφ’ ενός να μην αναγκαστεί να συμμετάσχει συνάδελφος που δεν θέλει, αλλά και θα προσπαθήσουμε να μην μείνει εκτός συνάδελφος που επιθυμεί να συμμετέχει.

Διατηρήσαμε και επεκτείναμε με επιπλέον εξετάσεις το ετήσιο checkup που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους αλλά και τις γραμματείς των γραφείων πωλήσεων και τα μέλη των οικογενειών μας. Το ανασχεδιασμένο checkup θα ισχύσει από την 1η Φλεβάρη.

Είμαστε σίγουροι ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα καταφέρουμε στο να διατηρήσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα μας.

Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σας καλεί να υπερψηφίσετε τον Διοικητικό και Οικονομικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.

Σας ευχαριστούμε,

Το Δ.Σ.