16 Ιουν 2020

Η θέση του Συλλόγου για τις κατασκηνώσεις

Συνάδελφοι,

Διαβάσαμε με έκπληξη την ανακοίνωση της «Συνεργασίας», που αφορά την απόφαση του Επικουρικού μας Ταμείου, το οποίο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και με κύριο γνώμονα την προστασία των ασφαλισμένων και των οικογενειών τους, αποφάσισε να αναβάλει, για την τρέχουσα χρονιά, το κατασκηνωτικό του πρόγραμμα.

Θεωρούσαμε ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δεν θα αποτελούσε έναν βατήρα για να δείξει η «Συνεργασία» ότι υπάρχει συνδικαλιστικά.

Επί της ουσίας όμως:

Με βάση την Δ1α/ΓΠ.οικ.36810/13.6.2020 απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2271/13.6.2020, παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 15.6.2020 έως και 28.6.2020 κατά τα αναφερόμενα στις από 11.6.2020 και 12.6.2020 εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Χώροι κατασκήνωσης, που φιλοξενούν παιδιά (ΚΑΔ 5530)

Παράλληλα το ΤΥΠΕΤ, ταμείο της ΕΤΕ, αποφάσισε ότι:

«Η Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ, με αφορμή την πανδημία του Covid-19, οι κίνδυνοι της οποίας δεν έχουν παρέλθει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, παρά την επιτυχή διαχείρισή της στη χώρα μας, αποφάσισε να μην λειτουργήσουν εφέτος οι κατασκηνώσεις του Ταμείου Υγείας για τα παιδιά των ασφαλισμένων. Η απόφαση αυτή λήφθηκε με προτροπή της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΤΥΠΕΤ, που στάθμισε τους κινδύνους και τις ενδεχόμενες συνέπειες για τα παιδιά και τις οικογένειες των συναδέλφων μας. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Λοιμώξεων αναφέρει: «συστήνουμε τη ΜΗ λειτουργία των κατασκηνώσεων του ΤΥΠΕΤ για το καλοκαίρι του 2020. Η σύσταση απορρέει από το γεγονός ότι οι κατασκηνώσεις είναι κλειστές δομές με 24ωρη λειτουργία και μεγάλο συγχρωτισμό, ιδιαίτερα των παιδιών, και μπορούν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης, δηλαδή να υπάρξει ραγδαία και ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους κατασκηνωτές και τις οικογένειές τους».»

Θεωρούμε ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η λειτουργία των κατασκηνώσεων (οι οποίες σήμερα απαγορεύεται να λειτουργήσουν) δεν θα εξασφάλιζε για φέτος τα πρότυπα ασφαλείας, που όλοι μας έχουμε θέσει σαν πρώτη προτεραιότητα για την προστασία τόσο των εργαζόμενων, όσο και των οικογενειών τους.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας του Δ.Σ. θεωρούμε ότι η απόφαση του Ταμείου κινείται στην σωστή κατεύθυνση και την επικροτούμε.

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.