22 Οκτ 2020

Σταματήστε το έγκλημα ΤΩΡΑ!

Συνάδελφοι, 

Παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες τόσο του Συλλόγου μας όσο και βουλευτών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς κάθε δυνατή κατεύθυνση, Ελληνική Βουλή, Ευρωκοινοβούλιο, DgComp, αλλά και τη μηνυτήρια αναφορά του Συλλόγου έναντι παντός υπευθύνου, που ηθελημένα ή άθελα βλάπτει τα συμφέροντα της Εθνικής Ασφαλιστικής και κατ’ επέκταση της ΕΤΕ και του Ελληνικού Δημοσίου, τις δεκάδες ανακοινώσεις και πολλές άλλες ενέργειες, που αποσκοπούν στη ματαίωση αυτής της εξελισσόμενης φαρσοκωμωδίας, ενέργειες που είναι γνωστές σε όλους όσους παρακολουθούν την τρέχουσα (4η στη σειρά) διαδικασία πώλησης της Εταιρίας μας, βρισκόμαστε ξανά στη δυσάρεστη θέση να παρακολουθούμε καθημερινά δημοσιεύματα, τα οποία κάνουν λόγο ότι εντός των επόμενων ημερών το Δ.Σ. της ΕΤΕ θα κληθεί να λάβει μια απόφαση σταθμό για το παρόν και το μέλλον της Εταιρείας μας. 

Μια απόφαση που, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν σήμερα, μπορεί να είναι μόνο αρνητική. Τα δεδομένα αυτά είναι τα εξής: 

Εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή δηλαδή που η Ελληνική οικονομία δέχεται απανωτά χτυπήματα στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας και με μια ύφεση που είναι προ των πυλών, θα γίνουμε μάρτυρες ακόμα μιας αποεπένδυσης από την Ελληνική οικονομία και σίγουρηςφυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η Εθνική Ασφαλιστική διαχειρίζεται αποθεματικά άνω των 3,5 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι τοποθετημένα στην εγχώρια αγορά. Όπως μας δίδαξε η ιστορία της Αγροτικής Ασφαλιστικής, είναι βέβαιο ότι μετά την πώληση της Εταιρίας μας σε επενδυτικό Fund, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών θα φύγουν στο εξωτερικό. 

Αφελληνισμός της Ελληνικής Ασφαλιστικής αγοράς. Ήδη το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς ελέγχεται από πολυεθνικούς ομίλους, που δεν έχουν καταφέρει να προάγουν τον θεσμό της ασφάλισης και να μεγαλώσουν την πίτα της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς. Προχωρώντας στην πώληση της Εταιρίας μας η πολιτεία χάνει ένα μεγάλο μέρος της δυνατότητας παρέμβασής της στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά σε όφελος των καταναλωτών. Ας μην ξεχνάμε την περίπτωση της International Life, στην οποία μόνη η Εθνική Ασφαλιστική, ανέλαβε να σηκώσει το βάρος και να διασφαλίσει το κύρος και την αξιοπιστία της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς παρέχοντας άμεσα ασφάλεια και σιγουριά στο σύνολο των ασφαλισμένων της Internatinonal Life με συμβόλαια Ζωής και Υγείας, όπως άλλωστε έχει πράξει και στο παρελθόν. 

Πολύ χαμηλό τίμημα, που δεν φτάνει ούτε στο μισό των Ιδίων Κεφαλαίων της Εταιρίας μας, χωρίς να υπολογίσουμε τη φήμη της Εταιρίας και τόσους άλλους παράγοντες, που συνυπολογίζονται στον σωστό προσδιορισμό της αξίας μιας επιχείρησης. Αν η Διοίκηση της ΕΤΕ προχωρήσει τη διαδικασία με τόσο χαμηλό τίμημα όσο ακούγεται ή λίγο υψηλότερο, τότε κανείς δεν θα μπορεί να μιλάει για μια συμφέρουσα πώληση του μετόχου αλλά για ένα ξεκάθαρο ξεπούλημα της μεγαλύτερης και ιστορικότερης Ελληνικής ασφαλιστικής Εταιρίας εν μέσω πανδημίας... 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία και έχει δεσμευτεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σταματήσει να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, παραμένοντας αμέτοχη και να σταματήσει άμεσα αυτή την επιζήμια για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΤΕ διαδικασία πώλησης με οποιοδήποτε μέσο. Πρέπει να απαιτήσει από τα Ευρωπαϊκά Όργανα την άρση της υποχρέωσης πώλησης. 

Αυτή η πενταετής δοκιμασία στην οποία υποβάλλεται η Εταιρεία μας, προκειμένου να αντισταθμιστούν τα κεφάλαια που έλαβε για την ανακεφαλαιοποίηση της, εξαιτίας και μόνο του κουρέματος των Ελληνικών Ομολόγων, τα οποία κατείχε βοηθώντας την Ελληνική Οικονομία,είναι υπεραρκετή. Μέσα σε αυτή την πενταετία σταμάτησαν πολύ σημαντικά έργα για το μέλλον της Εταιρίας μας. Σημαντικές αποφάσεις αναβλήθηκαν. Η Εταιρία μας έγινε στόχος αθέμιτου ανταγωνισμού, που εκμεταλλεύτηκε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Δε χρειάζεται περισσότερη τιμωρία σε αυτή την Εταιρία, που επί σχεδόν 130 χρόνια παρέχει σιγουριά στους ασφαλισμένους της, κύρος στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, ανιδιοτελή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο μέσα από πληθώρα δράσεων. 

Φτάνει πια! 

Δεν αρκεί αυτή η τιμωρία στην DgComp

Όμως, παρά όλες τις αντιξοότητεςη Εθνική Ασφαλιστική στάθηκε όρθια, διατηρώντας την ηγετική της θέση αποκλειστικά και μόνο χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων της,αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις αντοχές της και τον ηγετικό της χαρακτήρα. Δε στάθηκε, όμως, απλά όρθια, αλλάπραγματοποίησε εντυπωσιακή κερδοφορία και έπιασε όλους τους στόχους που έθεσε το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο

ΔΩΣΤΕ στην Εταιρία μας την ευκαιρία να συνεχίσει να προσφέρει στους ασφαλισμένους της, στην Ελλάδα και στους Έλληνες! 

Η ιστορία της και η προσφορά της το επιβάλουν. 

Απαιτούμε την ακύρωση της υποχρέωσηςπώλησης της Εταιρίας μας σήμερα! 

ΔΕΙΞΤΕ τουλάχιστον σεβασμό στους κόπους του Έλληνα φορολογούμενου, που από το υστέρημα του ανακεφαλαιοποιήθηκε τόσο η ΕΤΕ όσο και η Εθνική Ασφαλιστική. 

ΔΕΝ μπορούν να χαριστούν οι κόποι των Ελλήνων σε κανένα Fund και σε καμία DgComp! 

Σταματήστε αυτό το οικονομικό και επιχειρηματικό έγκλημα τώρα! 

Συναδελφικά, 

Το Δ.Σ.