12 Απρ 2021

Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνου Σκουρλέτη για την πώληση της Εταιρίας μας

Συνάδελφοι, 

Κατά πάγια τακτική του Συλλόγου, αναδημοσιεύουμε δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη που αφορά την πώληση της Εταιρίας μας.  

==================================

Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη

Να αποτραπεί η εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής για τη διασφάλιση εργαζομένων, πελατών, συνεργατών και του δημοσίου συμφέροντος

Πέρασε ένας μήνας από την κατάθεση ερώτησης μας στη Βουλή για να μην (ξε)πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική (η μεγαλύτερη εγχώρια ασφαλιστική) σε ξένο fund-CVC- και η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα-προτάσεις που θέσαμε προς τα συναρμόδια Υπουργεία. Ερωτήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους συνεργάτες της εταιρείας και βεβαίως το δημόσιο συμφέρον.

Το μόνο έγγραφο που μας κοινοποιήθηκε ήταν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που σημειώνει ότι μέχρι τις 23.03.2021 δεν της έχει γνωστοποιηθεί η εν θέματι συναλλαγή για να εξετάσει την τυχόν συγκέντρωση επιμέρους αγορών (ιδιωτικά νοσοκομεία, τρόφιμα, ιδιωτική ασφάλιση, ενέργεια) της ελληνικής οικονομίας σε λίγα χέρια.

Όμως το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση μεθόδευσε μέσω θετικής εισήγησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το ΤΧΣ είναι βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας κατά 40%) να αποδεχτεί η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τη μοναδική προσφορά εξαγοράς του 90,01% με αποτέλεσμα στις 26.03.2021 να ανακοινώνει η Τράπεζα ότι υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση στο CVC Capital Partners’ Fund VII.

Η ανακοίνωση αυτή έφερε δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά για συμφωνία που γίνεται μόνο «με το πιστόλι στον κρόταφο» καθώς η πώληση γίνεται έναντι τιμήματος 346,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα για το 90,01%, τα 221,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν άμεσα από τη CVC, μέσω της Ethniki Holdings, τα υπόλοιπα 125 εκατ. ευρώ (υπό αίρεση επίτευξης στόχων) σε βάθος 5ετίας με μια επιπλέον πρόβλεψη για περαιτέρω δυνητικά έσοδα έως 120 εκατομμύρια ευρώ ως upfront fee με μεγάλη όμως επισφάλεια.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του κινδύνου από αυτή την εξέλιξη για την κοινωνία, την οικονομία και το δημόσιο συμφέρον η Εθνική Ασφαλιστική κατέχει μερίδιο αγοράς κοντά στο 20%, απασχολεί περίπου 1.000 εργαζόμενους, πάνω από 2.000 ασφαλιστικούς συμβούλους, 1.400 συνεργαζόμενους πράκτορες και μεσίτες και έχει χαρτοφυλάκιο με πάνω από 1 εκατομμύριο πελάτες με καθαρή κερδοφορία σε ετήσια βάση πάνω από τα 60 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία έτη που το 2020 άγγιξε τα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Τι έχει να προσφέρει λοιπόν στην ελληνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον η εκποίηση της;

(Ξε)Πουλάνε την Εθνική Ασφαλιστική σε έναν μόνο υποψήφιο αγοραστή, με την άμεση είσπραξη καθαρών κερδών 3-4 ετών (σε μέσο όρο δεκαετίας) υποδαυλίζοντας κάθε έννοια εύλογης οικονομικής συμπεριφοράς και βάζοντας ξανά τη χώρα σε μνημονιακή τροχιά και επιτροπεία που αφήσαμε πίσω μας το καλοκαίρι του 2018.

Η κυβέρνηση προωθεί μια αποεπένδυση για την Τράπεζα και ένα σκανδαλώδες ξεπούλημα της εταιρείας σε ξένα οικονομικά συμφέροντα που ουσιαστικά εγκαθιδρύονται ταχύτατα σε τομείς της παραγωγικής και χρηματοοικονομικής δραστηριότητας όχι με όρους βιωσιμότητας, διατηρησιμότητας και προστιθέμενης αξίας για την οικονομία ως σύνολο αλλά με γνώμονα την υπερσυγκέντρωση αγορών για τη γρήγορη κερδοφορία χωρίς τοποθέτηση μακρόπνοων κεφαλαίων και δημιουργία νέων υποδομών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το καθεστώς αποικιοκρατίας και κλεπτοκρατίας που επανέρχεται επιθετικά στη χώρα μας εν μέσω πανδημίας αποτελεί η πρόβλεψη για earn out scheme που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στη δημόσια σφαίρα στην Ελλάδα, που συναρτά το υπό αίρεση τίμημα με την ευχέρεια του αγοραστή να αποεπενδύσει.

Τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλουν να απαντήσουν τώρα σε όλα τα ερωτήματα μας και να μας προσκομίσουν όλα τα σχετικά έγγραφα για τις εκτιμήσεις που έχουμε ζητήσει με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.

Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε διαδικασία εκποίησης της εταιρείας και να ενημερωθούν με επάρκεια όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τα πραγματικά δεδομένα αλλά και να προωθηθούν εναλλακτικές λύσεις που έχουμε προτείνει δημόσια όπως την ένταξη της εταιρίας στο χρηματιστήριο.

Να είναι σίγουροι όλοι οι θεσμικοί φορείς που προχωρούν σε αυτές τις αποφάσεις ότι θα λογοδοτήσουν πολιτικά και θεσμικά απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς.

ΥΓ: Η στάση υποταγής της κυβέρνησης φτάνει στο σημείο να εκχωρεί μέσα από τα προαναφερόμενα και χωρίς καμία μέριμνα το κτίριο επί της οδού Κοραή 4, που στεγάζεται μεταξύ άλλων η Εθνική Ασφαλιστική, έναν χώρο Ιστορικής Μνήμης όπου στα υπόγεια του «ακούμε» τους τοίχους να αφηγούνται τις ιστορίες των ανθρώπων της κατοχής καθώς χρησιμοποιήθηκε κατά τη γερμανική κατοχή ως χώρος βασανιστηρίων.

==================================

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.