15 Ιουν 2021

Σαν σήμερα στις 15 Ιούνη 1891


130 χρόνια είναι ένα ελάχιστο μέρος της ιστορίας, μια μόνο στιγμή στην διαδρομή του χρόνου, μα είναι μια τεράστια διαδρομή για κάθε εταιρική οντότητα του σήμερα. 

130 χρόνια κουβαλάνε μαζί τους μνήμες, αγώνες, επιτυχίες, αποτυχίες, χαρές, λύπες, πίκρες και ελπίδες όλων των ανθρώπων που εργάστηκαν σ αυτήν, Φέρνουν μαζί ανθρώπους, διαδρομές, κτίρια, παρουσίες, πολέμους, ανάπτυξη. 

Είναι ο συμπυκνωμένος χρόνος πολλών διαφορετικών εποχών, κλεισμένος σε δυο λέξεις: 

Εθνική Ασφαλιστική 

Οι γενιές των ανθρώπων της, οι γενιές των συνεργατών της μα πάνω από όλα οι γενιές των ασφαλισμένων της, της έδωσαν το δικαίωμα να ονομάζεται «Η πρώτη ασφαλιστική». 

Κι αυτό φέρνει όχι μόνο το βάρος αλλά κυρίως την υποχρέωση απέναντι σε όλες τις γενιές των ανθρώπων που μας οδήγησαν εδώ σήμερα, όχι μόνο να σταθούμε αντάξιοί τους, αλλά και σε αυτή την ώρα του ξεπουλήματος της Εταιρίας μας από την ΕΤΕ, να συνεχίσουμε να δίνουμε με την ίδια πίστη την εξυπηρέτηση που αντιστοιχεί στην Πρώτη Ασφαλιστική Εταιρία της χώρας μας. 

Δε μας νοιάζουν οι κουστουμάτοι δήθεν γνώστες της οικονομίας των αγορών που αποφάσισαν τάχα ότι τους βαραίνουμε. 

Που σαν τελευταία πράξη τους, ίσως για να είναι καλά με τη συνείδησή τους, αποφάσισαν να δωρίσουν τον χώρο ιστορικής μνήμης και μαρτυρίου της Κοραή 4  στον Δήμο της Αθήνας. 

Γρήγορα αυτοί οι άνθρωποι θα ξεχαστούν, τόσο γρήγορα όσο αμελητέο είναι το μέγεθός τους μπροστά στην ιστορία. 

Οι άνθρωποι όμως της Εθνικής θα είναι εκεί, δίπλα σε όλους εκείνους που τους έχουν εμπιστευτεί την προστασία της υγείας τους, της περιουσίας τους, τη σίγουρη εξασφάλιση του μέλλοντός τους. 

Που έχουν εμπιστευτεί και συνεχίζουν να εμπιστεύονται το όνομα που κουβαλάει τη φερεγγυότητα της ιστορίας. 

Γιάννης Πετσαλάκης 

Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων Εθνικής Ασφαλιστικής