10 Δεκ 2021

Βρεφονηπιακοί σταθμοί

Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε η Διοίκηση της Εταιρίας αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που της έδωσε ο νόμος Γαβρόγλου για διετή υποχρεωτική εκπαίδευση των νηπίων από το σχολικό έτος 2021 – 2022 και στηριζόμενη στο παρακάτω σχετικό κείμενο της ισχύουσας ΕΣΣΕ αποφάσισε να μην καταβάλλει το Επίδομα Βρεφονηπιακού Σταθμού στα παιδιά των συναδέλφων που γεννήθηκαν το 2017 και τα οποία φέτος πηγαίνουν στο προνήπιο, μολονότι το ποσό είχε περιληφθεί στο budget του έτους 2021.

ΤΟ ΕΝΟΧΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

«Επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού: Χορηγείται, εφόσον η Εταιρία δεν διαθέτει ιδιόκτητους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας προ της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης (προ νηπιαγωγείου) παροχή ίση με τη δαπάνη για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η παροχή αυτή χορηγείται επί 12 μήνες για κάθε χρόνο και με την προσκόμιση της σχετικής απόδειξης δαπάνης από το βρεφονηπιακό σταθμό. Τα καταβαλλόμενα ποσά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσό των 250 μηνιαίως.»

ΟΜΕΔ

Τόσο οι νομικοί σύμβουλοι της Εταιρίας, όσο και αυτοί του Συλλόγου μας, διατύπωσαν πως η κίνηση αυτή της Διοίκησης της Εταιρίας είναι σύννομη και πως δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου, όμως, δεν μπορούσε έτσι απλά να δεχτεί τη μείωση εισοδήματος για τους 20 περίπου (μέχρι πρόσφατα) δικαιούχους συναδέλφους και τον εκτροχιασμό του οικογενειακού τους προϋπολογισμού και αποφάσισε να προσφύγει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις στον ΟΜΕΔ, στις οποίες οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ζήτησαν την καταβολή έστω και μέρους του επιδόματος για αυτά τα παιδιά. Η πρόταση αυτή, δυστυχώς, δεν τελεσφόρησε, αφού οι εκπρόσωποι της Διοίκησης την αρνήθηκαν κατηγορηματικά.

Εκεί, λοιπόν, που δεν διαφαινόταν κάποια διέξοδος, ως εκ θαύματος, υπήρξε μια τοποθέτηση παριστάμενου εκπροσώπου του Διοίκησης, ο οποίος υποστήριξε πως η Εταιρία, ενδεχομένως, να καταβάλει το επίδομα σε συναδέλφους, που θα πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, μετά από σχετική τους αίτηση. Τα παραπάνω έχουν καταγραφεί στα πρακτικά του ΟΜΕΔ και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Την πρόταση αυτή την αποδέχτηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου.

ΘΛΙΒΕΡΟ ΕΡΓΟ – ΘΛΙΒΕΡΟ ΤΕΛΟΣ

Ο Σύλλογος επικοινώνησε (ως όφειλε) στα μέλη του τη διαφαινόμενη δυνατότητα για την καταβολή του επιδόματος, μετά από σχετική αίτηση, αν πληρούνται κάποια οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από τη Διοίκηση την κατάρτιση συγκεκριμένου πίνακα κριτηρίων, ώστε να γνωρίζει από πριν κάθε συνάδελφος αν τα πληροί ή όχι και να αποφύγει την ψυχοφθόρα διαδικασία της υποβολής αίτησης. Η Διοίκηση της Εταιρίας, αφού χρονοτρίβησε αδικαιολόγητα να απαντήσει στο παραπάνω αίτημά μας και αφού είχαν ήδη αποσταλεί πλήθος σχετικών αιτήσεων στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού με ευαίσθητες οικογενειακές πληροφορίες, ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε:

1.       Πως ο εκπρόσωπος της Διοίκησης, που έθεσε στις διαπραγματεύσεις την πιθανότητα της καταβολής του επιδόματος βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων εξέφρασε την προσωπική του άποψη, την οποία δεν ασπάζεται η Διοίκηση.

2.       Η Διοίκηση εμμένει στην αρχική της θέση για μη καταβολή του επιδόματος.

KAI TOTE… ΣΥΛΛΟΓΟΣ!

Συνάδελφοι,

Όλοι μας κρινόμαστε τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα. 

Η Διοίκηση της Εταιρίας σε εναρμόνιση με τη στάση απαξίωσης, που διατηρεί στα μεγάλα θέματα (Ε.Σ.Σ.Ε., Ε.Κ.Ε., Σχέδιο για Τηλεργασία, Αρμοδιότητες Καταστημάτων, συμπερίληψη -σύμφωνα με την νομοθεσία- στον Ε.Κ.Ε. μέτρων για τη βία και παρενόχληση κλπ.), ακόμα και για αυτό, το «μικρό», που αφορά 20 μόνο συναδέλφους μας και τα παιδιά τους, αποφάσισε όχι μόνο να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, αλλά και να περιπαίξει με επικοινωνιακούς τακτικισμούς τόσο τους εκπροσώπους του Συλλόγου όσο και τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους, στις αιτήσεις των οποίων-σημειωτέον- απαντούσαν πως δεν έχουν καλή πληροφόρηση από τον Σύλλογο των Υπαλλήλων!

Δεν είναι τα έξι (6) χιλιάδες ευρώ τον μήνα, είναι ένα μήνυμά προς όλους μας πως η Εθνική Ασφαλιστική που ξέρουμε έχει τελειώσει. Έρχεται η άλλη, η «σύγχρονη», αυτή που δεν μας ξέρει με το μικρό μας όνομα. Αυτή που θα ζητάει να δει τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συζύγων και των γονιών μας. Αυτή που πετάει τις επιστολές μας στον κάλαθο των αχρήστων, χωρίς να μπει καν στον κόπο να τις διαβάσει. Και το λέει ο ίδιος ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού! Χωρίς Ντροπή!

Οφείλουμε να ζητήσουμε μια ειλικρινή συγγνώμη από τους συνάδελφους που έστειλαν τη σχετική αίτηση στην Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, εσωκλείοντας πολύ προσωπικές λεπτομέρειες για την οικονομική και οικογενειακή τους κατάσταση. Πιστέψαμε – σύμφωνα με όσα στον ΟΜΕΔ ενώπιων τρίτων συζητήθηκαν - πως υπήρχε η πιθανότητα να καταβληθεί το επίδομα, έστω και σε κάποιους, μετρημένους στα δάχτυλα, που ίσως να είχαν μια πραγματικά μεγάλη ανάγκη.

Δεν ελπίζουμε σε θαύματα, αλλά οφείλουμε να καλέσουμε για μια τελευταία φορά τη Διοίκηση της Εταιρίας να αποδείξει έμπρακτα τη μέγιστη σημασία που δίνει στον ανθρώπινο παράγοντα (όπως μας πληροφόρησε με την πρόσφατη επιστολή του ο κ. Διευθύνων) και να επανεξετάσει το αίτημα των συναδέλφων μας.

Καλούμε, ξανά, τα μέλη του Συλλόγου μας να συμμετέχουν μαζικά στην επικείμενη ψηφοφορία για απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να αντιληφθούν οι Διοικούντες πως η «σύγχρονη» Εθνική Ασφαλιστική, αυτή που επίμονα φαντασιώνονται, θα παραμείνει μια πονηρή σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού τους, και πως τον πραγματικό εκσυγχρονισμό θα τον φέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για την Εταιρία, αντάξιο του ανθρώπινου παρελθόντος και της ιστορίας της.

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.