25 Φεβ 2022

Επίκαιρη ερώτηση Π. Σκουρλέτη: Να μην πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, να προστατευθούν το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα

Συνάδελφοι,

Κατά πάγια τακτική του Συλλόγου, αναδημοσιεύουμε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, με τίτλο: “Να μην πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, να προστατευθούν το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα”.

----------------------------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη

Να μην πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, να προστατευθούν το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα

Επισημαίνοντας ότι τόσο με κοινωνικοοικονομικούς όρους, όσο και με όρους δημοσίου συμφέροντος, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα, είναι καταφανώς επιζήμια, ενώ η προωθούμενη δημιουργία εργαζόμενων πολλών ταχυτήτων με το ίδιο αντικείμενο στη επιχείρηση διαταράσσει κάθε έννοια εργασιακών σχέσεων, ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με θέμα: «Να μην πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, να προστατευθούν το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα».

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, από τις πρώτες απόπειρες πώλησης το 2007 μέχρι τη συμφωνία με της Εθνικής Τράπεζας με το fund CVC το 2021, με τίμημα  ίσο με το περίπου 40% της λογιστικής αξίας της εταιρείας, ο Πάνος Σκουρλέτης σημειώνει ότι «το τελευταίο δωδεκάμηνο αντίστοιχες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα πουλήθηκαν στο 104% και στο 135% της λογιστικής τους αξίας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτει ότι «στην Εθνική Ασφαλιστική προωθείται μοντέλο ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, νεοφιλελεύθερης αντίληψης, με τη δημιουργία εργαζομένων διαφορετικών ταχυτήτων. Μετά την ολοκλήρωση της εθελουσίας εξόδου στις 31.05.2022, αναμένεται ότι 556 εργαζόμενοι θα παραμείνουν με σύμβαση εργασίας απευθείας με την Εθνική Ασφαλιστική ΑΕΕΓΑ, περίπου 240 εργαζόμενοι θα προέρχονται από εταιρείες ενοικίασης προσωπικού, ενώ μια τρίτη κατηγορία εργαζομένων θα είναι αυτή των ειδικών συμβούλων, που αποτελούν το 10% του συνόλου του προσωπικού».

 

Ο υπουργός ερωτάται:

1.      Σύμφωνα με ποια μελέτη αποφασίστηκε από την ΕΤΕ και το ΤΧΣ η εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής;

2.      Σκοπεύει να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ενταχθούν οι εργαζόμενοι μέσω τρίτων εταιρειών στην Εθνική Ασφαλιστική;

----------------------------------------------------

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.