04 Μαρ 2022

Ενημέρωση για Συλλογική Σύμβαση και ΕΚΕ

Συνάδελφοι,

Η Διοίκηση της Εταιρίας με πρόσχημα τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις που η ίδια διατύπωσε, απέρριψε ουσιαστικά την πρόταση του Συλλόγου για δίμηνη παράταση της ισχύος των ΣΣΕ και ΕΚΕ, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση και όχι αντεργατικά τελεσίγραφα.

Οι τελικές προϋποθέσεις (γιατί σε κάθε συνάντηση πρόσθετε και κάτι) της Διοίκησης για να δεχτεί την δίμηνη παράταση ήταν:

«Στην εξέταση αιτήματος του συλλόγου για παράταση της ΕΣΣΕ 01/07/2019 – 31/12/2021 για άλλους 2 μήνες η θέση της διοίκησης είναι ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή με την  ταυτόχρονη αποδοχή από το Σύλλογο της άσκησης του διευθυντικού δικαιώματος από τη Διοίκηση χωρίς περιορισμούς χρονικούς ή άλλους και χωρίς τη συμμετοχή του Συλλόγου για τη λήψη απόφασης για α) προαγωγές και β) προσλήψεις με τοποθέτηση σε θέση ευθύνης,  με  πρόσληψη ειδικών συμβούλων, με απολαβές που θα κρίνει η Εταιρία .

Ως εκ τούτου από τον υφιστάμενο ΕΚΕ  προτείνουμε:

- στο άρθρο 5 να μην έχει αναφορά στα άρθρα 15 και 16,

- στο άρθρο 6 να μην υφίσταται η Επιτροπή Προσλήψεων,

- το άρθρο 7 παραμένει για την αναφορά του στις ατομικές συμβάσεις άρα και με ειδικούς συμβούλους και

- να καταργηθούν τα άρθρα 15 και 16 (ειδικά οι παρ. 2, 4.1, 4.2 και 5 ) και να γίνεται σαφής αναφορά ότι επιτρέπεται η πρόσληψη με ειδικούς συμβούλους.»

Δηλαδή για να δεχθεί τους δύο μήνες παράταση ώστε να δοθεί η δυνατότητα συνέχισης των διαπραγματεύσεων, που είχαν διακοπεί με το πρόσχημα της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Εταιρίας, η σημερινή Διοίκηση, προφανώς με την υπόδειξη του δυνητικά νέου μετόχου (CVC Capital Partners), θέλει πλήρη ελευθερία σε ανέλεγκτες ρουσφετολογικές προσλήψεις και κατάργηση κάθε διαδικασίας προαγωγών, ώστε να μπορεί πάλι ανεξέλεγκτα και ρουσφετολογικά να προάγει όποιον/α θέλει, σε όποια θέση θέλει, όποτε θέλει. Με απλά λόγια να μπορεί να προάγει σε υποδιευθυντή ή Τομεάρχη έναν/μια ειδικό σύμβουλο που προσέλαβε τώρα, με αποδοχές τουλάχιστον ίδιες ή ανώτερες από αυτές του υποδιευθυντή ή Τομεάρχη από την ιεραρχία. Αποτέλεσμα: Οι εργαζόμενοι που στηρίζουν την λειτουργία της Εταιρίας μπαίνουν στο περιθώριο.

Δείχνει έτσι την πρόθεση της για απόλυτη εφαρμογή, το αμέσως επόμενο διάστημα, του διευθυντικού δικαιώματος χωρίς όρια ή λογικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν τυπική έστω αξιοκρατία και σεβασμό των εργαζομένων.

Παράλληλα το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια εντελώς εξωθεσμική και πέρα από κάθε διαδικασία πρόσληψη ειδικών συμβούλων Διοίκησης με σύμβαση αορίστου χρόνου, με τελευταίες τις  προσλήψεις στην Πληροφορική.

Παραβιάζοντας και αγνοώντας πλήρως τον υφιστάμενο ΕΚΕ η Διοίκηση, υπάρχουσα αλλά και αυριανή και προσωπικά ο κος Κωνσταντάς αποφασίζει να μετατρέψει την Εταιρία σε εταιρία ειδικών συμβούλων ΑΕ, μη αξιολογούμενων με διαφάνεια προσόντων και προσώπων.

Ειδικών συμβούλων Διοίκησης που ήδη έχουν φτάσει το 12% του τακτικού προσωπικού

Το Δ.Σ. του Συλλόγου καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτή την συμπεριφορά και πρακτική της Διοίκησης που προϊδεάζει όλες και όλους μας για το αρνητικό εργασιακό μέλλον που μας επιφυλάσσουν, αν δεν αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας.

Η ενότητα και αποφασιστικότητα μας θα δείξει την δύναμη των ανθρώπων της Εθνικής απέναντι στην επίδειξη δύναμης και αυταρχικότητας της Εταιρίας.

Όσοι σήμερα σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν αύριο θύελλες.

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.