23 Σεπ 2022

Υπεύθυνη ενημέρωση για το Ομαδικό Υγείας

Γίναμε όλοι αποδέκτες μιας ακόμα επιστολής από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρίας, κ. Κωνσταντά, αυτή τη φορά για ένα από τα πιο κορυφαία ζητήματα που μπορεί να μας απασχολεί: Το Ομαδικό Συμβόλαιο Υγείας 2155.

Πριν δώσουμε τις οφειλόμενες απαντήσεις στον κ. Κωνσταντά που υπογράφει την ανακοίνωση, αλλά και σε αυτούς τους ίδιους που την συνέταξαν (διότι δεν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο) θα πρέπει να παραθέσουμε κάποια στοιχεία, ώστε να γίνει ξεκάθαρος στους πάντες ο επιχειρούμενος εμπαιγμός:

Το Ομαδικό Συμβόλαιο Υγείας 2155 είναι ένα συμβόλαιο διαχείρισης, είναι δηλαδή εκ της σύλληψής του σχεδιασμένο ώστε κάθε χρόνο να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές προσαρμογές στο ασφάλιστρο και (αν χρειαστεί) στις παροχές, ώστε να είναι πάντα υγιές.

Πρόκειται για ένα Συμβόλαιο για το οποίο οι εργαζόμενοι καταβάλουν σημαντικές εισφορές στον εργασιακό τους βίο, με γνώμονα τις εξαιρετικές καλύψεις που θα απολαμβάνουν όταν πια θα συνταξιοδοτηθούν από την Εθνική Ασφαλιστική. Καλύψεις που όμοιές τους, κανένας και καμία συνταξιούχος στη χώρα δεν μπορεί να απολαμβάνει μέσω των πανάκριβων (για την τρίτη ηλικία) ατομικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων της αγοράς. Με απλά λόγια είναι ένα Συμβόλαιο για ανθρώπους που βλέπουν τον εαυτό τους να συνταξιοδοτούνται από την Εταιρία και όχι για όσους την αντιμετωπίζουν απλά σαν ένα βήμα στον δρόμο της προσωπικής τους διαδρομής που θα τους οδηγήσει μετά από λίγα χρόνια σε κάποια άλλη εταιρία.

Η αλλαγή των όρων του Συμβολαίου απαιτεί προηγούμενη έγκρισή του από την πλειοψηφία του 75% των μελών του. Όπως έχει διαμορφωθεί η αναλογία των εν ενεργεία υπαλλήλων προς τους συνταξιούχους, για την αλλαγή των όρων απαιτείται η υπερψήφισή των αλλαγών βασικά από τον Σύλλογο των Συνταξιούχων.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου σε συνεργασία με μια πολύ έμπειρη στα θέματα του Ομαδικού Συμβολαίου ομάδα των Συνταξιούχων δούλεψε πολύ σοβαρά επί σειρά μηνών και επεξεργάστηκε πληθώρα προτάσεων και ιδεών.

Μία όμως συνθήκη είναι αυτή που έκανε δυνατή την από κοινού αναζήτηση της λύσης:

Η ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης εκ μέρους του Συλλόγου των Συνταξιούχων και η τολμηρή και όχι δίχως κόστος απόφαση τους να επωμιστούν μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών σε σχέση με τους εν ενεργεία υπάλληλους, αναγνωρίζοντας τη μεγαλύτερη επιβάρυνση που επιφέρουν οι ζημιές τους στο Ομαδικό Συμβόλαιο.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του κυρίου Κωνσταντά, με έκπληξη αντικρίσαμε την αρχική πρόταση που εμείς καταθέσαμε, να παρουσιάζεται σαν πρόταση της Διοίκησης. Μάλιστα, ο κύριος Κωνσταντάς παρουσίασε την πρότασή μας, χωρίς το βασικότερό της άρθρο που θα διασφάλιζε το να μην καταστούν εξοντωτικές οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συνταξιούχων καθώς αυτοί ωριμάζουν. Αυτό ήταν να μπει ένα πλαφόν στα ατομικά συμβόλαια στο 110% του ασφαλίστρου στην ηλικία των 65 ετών και στην συνέχεια αφού απορρίφθηκε, να υπάρξουν κλιμακωτές αυξήσεις στο ποσοστό έκπτωσης τους. Απορρίφθηκε και αυτή.

Στη συνέχεια ο κύριος Κωνσταντάς απέρριψε άλλες δύο προτάσεις μας, που θα προστάτευαν τους Συνταξιούχους από τα πολύ υψηλά ασφάλιστρα. Εν τέλει κατέληξε σε μια εκδοχή της δικής μας πρότασης η οποία είναι εντελώς ανέφικτη, διότι οδηγεί σε ραγδαία αύξηση του ασφαλίστρου στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθιστώντας έτσι τελείως ανέφικτη την υπερψήφισή της από τους Συνταξιούχους και άρα μη ρεαλιστική.

Αναρωτιόμαστε, με την χθεσινή ανακοίνωση, αν πράγματι την πρόταση που καταθέσαμε την είδαν με σοβαρότητα, την κοστολόγησαν ή την συζήτησαν απλά στον διάδρομο του 6ου ορόφου. Για του λόγου το αληθές, σας επισυνάπτουμε την αρχική μας πρόταση, που καταθέσαμε από κοινού με τον Σύλλογο των Συνταξιούχων, στις 30/6/2022.

Σε όλη αυτή την διαδρομή, της διαπραγμάτευσης για το Ομαδικό, ακολουθήσαμε μέχρι και σήμερα τον δρόμο του διαλόγου, των χαμηλών τόνων και της καλής θέλησης, ώστε να επιλύσουμε όλοι μαζί, ένα κορυφαίο θέμα, που αφορά στην ασφάλεια τη δική μας, αλλά και των οικογενειών μας.

Με λύπη μας, για άλλη μία φορά, είδαμε ότι ο κύριος Κωνσταντάς, επέλεξε την ρήξη, αντί του διαλόγου απαντώντας με δημόσια ανακοίνωση, ενώ μόλις εχθές ζητήσαμε εκ νέου συνάντηση μαζί του, για τη συνέχιση του διαλόγου.

Ο δρόμος που διαλέξατε κύριε Κωνσταντά, θα σας οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Παιχνίδια, απειλές και ερασιτεχνισμούς, όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν.

Είμαστε σίγουροι, ότι ο νέος μέτοχος, δεν γνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς τέτοιες συμπεριφορές τορπιλίζουν το καλό κλίμα που όλοι επιθυμούμε να έχουμε.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Συνταξιούχων, κατέθεσε ακόμα μια πρόταση, που οδηγεί στην επίλυση του προβλήματος, χωρίς όμως να εξαθλιώνει τους συνταξιούχους συναδέλφους μας και ελπίζουμε αυτή τη φορά να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, όπως αξίζει στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, που είναι η ζωντανή ιστορία της Εθνικής Ασφαλιστικής.

-----------

Συνημμένο: