16 Δεκ 2022

Η ανοχή μας τελειώνει...

Συνάδελφοι,

Η Εταιρία μας, έχει πάρει την απόφαση να εφαρμόζεται το 20% τηλεργασίας, για λόγους τόσο προληπτικούς αλλά και για λόγους μίας πρωτοπόρας και δοκιμασμένης πια λειτουργίας στο εργασιακό καθεστώς.

Χαιρετίζουμε θετικά αυτή την απόφαση της Διοίκησης της Εταιρίας μας.

Χαιρετίζουμε θετικά κάθε μορφή ευέλικτης μορφής εργασίας, που δίνει τη δυνατότητα της «ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» κάτι που αποτελεί άλλωστε και ευρωπαϊκή οδηγία (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 και το οποίο έχει ενσωματωθεί στο Ν. 4808/21.

Η Εταιρία μας δοκιμάστηκε και λειτούργησε άψογα στην υγειονομική κρίση που περάσαμε την περίοδο της πανδημίας.

Αντιμετώπισε το lockdown, αγοράζοντας και διανέμοντας λάπτοπ στους εργαζόμενους (εκτός των συναδέλφων μας στα καταστήματα), οι οποίοι με τη σειρά τους έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου να μη διακοπεί ούτε στο ελάχιστο η ροή της λειτουργίας της Εταιρίας μας.

Δυστυχώς όμως, ενώ η τηλεργασία είναι μία τακτική πια της Εταιρίας μας, δεν εφαρμόζεται σε όλες τις Διευθύνσεις. Με τη φτηνή δικαιολογία ότι «δεν βγαίνει η δουλειά με τηλεργασία», χωρίς ουσιαστικά στοιχεία και δεδομένα, εμποδίζουν οποιοδήποτε αίτημα για τηλεργασία ή ρύθμιση ευέλικτης εργασίας λαμβάνουν, αγνοώντας παντελώς την οικογενειακή κατάσταση των συναδέλφων.

Καλούμε άμεσα τους Διευθυντές, όσους δεν το εφαρμόζουν, να υιοθετήσουν την ευέλικτη μορφή εργασίας με το καθεστώς της τηλεργασίας, στο πλαίσιο που ορίζεται κεντρικά από την Εταιρία.

Αυτό αποτελεί ικανότητα και δεξιότητα ενός Διευθυντή. Το να μπορεί να διαχειριστεί την ευελιξία με την μέγιστη απόδοση. Το να μπορεί μέσα από το υγιές εργασιακό περιβάλλον να εξασφαλίζει τα μέγιστα.

Η Εταιρία το απέδειξε περίτρανα ότι μπορεί να λειτουργήσει και με το καθεστώς της τηλεργασίας.

Το να μην υιοθετείται αυτή η μορφή ευέλικτης μορφής εργασίας, που καθιστά πια την Εταιρία μας, καινοτόμα και πρωτοπόρα, δείχνει ότι δεν σέβονται κάποιοι τόσο την Εταιρία όσο και τον εργαζόμενο.

Καλούμε την Εταιρία να αντιληφθεί το πρόβλημα των συναδέλφων μας και να βοηθήσει με την παρέμβασή της, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασίας.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να μπαίνουν σε διαδικασία ικεσίας και έκθεσης όλης της οικογενειακής τους κατάστασης προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποιες μέρες τηλεργασίας για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν με τη φύλαξη των παιδιών τους. Με την τηλεργασία ο κάθε εργαζόμενος, όπως άλλωστε το απέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα, έγινε ακόμα πιο υπεύθυνος και ακόμα πιο αποδοτικός κουβαλώντας πια την ευθύνη της απομακρυσμένης εργασίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με αυτόν τον τρόπο, καλλιεργείται η εμπιστοσύνη και η θέληση για το καλύτερο από τον εργαζόμενο προς την Εταιρία, αλλά και από την Εταιρία προς τον εργαζόμενο.

Οι μητέρες επίσης που επιστρέφουν από την άδειά τους και έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα απομάκρυνσης από το αντικείμενο ή τοποθετούνται σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα, θα πρέπει να εκπαιδεύονται και παράλληλα να τους δίνεται η δυνατότητα τηλεργασίας και όχι να «τιμωρούνται» με τη μη χορήγηση τόσο λαπτοπ, όσο και κατά συνέπεια και τηλεργασίας.

Η διαχείριση της ευέλικτης μορφής εργασίας από τις υπηρεσιακές μονάδες, αποτελεί χαρακτηριστικό προόδου, εξέλιξης, απόδοσης, εμπιστοσύνης και ενσυναίσθησης.

Ας βοηθήσουμε όλοι λοιπόν οι εμπλεκόμενοι, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις, με γνώμονα τον πρωτοπόρο τρόπο εργασίας και απόδοσης, με την προστασία του νόμου, να εφαρμοστεί το 20% τηλεργασίας στην Εταιρία μας, αλλά και οι γονείς, φροντιστές, να λαβαίνουν με μία αίτησή τους τις ημέρες που αιτούνται προκειμένου να προσφέρουν τα μέγιστα στην Εταιρία και στην οικογένειά τους, καθώς δεν ταιριάζει στην κουλτούρα της οικογένειας της Εθνικής Ασφαλιστικής το καθεστώς ικεσίας, φόβου, εργασιακού bulling και έκθεσης των προσωπικών οικογενειακών καταστάσεων των συναδέλφων.

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.

ΥΓ: Δε θέλουμε αυτή τη στιγμή να κατονομάσουμε το ποιοι Διευθυντές δεν βοηθάνε στην εφαρμογή των ευέλικτων μορφών εργασίας που η Εταιρία έχει πολύ ορθά αποφασίσει, κάτι που θα αναγκαστούμε να το κάνουμε με επόμενη ανακοίνωσή μας.