24 Φεβ 2023

Συνάντηση του Συλλόγου με τον Υπουργό Εργασίας

Κατά τη σημερινή επίσκεψή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Εταιρία μας, με αφορμή την εφαρμογή στις ασφαλιστικές εταιρίες της ψηφιακής κάρτας εργασίας, συναντήθηκε μαζί του και αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Του θέσαμε τα τέσσερα θέματα που είχαμε συμφωνήσει και επιπλέον το θέμα της μεταφοράς του 15λεπτου:

1. Την ένταξη στην ψηφιακή κάρτα των εργαζόμενων στην Εταιρία, μέσω εταιριών ενοικίασης, που αποτελούν το 38% των εργαζόμενων στην Εθνική Ασφαλιστική.

Μας ανέφερε ότι είναι στον σχεδιασμό του Υπουργείου να συνδέσει την εταιρία παροχής του έργου με την εταιρία που εργάζονται πραγματικά ώστε να εφαρμοστεί και σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων. Αναγνώρισε ότι αποτελεί πρόβλημα η κατηγορία αυτή του προσωπικού. Παράλληλα του θέσαμε και το θέμα των συναδέλφων γραμματέων των Εταιρικών γραφείων πωλήσεων που εμφανίζεται σαν εργοδότης ο διευθυντής του γραφείου, ενώ ουσιαστικά και πρακτικά αμείβονται από την Εθνική Ασφαλιστική μέσω των εκπαιδευτικών επιδομάτων.

2.Την λειτουργία του μέτρου μέσω των τερματικών σταθμών εργασίας για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία.

Η απάντηση που πήραμε είναι ότι, η πρόθεση του Υπουργείου είναι να εκδοθεί στο μέλλον Προεδρικό Διάταγμα που θα εξειδικεύει τα θέματα της τηλεργασίας, καθώς ως θέμα αφορά μεγάλη μερίδα εργαζομένων.

3.Την ενίσχυση των επιτόπιων ελέγχων έτσι ώστε να εξαλειφθεί το συχνό φαινόμενο οι εργαζόμενοι να χτυπούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας και να επιστρέφουν σαν «αόρατοι» για το σύστημα, συνεχίζοντας τη δουλειά τους.

Μας είπε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται και παράλληλα μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένη καταγγελία για να τους ενεργοποιήσει.

4.Την επέκταση του μέτρου και στους ΚΑΔ των γραφείων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τους εργαζόμενους που απασχολούν.

Μας διαβεβαίωσε ότι, θα είναι ο επόμενος κλάδος που θα ενταχθεί στο σύστημα ψηφιακής κάρτας.

Για την μεταφορά του 15λεπτου από μέρα σε μέρα εντός της ίδιας βδομάδας, μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μπορεί να εξακολουθήσει να ισχύει κανονικά μιας και υπάρχει συμφωνία Συλλόγου - Εταιρίας.

Συνάντηση ΔΣ Συλλόγου Υπουργός Εργασίας 24.02.2023

Ο Σύλλογος σήμερα έστειλε σχετική επιστολή στο Υπουργείο για τα παραπάνω θέματα.