01 Μαρ 2023

Επιστολή του Συλλόγου στο Υπουργείο για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Συνάδελφοι,

Σας κοινοποιούμε επιστολή που αποστείλαμε στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και τα προβλήματα που διαπιστώσαμε.

--------------------------

«Αξιότιμη κα. Στρατινάκη,

Αξιότιμε κ. Αγραπιδά,

 

Στο πλαίσιο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας στην εταιρία μας από τις 16/2/2023, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ορισμένα ζητήματα που προέκυψαν, να επιστήσουμε την προσοχή σας στα θέματα αυτά και να σας προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το πρώτο αυτό χρονικό διάστημα της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας στην εταιρία μας παρατηρήθηκε το εξής πρόβλημα: στη λήξη του ωραρίου και κατά την αποχώρηση των συναδέλφων διαπιστώθηκαν επανειλημμένα λανθασμένα χτυπήματα της επιλογής «προσέλευση» αντί της επιλογής «αποχώρηση», γεγονός που είχε ως συνέπεια να σβηστεί το αρχικό πρωινό χτύπημα «προσέλευσης» του εργαζόμενου και να εμφανίζεται λανθασμένα στο σύστημα ότι ο εργαζόμενος προσήλθε το απόγευμα. Δυστυχώς, το σύστημα δεν επιτρέπει την τροποποίηση του λανθασμένου χτυπήματος μετά την εισαγωγή του και διαγράφει αυτόματα το πρώτο χτύπημα της ημέρας, ως εκ τούτου καταχωρείται ως έγκυρη η λανθασμένη πληροφορία στο σύστημα και καταγράφονται μη ορθά στοιχεία εγγραφών στην εφαρμογή.

Το γεγονός δε ότι το φαινόμενο της λανθασμένης επιλογής παρατηρήθηκε σε περισσότερους από έναν εργαζόμενους και η εταιρία μας δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, υποδηλώνει την αντικειμενική δυσκολία που διαπιστώνεται από μεγάλο μέρος των χρηστών. Ειδικότερα, κατόπιν συζητήσεων ανατροφοδότησης με τους εργαζόμενους και έπειτα από την καταγραφή των επιμέρους παρατηρήσεών τους ως προς την χρήση τόσο της εφαρμογής όσο και της συσκευής της εφαρμογής (tablet) θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Διαπιστώνεται ότι μετακυλύεται στον εργαζόμενο η ευθύνη του σφάλματος ενώ αποτελεί ουσιαστικά σχεδιαστικό λάθος της εφαρμογής και του εργαλείου (tablet) που αξιοποιείται για τη χρήση της ψηφιακής κάρτας.

Διαπιστώνεται ότι δε διευκολύνει ο σχεδιασμός της εφαρμογής ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή η διαφορά μεταξύ των δύο επιλογών «προσέλευση» - «αποχώρηση» στην οθόνη του tablet που χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος.

Προτείνεται για τον σκοπό αυτό να υπάρξει περαιτέρω παραμετροποίηση και διαχωρισμός στις επιλογές «προσέλευση» & «αποχώρηση», ώστε να εμφανίζονται στην οθόνη της συσκευής με έντονη διαφοροποίηση είτε με χρώμα, είτε με σχήμα είτε με τον τρόπο διάταξης στην οθόνη της συσκευής (tablet) οι δύο επιμέρους επιλογές ή εναλλακτικά να υπάρχει το πρωί (μέχρι τις 12) μόνο η επιλογή «προσέλευση» και το μεσημέρι η επιλογή «αποχώρηση».

Δεδομένου ότι το σύστημα της ψηφιακής κάρτας έχει σχεδιαστεί για την εφαρμογή και χρήση από μεγάλο αριθμό χρηστών σε καθημερινή βάση και η εκπαίδευσή τους απαιτεί χρόνο και εξοικείωση, θα αποτελούσε το ελάχιστο επίπεδο δικλείδας ασφαλείας η πρόβλεψη για την περίπτωση του ανθρώπινου λάθους και άρα της δυνατότητας διορθωτικής κίνησης σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα ή με κάποιο κωδικό επιβεβαίωσης από το σύστημα για την τροποποίηση της λανθασμένης κίνησης.

Παράλληλα θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να εξετάσετε να μπορέσει να υπάρξει καταγραφή της δυνατότητας που είχαμε σαν εργαζόμενοι της εταιρίας μας με βάση συμφωνία του Συλλόγου με την Διοίκηση της εταιρίας, να μπορούμε να «μεταφέρουμε» από ημέρα σε ημέρα, μέσα όμως στην ίδια βδομάδα, χρόνο προσέλευσης ή αποχώρησης 15 λεπτών την ημέρα, δυνατότητα που μας ανακοινώθηκε ότι πλέον δεν μπορεί να το υποστηρίξει το σύστημα του Υπουργείου.

Η αναδιαμόρφωση του συστήματος σε συνέχεια της δοκιμαστικής περιόδου εφαρμογής του και των διαπιστωμένων από τους χρήστες προβλημάτων ή κενών υποδηλώνει ότι είναι αναγκαίο να αποτυπωθεί εκ νέου και με ορθότερο και φιλικότερο προς τον χρήστη τρόπο η αποτύπωση των δύο επιλογών «προσέλευση» - «αποχώρηση» στην οθόνη.

Επιπρόσθετα στα παραπάνω και δεδομένης της ιδιαιτερότητας του ασφαλιστικού κλάδου θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

 1.Την ένταξη στην ψηφιακή κάρτα των εργαζόμενων στην Εταιρία, μέσω εταιριών ενοικίασης, που αποτελούν το 38% των εργαζόμενων στην Εθνική Ασφαλιστική.

2.Την λειτουργία του μέτρου μέσω των τερματικών σταθμών εργασίας για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία.

3.Την ενίσχυση των επιτόπιων ελέγχων έτσι ώστε να εξαλειφθεί το συχνό φαινόμενο οι εργαζόμενοι να χτυπούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας και να επιστρέφουν σαν «αόρατοι» για το σύστημα, συνεχίζοντας τη δουλειά τους. 

4.Την επέκταση του μέτρου και στους ΚΑΔ των γραφείων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τους εργαζόμενους που απασχολούν.

Επιπλέον, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε μια ειδική συνθήκη που ισχύει στην εταιρία μας: τα γραφεία του σωματείου συστεγάζονται στην έδρα της επιχείρησης. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις ο εργαζόμενος με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του σωματείου μπορεί να απαιτείται -λόγω αυτής ακριβώς της ιδιότητας και των υποχρεώσεων του- να βρίσκεται εντός της εταιρίας και μετά την προβλεπόμενη ώρα αποχώρησής του και το χτύπημα στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας.

Κλείνοντας, ευελπιστούμε ότι οι ως άνω παρατηρήσεις θα αποτελέσουν αφορμή για διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, ώστε οι εργαζόμενοι να νιώθουν ασφάλεια.

Πιστεύουμε ότι η βέλτιστη αξιοποίηση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας μπορεί να διασφαλίσει εργασιακή δικαιοσύνη και εκτιμούμε ότι αποτελεί κοινό στόχο τόσο του σωματείου μας όσο και του Υπουργείου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας

Γιάννης Πετσαλάκης

Τηλέμαχος Λευθεριώτης»

--------------------------

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.