07 Απρ 2023

Εθελούσια - Ακόμα ένας στρατηγικά λάθος σχεδιασμός της Διοίκησης

 

Συνάδελφοι,

Το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε πρόγραμμα Εθελούσιας, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τις προθέσεις της Διοίκησης. Είναι πλέον ξεκάθαρη επιλογή τους να απομακρύνουν όχι μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όχι μόνο όσους βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης, αλλά και όσους και όσες περισσότερους εργαζόμενους μπορέσουν. Μετά την στοχευμένη απαξίωση των Υποκαταστημάτων, που εκκίνησαν οι προηγούμενες Διοικήσεις, βρίσκουμε πλέον στο ίδιο πεδίο και τους εργαζόμενους στη Μηχανογράφηση. Το νευραλγικό αυτό κομμάτι, που είναι γνωστό σε όλους ότι η Εταιρία έχει εγκαταλείψει τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, και το οποίο με επιλογή και ευθύνη των Διοικήσεων πάσχει σε τεράστιο βαθμό, επιλέγει η Eταιρία να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο προσφέροντας επιπλέον αποζημίωση σαν κίνητρο για να αποχωρήσουν οι συνάδελφοι. Θέλει δηλαδή να διώξει συναδέλφους με πολύχρονη πείρα και εξειδικευμένες γνώσεις, που όλα αυτά τα χρόνια κράτησαν όρθιο ένα ξεπερασμένο τεχνολογικά μηχανογραφικό σύστημα, αλλά και ανέλαβαν να υποστηρίξουν κάθε τεχνολογικό σαπάκι, που η εταιρία αγόραζε ως θεόσταλτη λύση, οι οποίοι -αφού λάβουν το καλοδεχούμενο bonus και αποχωρήσουν - μετά θα συνεχίσουν στον ανταγωνισμό την καριέρα τους.

Αναφορικά με τη συζήτηση για το ποιον συμφέρει και ποιον όχι, η διαδικασία της Εθελούσιας: Η Εθελούσια ΠΑΝΤΑ εξυπηρετεί την Εταιρία και τα κέρδη της, δεν είναι ένα μέτρο που λαμβάνει για το καλό των υπαλλήλων (πλην ίσως αυτών που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης). Η εντατικοποίηση της εργασίας αυτών που θα παραμείνουν, η ζημιά που θα έρθει για το ομαδικό μας συμβόλαιο υγείας, η αποδυνάμωση του Συλλογικού Οργάνου και των διεκδικήσεων για τη ΣΣΕ και τον ΕΚΕ, είναι μόνο λίγες από τις εφιαλτικές επιπτώσεις μιας νέας φυγής εργαζομένων, που έχουν μπροστά τους πολλά και παραγωγικά χρόνια. Φαίνεται όμως, ότι για τη Διοίκηση αυτό που προέχει είναι η αποδυνάμωση της εταιρικής κουλτούρας, η οποία έως τώρα είχε ως βασικά συστατικά της τον σεβασμό στον πελάτη, στον συνεργάτη και στον εργαζόμενο.

Καλούμε τα μέλη μας, που σκέφτονται να αποδεχτούν την πρόσκληση, να σκεφτούν μακροπρόθεσμα τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Ο Σύλλογος Εργαζομένων βρίσκεται πάντα δίπλα τους για οποιαδήποτε διευκρίνιση αλλά και προστασία από κάθε είδους πιέσεις, που πιθανόν να γίνουν. Κανένας μας δεν περισσεύει και όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Εταιρία εκεί που της αξίζει.

Θεωρούμε αυτονόητο, ότι η ένταξη των ενοικιαζόμενων συναδέλφων δε σχετίζεται με την παρούσα εθελούσια, ούτε κάτι τέτοιο μπορεί να προβάλλεται από την μεριά της Διοίκησης, καθώς ήδη καλύπτουν αποκλειστικά τις πάγιες ανάγκες της Εταιρίας, αποτελώντας αναπόσπαστο οργανικό κομμάτι της, και προτείνουμε στην Εταιρία τις αποχωρήσεις που θα προκύψουν από την εθελουσία να τις καλύψει ακολουθώντας πλάνο ένταξης των συναδέλφων γραμματέων, όπως άλλωστε είχε γίνει με απόλυτη επιτυχία στην Εταιρία το 2005.

Τέλος, αναμένουμε από Διοίκηση αλλά και τη νέα συνάδελφο, η οποία είναι αρμόδια για τα Υποκαταστήματα, κα Σκοπελίτη, να ενημερώσει τον Σύλλογο για τις θέσεις της όσον αφορά τα Υποκαταστήματα καθώς και να ακούσει τις σύγχρονες και αναπτυξιακές προτάσεις του Συλλόγου, που οραματίζεται τα Υποκαταστήματα ως δορυφόρους των κεντρικών υπηρεσιών στην περιφέρεια.

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.