10 Απρ 2023

Ώρα αποφάσεων

Συνάδελφοι,

Μετά και τα τελευταία δείγματα γραφής της νέας Διοίκησης κρίνουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την πορεία του Συλλόγου μας αλλά και της κάθε μιας και του καθενός συναδέλφου :

  • Τα Καταστήματα και το μέλλον τους τελούν υπό σοβαρή αμφισβήτηση. Χωρίς να λαμβάνεται επί μέρους κανένα κριτήριο, όλοι οι συνάδελφοι ανά την επικράτεια μπαίνουν στο στόχαστρο.
  • Οι συνάδελφοι στη Μηχανογράφηση αντιλαμβάνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι τα προσόντα, η εμπειρία και η γνώση τους δεν λαμβάνονται υπόψη από την Διοίκηση και θεωρούνται παρωχημένα.
  • Η εθελουσία που εξαγγέλθηκε δεν έχει στόχο τους μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση αλλά τα μεσαία στελέχη και κυρίως όσους προσελήφθησαν με τους διαγωνισμούς του 2004 και 2005. Αυτούς δηλαδή που η Εταιρία τόσα χρόνια προετοίμαζε για να την διοικήσουν.
  • Οι συνάδελφοι μέσω εταιριών ενοικίασης βλέπουν σιγά σιγά τα όνειρά τους για καθολική και ισότιμη εργασία, στην Εταιρία που προσφέρουν τόσα χρόνια, να καταρρέουν. Μετά το πυροτέχνημα της αναγγελίας για «ποσοστό προσλήψεων μετά από αξιολόγηση» ήρθαν να προστεθούν «η πρόσληψή τους ως ειδικών συμβούλων», η αντιστοίχιση του ποσοστού πρόσληψής τους με το ποσοστό συμμετοχής στην εθελουσία που εξαγγέλθηκε και η απαράδεκτη εξαίρεση από την διαδικασία των συναδέλφων στο Call Center.
  • Οι Γραμματείς των εταιρικών γραφείων πωλήσεων παρά την σκληρή υποαμειβόμενη εργασία τους στην πρώτη γραμμή του Δικτύου, παραμένουν «άγνωστοι» για τη Διοίκηση, η οποία εκτός από άγνοια δεν επιθυμεί να προβεί τουλάχιστον στο στοιχειώδες, να δεχτεί να ακούσει τι έχουν να πουν οι άνθρωποι αυτοί.
  • Οι προσλήψεις Ειδικών Συμβούλων συνεχίζονται αυξανόμενες τον τελευταίο χρόνο, με τη Διοίκηση να βρίσκεται κάθετα αντίθετη στην άποψη ότι θα πρέπει ως ισότιμοι συνάδελφοι να ενταχθούν στο υπαλληλικό προσωπικό.

Μετά τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στην τελευταία συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει εξουσιοδότηση από τα μέλη του για την προκήρυξη αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων στο διάστημα 2/05/23 μέχρι 30/06/23. Η μορφή των απεργιακών κινητοποιήσεων θα περιλαμβάνει ολοήμερες απεργίες, στάσεις εργασίας και στοχευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις επιμέρους τμημάτων ή  εγκαταστάσεων ή κατηγοριών του προσωπικού. Τα θέματα αφορούν όλες τις επιμέρους ομάδες που απαρτίζουν το προσωπικό της Εταιρίας μας (υπαλλήλους, ενοικιαζόμενους, ειδικούς συμβούλους, γραμματείς) και αποτελούν ένα ενιαίο αναπόσπαστο κομμάτι των διεκδικήσεων όλων των εργαζομένων.

Τα αιτήματα των απεργιακών κινητοποιήσεων περιλαμβάνουν:

  • Υπογραφή ΣΣΕ και ΕΚΕ με αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό τριετούς διάρκειας.
  • Την προστασία και την ενίσχυση των Καταστημάτων με αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και την επανένταξή τους σε αναπτυξιακή τροχιά.
  •  Την πρόσληψη των συναδέλφων μέσω εταιριών ενοικίασης στις κεντρικές υπηρεσίες, στην περιφέρεια και το Call Center με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου υπαγομένων στην ΣΣΕ και τον ΕΚΕ.
  • Την πρόσληψη των συναδέλφων γραμματέων των εταιρικών γραφείων πωλήσεων που η αμοιβή εργασίας τους καταβάλλεται εμμέσως από την Εθνική Ασφαλιστική με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου υπαγομένων στην ΣΣΕ και τον ΕΚΕ.
  • Την μετατροπή όλων των ατομικών συμβάσεων «ειδικών συμβούλων» σε συμβάσεις εργασίας υπαλλήλων αορίστου χρόνου.

Για τους παραπάνω λόγους, το Δ.Σ. του Συλλόγου συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του την Μ. Τρίτη στις 14:00 μ.μ. στο ισόγειο της Εταιρίας και παράλληλα ζητάει την έγκριση των μελών του, μέσω καθολικής μυστικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την Μ. Τετάρτη στις 12/04/2023, ώστε να εξουσιοδοτηθεί, εφ’ όσον συγκεντρωθεί η κατά νόμο πλειοψηφία, για προκήρυξη αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων στο διάστημα 2/05/23 μέχρι 30/06/23.

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.