14 Δεκ 2004

Υπεγράφη ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Εργασίας

Μετά από αίτημα της Διοίκησης προχωρήσαμε σε διάλογο για την τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας που ίσχυε από το 1971 και τροποποιήθηκε το 1997.
Από την πλευρά της Εταιρίας διατυπώθηκε το αίτημα για την αλλαγή του Ε.Κ.Ε. στα σημεία που μέχρι σήμερα απαιτούνταν απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρίας πλέον να μπορεί να ισχύει και διαζευκτικά "εξουσιοδοτημένα από το Δ.Σ. όργανα" μιας και πλέον το Δ.Σ. έχει εξουσιοδοτήσει το Διευθύνοντα Σύμβουλο για μια σειρά θέματα.
Από την πλευρά μας υποβάλαμε τις πιο κάτω παρατηρήσεις:

1) Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας να παραμείνει ο αποκλειστικός κριτής για την διαδικασία απόλυσης υπαλλήλου.
2) Στις περιπτώσεις ανοίγματος ή κλεισίματος υποκαταστημάτων περιφέρειας να απαιτείται διαβούλευση με τον Σύλλογο πριν την λήψη της οποιασδήποτε απόφασης.
Το ίδιο να απαιτείται και στην περίπτωση που υπάρξει κατάργηση ή κλείσιμο υποκαταστήματος για το που θα πάνε οι εργαζόμενοι.
Η πιο πάνω προσθήκη θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες είναι εξαιρετικά επίκαιρη και σημαντική.
3) Να μην απαιτείται πλέον η απόφαση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων για την χορήγηση του επιδόματος ευδόκιμης, απόφαση που πολλές φορές καθυστερούσε σημαντικά αλλά αυτό να δίνεται σε όλους με απλή απόφαση του Γενικού Διευθυντή κάθε δίμηνο.
Να καθοριστεί ότι με τον χαρακτηρισμό της "ικανοποιητικής" επίδοσης στο φύλλο ποιότητας ο/η συνάδελφος παίρνει το ευδόκιμο, σημείο που στο παρελθόν είχε προκαλέσει αρκετές τριβές
4) Ο Γενικός και οι Αναπληρωτές Γενικοί που προέρχονται από την ιεραρχία να είναι πλέον εκτός Ε.Κ.Ε.
5) Για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού που προβλέπονται από το 6 άρθρο του Ε.Κ.Ε. να απαιτείται διαβούλευση με τον Σύλλογο.
6) Να ισχύσει επιτέλους ο θεσμός της αναθεώρησης των φύλλων ποιότητας έτσι ώστε ο κάθε συνάδελφος να μπορεί να προσφεύγει στην επιτροπή αναθεώρησης που θα δημιουργηθεί αν θεωρεί ότι αδικήθηκε,
7) Να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για την κατ' έτος αναπροσαρμογή των οδοιπορικών εξόδων που είναι παγωμένα πέντε χρόνια τώρα.
8) Να μην μπορεί πλέον να αγνοείται η αρχαιότητα πλέον των δυο ετών στις περιπτώσεις επιλογής Προϊσταμένων όλων των επιπέδων ευθύνης,
9) Να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες Σ.Σ.Ε. η διαδικασία μετάταξης του βοηθητικού προσωπικού στο κύριο.
10) Να αυξηθούν κατά μα οι οργανικές θέσεις των κλητήρων - επιμελητών Α', θυρωρών - επιμελητών Α' και Οδηγών Α'.
10) Να ενοποιηθούν τα δυο υπηρεσιακά συμβούλια προαγωγών για να απλοποιηθεί και να γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία προαγωγών.
Τα αιτήματα που θέσαμε έγιναν μετά από αρκετές συζητήσεις, στο σύνολό τους, δεκτά από την Διοίκηση.

Με τις τροποποιήσεις που έγιναν ικανοποιούνται βασικά αιτήματα του Συλλόγου που εκκρεμούσαν χρόνια τώρα.
Έτσι προχωρήσαμε στην υπογραφή του νέου Ε.Κ.Ε. τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε στο site του Συλλόγου.

Συναδελφικά