22 Νοε 2023

Αποτελέσματα διαπραγμάτευσης για την ΕΣΣΕ εν όψει της αυριανής Γενικής Συνέλευσης

Εν όψει της αυριανής Γενικής Συνέλευσης, σας παραθέτουμε παρακάτω τα σημεία στα οποία κατέληξε η διαπραγμάτευση του Συλλόγου με τη Διοίκηση της Εταιρίας (αποδοχή Εταιρίας ή απαίτησή της για τροποποιήσεις) σε σχέση με την νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, έτσι ώστε να υπάρχουν καταγεγραμμένα εν όψει της ψηφοφορίας για την αποδοχή της ή μη.

------------------------------------------------------------------

Διαπραγματεύσεις για τριετή Σ.Σ.Ε. με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του Συλλόγου με την Εταιρία

·          Αλλαγή του υφιστάμενου ωραρίου των 37 ωρών. Ζητούν την διαμόρφωσή σε 39 ώρες την βδομάδα με πρωινή προσέλευση 8 – 10:00). Δηλαδή 4 μέρες οκτάωρης εργασίας (Δευτέρα -Πέμπτη) και την Παρασκευή  7 ώρες. Η αύξηση του ωραρίου δεν θα συνεπάγεται αύξηση αποδοχών. Δέχονται σε ατομική περίπτωση η προσέλευση να παραμείνει στις 7:30 πμ.

·         Αύξηση κατά 20€ στις prepaid κάρτες σίτισης μέχρι και Αναπληρωτή Τομέα και διαμόρφωσή τους στα 50€/μήνα. Παράλληλα τον Δεκέμβρη του 2023 οι κάρτες θα πιστωθούν εκτός της μηνιαίας φόρτισης με επιπλέον 100€ και το ίδιο θα γίνει με άλλα 100€ και τον Γενάρη του 2024.

·          H πρόταση της Διοίκησης για αυξήσεις στις τελικές τακτικές αποδοχές είναι 2,5% από 1/1/2024, 1,5% από 1/1/2025 και 1,5% από 1/1/2026. Η πρώτη αύξηση του 2,5% δεν θα δοθεί στους συναδέλφους που έχουν προσληφθεί το 2023.

·         Στις αυξήσεις θα ενσωματωθεί το ετήσιο επίδομα πολυετίας 1,75%

Η ενσωμάτωσή του επιδόματος πολυετίας στο ποσοστό των αυξήσεων. σημαίνει πρακτικά καθαρές αυξήσεις 1,90% την πρώτη χρονιά και αύξηση 0,90% την δεύτερη και 0,90% την Τρίτη χρονιά ισχύος της ΣΣΕ. Σημειώνουμε ότι ο πληθωρισμός «τρέχει» με 3,9% τον 10/2023.

·         Όλα τα επιδόματα πλην των πιο κάτω, ενσωματώνονται σε προσωποπαγές επίδομα:

§  Συζύγου

§  Τέκνων

§  Παιδικής μέριμνας

§  Σπουδών (πτυχίο ΑΕΙ – ΤΕΙ, μεταπτυχιακό, διδακτορικό)

§  Τέκνων ειδικών αναγκών

§  Έξοδα κίνησης τυφλών και αναπήρων

·         Συνεχίζουν να καταβάλλονται

§  Κατασκηνωτικό

§  Τοκετού

§  Βρεφονηπιακού σταθμού

·         Επιδόματα που ζητούν κατάργηση και ένταξή τους σε "κουτί"

§  Βαθμού (ιεράρχησης θέσης)

§  Θέσης

§  Ξένης γλώσσας

§  Πτυχίου κολεγίου

§  Επαγγελματικών πιστοποιητικών

§  Ειδικό επίδομα παραμεθορίου

§  Ευδόκιμης παραμονής

§  Επίδομα κερδοφορίας

§  Ταμείου

§  Αναλογιστή

§  Ανθυγιεινής εργασίας.

·         Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση (καύσιμα) την ενσωματώνουν στον μισθό.

·         Τα επιδόματα τέκνων και παιδικής μέριμνας που για μεν τους ειδικούς συμβούλους όταν το τέκνο ενηλικιώνεται συνεχίζουν να καταβάλλονται λόγω ενσωμάτωσης στις τακτικές αποδοχές τους, ενώ για τους υπαλλήλους δεν ισχύει αυτό, πλέον δεν θα αφαιρείται, αλλά μετά την συμπλήρωση των 21 ή των 25 ετών θα μεταφέρεται και θα προστίθεται στο κουτί του προσωπικού επιδόματος. Η ισχύς του παραπάνω θα είναι αναδρομικά από την 1/1/2023

·         Προσθήκη όρου που θα ορίζει: Μονομερής μείωση από την Εταιρία του συνολικού συμβατικού μισθού (τακτικές αποδοχές) και λοιπών παροχών δεν είναι δυνατή. Δεν το δέχτηκαν

·         Τα επιδόματα που καταργούνται θα περιληφθούν σε κουτί με τίτλο προσωπικό επίδομα. Μη συμψηφιζόμενο με μελλοντικές αυξήσεις». Δεν το δέχτηκαν

·         Θα εξακολουθήσουν να υφίστανται τα μισθολογικά κλιμάκια και τα κλιμάκια Διευθυντών – Υποδιευθυντών.

·         Στα δάνεια εκτάκτων αναγκών χορηγείται πλέον το 100% του αιτούμενου ποσού. Η Εταιρία θα φροντίζει να υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο. Αυξάνεται το ύψος των χορηγούμενων δανείων στις 8.000 € για τα δάνεια ευκολίας και στις 24.000 € για τα εξαιρετικών περιπτώσεων.

·         Καταργείται το υφιστάμενο άρθρο 5 που όριζε: «Τα μέρη δηλώνουν την βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στην Εταιρία και να προτιμούν το μέτρο της εθελουσίας εξόδου προς αποτροπή ομαδικών απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους ως ηπιότερο μέτρο. Οι όροι της εθελουσίας εξόδου δεν θα υπόκεινται σε καμία διαβούλευση με τον Σύλλογο και θα είναι κατά την κρίση της Εταιρίας.»

·         Ο Σύλλογος πρότεινε την αναδιατύπωση του άρθρου ως εξής:

Τα μέρη δηλώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στην Εταιρεία και να προτιμούν το μέτρο της συναινετικής αποχώρησης με αυξημένη την νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης κατά την κρίση της Εταιρίας προς αποτροπή ομαδικών απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους ως ηπιότερο μέτρο. Δεν το δέχονται ούτε αυτό

·         Στο αποταμιευτικό ομαδικό συμβόλαιο 3002 θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό 1.000 € για τους 144 συναδέλφους που προσλήφθηκαν την 1/9/2023 και τους συναδέλφους του Call Center που πρόκειται να προσληφθούν την 1/1/2024.

·         Συμφωνούν με την ενίσχυση του Συλλόγου για κάλυψη δαπανών και διενέργειας εκδηλώσεων ποσού 30.000 € για όλη την διάρκεια της Σύμβασης.

Εκπτώσεις – Απαλλαγές

·         Έκπτώσεις Ασφάλισης Πυρός & Σεισμού

§  Πυρός και Συμπληρωματικές Καλύψεις ζητήσαμε 45%, αφήνουν το 40%

§  Σεισμός ζητήσαμε 40%, αφήνουν το 35%

·         Η έκπτωση ισχύει για μέχρι τρία (3) σπίτια ιδιοκτησίας του υπαλλήλου ή συζύγου ή τέκνου είναι ιδιοκτησίας του/της εργαζομένου/ης, του/της συζύγου του/της εργαζομένου/ης καθώς και των συγγενών πρώτου βαθμού αυτών (γονέων/τέκνων).

·         Απαλλαγές Πυρός

§  Πυρός: Σεισμού: 0,50% επί του ασφαλιζομένου κεφαλαίου (όσο και η οριζόμενη απαλλαγή στην αντασφαλιστική σύμβαση). Στις άλλες καλύψεις -50% στην εκάστοτε απαλλαγή.

·         Εκπτώσεις Ασφάλισης Αυτοκινήτου

§  77% για όλες τις καλύψεις πλην κρυστάλλων, Ζημιών Ιδίου και κακόβουλων, Οδικής Βοήθειας & τοπικής ρυμούλκησης

§  65% 63% για την κάλυψη Ζημιών Ιδίου και κακόβουλων ενεργειών

§  50% για την οδική βοήθεια και την τοπική ρυμούλκηση

§  20% για τη θραύση κρυστάλλων. Αφήνουν το 10%

·         Η έκπτωση χορηγείται για το σύνολο των οχημάτων και δικύκλων που είναι ιδιοκτησίας του/της εργαζομένου/ης, του/της συζύγου του/της εργαζομένου/ης καθώς και των συγγενών πρώτου βαθμού αυτών (γονέων/τέκνων).

·         Αυτοκίνητα απαλλαγές:

§  Μικτή: Σε οριζόμενη απαλλαγή 400 € να αφαιρούνται 300 € (σήμερα αφαιρούνται 250€). Σε οριζόμενη απαλλαγή 700 € να αφαιρούνται 350 € (σήμερα αφαιρούνται 250€). Σε οριζόμενη απαλλαγή πάνω από 700 € να αφαιρούνται 400 € (σήμερα αφαιρούνται 250€). Στις άλλες καλύψεις που έχουν απαλλαγή να αφαιρείται το 50%. Δεν το δέχτηκαν παρά την αποδοχή του από τον κ. Κωνσταντά.

·         Αστική ευθύνη:

§  Να αφαιρείται το  50% της οριζόμενης απαλλαγής. Δεν το δέχτηκαν

·         Έκπτωση Ασφάλισης Ατομικών Ζωής/Υγείας

§  Έκπτωση 50% (έμεινε 35%) στα συμβόλαια ζωής/υγείας, πλην επενδυτικών συμβολαίων, με έλεγχο ασφαλισιμότητας για όσους δεν είναι ενταγμένοι στο Ομαδικό Ασφαλιστήριο 2155/0.

§  Εξαιρούνται τα προγράμματα ΑΠΕΝΟΠ ECU.

§  Η εν λόγω έκπτωση αφορά τον/την εργαζόμενο/η, τον/την σύζυγο του/της εργαζομένου/ης καθώς και τα τέκνα αυτών.

§  Παρέχεται, επίσης, έκπτωση 35% έμεινε 30% στο ετησίως ανανεούμενο πρόγραμμα Full για τους γονείς του/της εργαζόμενου/ης, με αντίστοιχο έλεγχο ασφαλισιμότητας.

§  Ειδικότερα για τα τέκνα των εργαζομένων που διακόπτουν την ασφάλιση τους στο Ομαδικό Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο 2155/0, δεν απαιτούνται αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου ασφαλισιμότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην πρόσθετη πράξη 11499 του Ομαδικού Ασφαλιστηρίου 2155/0 και χορηγείται έκπτωση 35%.

·         Απαλλαγές Ατομικών Ζωής/Υγείας:

§  Στα ατομικά συμβόλαια με απαλλαγή να αφαιρείται το 20% της απαλλαγής. Δεν το δέχτηκαν

·         Τα παραπάνω ζητήσαμε να δοθούν και στις γραμματείς των γραφείων Εταιρικών Πωλήσεων καθώς και στους συναδέλφους security της Διεύθυνσης Ασφάλειας και τις υπαλλήλους του Συλλόγου. Δεν το δέχτηκαν

·         Ομαδικό 2155/0:

§  Να παραμείνουν σταθερά τα ασφάλιστρα για όλη την διάρκεια της ΣΣΕ. Δεν το δέχτηκαν

§  Προνόμιο μετατροπής: Να ακολουθήσει το ποσοστό έκπτωσης της ΣΣΕ (35%) και όχι 30% που αναφέρεται στο προνόμιο του 2005.

§  Να δοθεί η δυνατότητα στους υπαλλήλους άνω των 50 ετών ή μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας στην Εθνική που αποχωρούν να μπορούν να ασφαλιστούν σε συμβόλαιο γέφυρα ή στο 2155/0, (μέχρι την συνταξιοδότησή τους από τον κύριο ασφαλιστικό φορέα και ασφάλισή τους από το 2155/0 ομαδικό) καταβάλλοντας τα αναλογούντα ασφάλιστρα. Εξαιρούνται όσοι/ες απολύονται με υποβολή έγκλισης. Θα εξετάζονται κατά περίπτωση

§  Στο 2155/0, για τους υπαλλήλους που έχουν λάβει άδεια άνευ αποδοχών για την ανατροφή τέκνου κατά την διάρκεια της από τον νόμο χορηγούμενης άδειας άνευ αποδοχών να εξακολουθεί η κάλυψη χωρίς την καταβολή ασφαλίστρου με μέγιστο τον ένα χρόνο .Θα ισχύει με την ασφάλιση χωρίς τα εξαρτώμενα με καταβολή μόνο του ασφαλίστρου που αναλογεί στον εργαζόμενο.

§  Όταν ένα εξαρτώμενο μέλος ασφαλισμένο στο ομαδικό υγείας 2155/0 ασφαλιστεί διαδοχικά ή συνεχόμενα με ατομικό συμβόλαιο ζωής και υγείας πέρα από την έκπτωση να μην ισχύουν οι αναμονές.

§  Να αναγνωριστεί στα 2155/0, 2361/4 και 3002/3 στους υπαλλήλους που έχουν λάβει ισόχρονη άδεια άνευ αποδοχών για την ανατροφή τέκνου ο χρόνος αυτός χωρίς ασφάλιστρο με μέγιστο τον ένα χρόνο. Δεν το δέχτηκαν χωρίς ασφάλιστρο

·         Ομαδικό 2361/4:

§  Να αυξηθεί κατά 0,2% το ποσοστό της ισόβιας μηνιαίας σύνταξης στο 2361/4 συμβόλαιο και να διαμορφωθεί από 0,52% σε 0,54%. Δεν το δέχτηκαν

§  Η παροχή στο DAF 2361/4 να αυξηθεί από 39 στα 40 χρόνια. Δεν το δέχτηκαν

§  Καταβολή εφ’ άπαξ ποσού 1.000 € σε όλους τους ασφαλισμένους στο 3002/3 συμβόλαιο. Δεν το δέχτηκαν

------------------------------------------------------------------