15 Δεκ 2023

Συνέντευξη του Προέδρου του Συλλόγου στο Next Deal για την επερχόμενη απεργία στις 18 & 19/12/2023

Συνάδελφοι,

Σας παραθέτουμε παρακάτω συνέντευξη του Προέδρου του Συλλόγου Γιάννη Πετσαλάκη στον Λάμπρο Καραγι'ωργο στο Next Deal για την επερχόμενη απεργία στις 18 & 19/12/2023.

 

-----------------------------------------------------------------------

 

 Συνέντευξη Next Deal 15.12.2023

 

Για μία ακόμη φορά οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής κατέρχονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 18/12/2032 και την Τρίτη 19/12/2023. Ζητήσαμε την γνώμη του Προέδρου του Συλλόγου των εργαζομένων στην εταιρεία Γιάννη Πετσαλάκη για να ενημερωθούμε που οφείλεται αυτή η νέα εργασιακή αναταραχή στην ιστορική εταιρεία.

-Κύριε Πετσαλάκη γιατί κάνετε απεργία;

Γιατί η απεργία αποτελεί το τελευταίο όπλο των εργαζόμενων, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση έχει απαγορέψει με νόμο την προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Απεργούμε μετά από απόφαση των εργαζόμενων που πάρθηκε με μυστική ψηφοφορία και συγκέντρωσε ποσοστό πάνω από 70%. Απεργούμε γιατί συναντήσαμε αδικαιολόγητη αδιαλλαξία και άρνηση από την πλευρά της Εταιρίας. Απεργούμε για την αξιοπρέπειά μας, για την ζωή μας.

-Μήπως είστε υπερβολικοί, με τις συνεχείς κινητοποιήσεις, όταν μάλιστα σας κατατάσσουν στα "ρετιρέ" των εργαζόμενων για να θυμηθούμε μια έκφραση του παρελθόντος;

-Όσο υπερβολικούς μπορεί να θεωρούν κάποιοι τους αγώνες των εργαζόμενων για σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά που θα μπορεί να εξασφαλίζει στους ίδιους και τις οικογένειές τους μια αξιοπρεπή και ποιοτική διαβίωση. Δεν κάνουμε απεργία για την απεργία. Άλλωστε η τελευταία απεργιακή κινητοποίηση του Συλλόγου απέχει αρκετά χρόνια από το σήμερα. Δεν κάνουμε επαναστατική γυμναστική, αλλά αγωνιζόμαστε για το αύριο των εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Αυτό μας έδωσε τα σημερινά δικαιώματα που έχουμε και μαζί με αυτά ένα τεράστιο «loyalty” στην Εταιρία, που όμως δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τους σημερινούς διοικούντες.

-Είναι όλοι οι εργαζόμενοι μαζί σας, γιατί σε μια  ανακοίνωση σας κάνετε λόγο για "γενίτσαρους"; 

-Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που δίνουν την δύναμη και την δυνατότητα στον Σύλλογο να διεκδικεί τα εργασιακά δικαιώματα. Σε κάθε εργασιακή ομάδα όμως δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι εργαζόμενοι που θεωρούν τους εαυτούς τους πιο εργοδοτικούς από τον εργοδότη και δεν δίστασαν να απειλήσουν με απόλυση συναδέλφους τους αν δεν δεχτούν μόνοι τους να φύγουν, γιατί όπως χαρακτηριστικά τους ανέφεραν «δεν χωράνε στα πλάνα της Εταιρίας». Και μιλάμε για συναδέλφους με πάρα πολλά χρόνια υπηρεσίας, εργαζόμενους με παιδιά, εργαζόμενους που λόγω ηλικίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν αλλού δουλειά και απέχουν αρκετά χρόνια από την σύνταξη. Πέρα όμως ότι αυτοί οι «γενίτσαροι» αποτελούν μια ελάχιστη μειοψηφία, ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι οι εργοδότες τους χρησιμοποιούν για την βρώμικη δουλειά, που όταν την εκτελέσουν θα είναι οι πρώτοι αναλώσιμοι για να φορτωθούν την πρώτη επόμενη λάθος επιλογή τους.

-Πείτε μας δυο λογία παραπάνω για τα βασικά σας αιτήματα

-Τα αιτήματά μας έχουν να κάνουν με τρείς άξονες:

Πρώτα διεκδικούμε αξιοπρεπείς αυξήσεις για το σύνολο των εργαζόμενων, στα όρια του πληθωρισμού όπως αυτός προσδιορίζεται από την Eurostat. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουμε τα τρία τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 8% το διαθέσιμο εισόδημα  μας.

Δεύτερο διεκδικούμε τον σεβασμό του ωραρίου μας που ισχύει εδώ και 40 χρόνια, ωράριο που έχει διευκολύνει τους εργαζόμενους στην ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην ανάπτυξη της Εταιρίας, όπως άλλωστε και οι ίδιοι ομολογούν

Και τρίτο ζητάμε να μην υπάρξουν στην διάρκεια της ΣΣΕ ομαδικές απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους ή λόγους αναδιάρθρωσης της Εταιρίας. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα στην περίπτωση που νεόκοποι μάγοι αποτύχουν στις επιχειρηματικές επιλογές τους.

Αυτές είναι οι καθαρά συνδικαλιστικές διεκδικήσεις. Και πιστέψτε μας κάναμε σημαντικές υποχωρήσεις, προκειμένου να συγκλίνουμε και να υπάρξει συμφωνία.

Όμως παράλληλα ζητάμε για να μειωθούν τα έξοδα της Εταιρίας, να περιοριστούν οι σπατάλες με τις ακριβοπληρωμένες εταιρίες συμβούλων που έχουν κατακλύσει την Εταιρία μας και έχουν τινάξει στα ύψη τα λειτουργικά της έξοδα. Σκεφτείτε ότι υπάρχει ένας μόνο σύμβουλος με αμοιβή 60.000€ το μήνα!

Ζητάμε να υπάρξουν σοβαρές διαπραγματεύσεις με τα νοσηλευτικά ιδρύματα (που σε ένα πολύ μεγάλο μέρος τους ανήκουν στον ίδιο μέτοχο) έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα οι ασφαλισμένοι μας να πληρώνουν το ασφάλιστρο στα συμβόλαια υγείας. 

Ζητάμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό μηχανογραφικό σύστημα που θα διευκολύνει την δουλειά μας και θα είναι φιλικό και εξυπηρετικό για συνεργάτες και θα παρέχει μέσω εφαρμογών όλες τις πληροφορίες και την σύγχρονη εξυπηρέτηση που απαιτούν οι ασφαλισμένοι μας. 

 

-Έχετε κάποια επικοινωνία με την διοίκηση και τι σας λέει;

Προφανώς ο διάλογος αποτέλεσε και αποτελεί επιλογή και προτεραιότητά μας και τον επιδιώκουμε πάντα. Καταλήξαμε σε αυτή την δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση μετά από 11 συναντήσεις με την Διοίκηση, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κο Gauci και με τον Πρόεδρο της Εταιρίας κο Ζαρκαλή που κατέληξαν σε πλήρες αδιέξοδο. Μόνιμη επωδός τους ήταν το ότι η Εταιρία δεν πάει καλά φέτος και γι’ αυτό πάρτε τώρα ότι σας δίνουμε για να μην έχετε ατομικές συμβάσεις. Μάλιστα σε κάθε επόμενη συνάντηση αφαιρούσαν και κάτι. 

Άραγε φταίνε σήμερα οι εργαζόμενοι που η Εταιρία δεν πάει καλά, αλλά οι ίδιοι εργαζόμενοι δεν συνέβαλαν στα τα κέρδη των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το 2012 μέχρι το 2022 που άλλαξε ο μέτοχος και η Διοίκηση; Εμείς φταίμε για τα δικά τους επιχειρηματικά λάθη ή τις λάθος επιλογές προσώπων που εκτιμώ ότι θα οδηγήσουν σε σημαντικές ζημιές;

 -Θα κάνετε γιορτές στο πεζοδρόμιο;

 -Δεν αποτελεί επιλογή μας αυτό, αλλά ο αγώνας μας κρίνεται από την αποδοχή του και την συμμετοχή των εργαζόμενων της Εταιρίας μας. Αυτοί καθορίζουν τα όρια, την έκτασή και την διάρκειά  του. Σε κάθε περίπτωση αυτό που ζητάμε είναι να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους η Διοίκηση της Εταιρίας σαν ένα καθοριστικό παράγοντα που έχει συμβάλει τα 133 χρόνια ζωής της Εταιρίας στην ανάπτυξη και την καθιέρωση της στην συνείδηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. 

-----------------------------------------------------------------------

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.