11 Μαρ 2024

Λέμε κατηγορηματικά όχι στις σχεδιαζόμενες απολύσεις

Συνάδελφοι,

Οι φήμες και οι συζητήσεις που φούντωναν απ’ την αρχή του χρόνου για επικείμενες απολύσεις, δε διαψεύστηκαν από τον Διευθύνοντα Συμβουλο κ. Robert Gauci, μολονότι ο Σύλλογος τον κάλεσε να το πράξει με επιστολή που του έστειλε.

Η εργασιακή ανασφάλεια αποτελεί πια την καθημερινότητα στην Εταιρία.

Με πρόσχημα τα διάτρητα «φύλλα αξιολόγησης» με τα υποχρεωτικά ποσοστά «ανεπαρκών» υπαλλήλων όχι με βάση στόχους αλλά αόριστες δεξιότητες, θέλουν να προχωρήσουν σε απολύσεις, που όμως θα τις βαφτίσουν εθελοντικές αποχωρήσεις με κάτι λίγο πλέον της νόμιμης αποζημίωσης για να αποφύγουν τις αντιδράσεις και τα δικαστήρια. Και οι απολύσεις αυτές θέλουν να είναι δεκάδες.

Ο στόχος για φέτος είναι οι υπάλληλοι με χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς στην Εταιρία. Του χρόνου μπορεί να επιλέξουν τους υπαλλήλους με ένα ή δύο χρόνια που θάχουν ελάχιστη ή καθόλου αποζημίωση.

Όμως, όπως λέει ο ποιητής:

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, ακέριος μοναχός του. Κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι ηπείρου, ένα μέρος στεριάς. Αν η θάλασσα ξεπλύνει ένα σβόλο χώμα, η Ευρώπη γίνεται μικρότερη. Όπως κι αν ξεπλύνει ένα ακρωτήρι ή ένα σπίτι φίλων σου ή δικό σου. Κάθε ανθρώπου ο θάνατος λιγοστεύει εμένα τον ίδιο, γιατί είμαι ένα με την Ανθρωπότητα. Κι έτσι ποτέ σου μη στέλνεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Η καμπάνα χτυπάει για σένα» (John Donne).

Για τον λόγο αυτό καλούμε όλες και όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από βαθμό ή θέση να σταθούν απέναντι στις σχεδιασμένες απολύσεις συναδέλφων μας.

Καλούμε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, την ΟΑΣΕ, το ΕΚΑ και την ΓΣΕΕ να συμπράττουν απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και εργασιακή βαναυσότητα.

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και τα πολιτικά κόμματα να σταθούν εμπόδιο σε αντεργατικές πολιτικές αναιτιολόγητων απολύσεων.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι εύκολο να σπάσουμε τον φόβο, να βρούμε τη δύναμη να αντιδράσουμε, να αγωνιστούμε,

Λέμε όμως ότι είναι σπουδαίο να ενεργήσουμε συλλογικά.

Είναι αληθινό.

Είναι ανθρώπινο.

Είναι θέμα αξιοπρέπειας.

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.