04 Μάι 2005

Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστου Πρωτόπαπα

Κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστο Πρωτόπαπα ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά την "καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων" στην Εταιρία μας και πιο συγκεκριμένα του συνάδελφου. Σωτήρη Σοφόπουλου.
Σας παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Χρήστος Πρωτόπαπας - Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας

ΑΘΗΝΑ, 19/4/2005

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι εταιρία θυγατρική της εθνικής τράπεζας και επομένως εταιρία ελεγχόμενη (εμμέσως) από το Δημόσιο.
Η αντιμετώπιση επομένως του προσωπικού της και ο διχασμός του με βάση καθαρά κομματικά κριτήρια, είναι θέμα που πρέπει να ελεγχθεί αυστηρά από την αρμόδια πολιτική ηγεσία, μια και θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια την λειτουργία της εταιρίας και στην ανάπτυξή της μέσα σ' ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απαράδεκτης τακτικής που ακολουθεί η Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής (που περιλαμβάνει και στελέχη της ΔΑΚΕ του χώρου), είναι η απομάκρυνση από την θέση του Διευθυντή Πληροφορικής του κ. Σωτήρη Σοφόπουλου, ο οποίος είχε ιδιαίτερα συνεισφέρει στην αναβάθμιση του κρίσιμου για το μέλλον της εταιρίας αυτού τομέα, και είναι απόφοιτος πληροφορικής Πανεπιστημίου του Λονδίνου και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Ο κ. Σοφόπουλος απομακρύνθει με βάση μόνο τα πολιτικά του πιστεύω, και αντικατεστάθη από υπάλληλο χωρίς ακαδημαϊκές σπουδές στο χώρο της Πληροφορικής, χωρίς εμπειρία σε θέση ευθύνης, χωρίς γνώση της Αγγλικής γλώσσας, αλλά προφανώς προσκείμενο στο κυβερνών κόμμα.
Επειδή οι ενέργειές αυτές υπονομεύουν κάθε έννοια αξιοκρατίας στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και οδηγούν σε υποβάθμιση της εταιρίας που ελέγχει:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1) Προτίθεται να συστήσει στην Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής  - μέσω και της Διοίκησης της Εθνικής - να σταματήσει τις ενέργειες που διχάζουν το προσωπικό με βάση κομματικά κριτήρια;
Θα ζητήσει να ενημερωθεί για την περίπτωση του κ. Σοφόπουλου και την αντικατάστασή του;

2) Πώς τοποθετείται όταν οι Διοικήσεις που ουσιαστικά ο ίδιος διόρισε καταπατούν κάθε έννοια αξιοκρατίας και σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Πρωτόπαπας "