18 Απρ 2007

Ο ελέφαντας...

Ο ελέφαντας…

Χρειάζεται τελικά πολύς κόπος για να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, ιδιαίτερα όταν τα ΜΜΕ έχουν "αποφασίσει" ότι είσαι.

Πάντα οι κατηγορίες χωρίς στοιχεία ήταν το αγαπημένο σπορ εκείνων που μόνος στόχος τους είναι να καταστρέφουν χωρίς να δημιουργούν, να κατακρίνουν χωρίς να προτείνουν, πιστοί στην λογική του Γκέμπελς ότι αν ρίχνεις λάσπη συνέχεια κάπου, στο τέλος όλο και κάτι θα μείνει.

Τα ταμεία μας είναι από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά μας στοιχεία. Για τον λόγο αυτό είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε κίνηση που το αποτέλεσμά της θα έχει οικονομικές συνέπειες γι’ αυτά.

Όλα τα χρόνια λειτουργίας τους η σωστή διαχείριση είχε σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνει η περιουσία και τα αποθέματά τους. Κάθε χρόνο όχι μόνο συντάσσεται ισολογισμός και προϋπολογισμός αλλά για κάθε χρονιά συντάσσεται κατάσταση ταμειακών ροών, έτσι ώστε να υπάρχει σωστότερη επενδυτική πολιτική διαθεσίμων, όταν για πολλά άλλα ταμεία η λέξη ισολογισμός είναι άγνωστη για χρόνια

Σε αρκετές εφημερίδες το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να εμπλέξουν τα ταμεία μας στο τελευταίο σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα και τις προμήθειες που ορισμένοι επιτήδειοι με γερές πλάτες και διασυνδέσεις στον μηχανισμό εξουσίας έπαιρναν σε βάρος των χρημάτων των ασφαλισμένων. Προσφιλής τρόπος για να αυξηθεί η κυκλοφορία και η αναγνωσιμότητα.

Όταν όμως οι υπερβολές και οι ανακρίβειες προέρχονται από την δική μας πλευρά (ΓΣΕΕ), τότε τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν επικίνδυνα.

Το σκάνδαλο με τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων είναι διαχρονικό. Ανάλογα με την κυβέρνηση τα λεφτά των ασφαλισμένων κατευθύνονται είτε σε "σίγουρα" χρηματιστηριακά χαρτιά, είτε σε ομόλογα που ναι μεν δεν χάνεις το κεφάλαιό σου αλλά η απόδοση είναι αρκετά ριψοκίνδυνη.
Και όταν λέμε κατευθύνονται εννοούμε ότι οι διοριζόμενες από την εκάστοτε κυβέρνηση πλειοψηφίες των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων αποφασίζουν σύμφωνα με "υποδείξεις" του αρμόδιου υπουργείου το προς τα που θα επενδύσουν τα αποθεματικά των ταμείων.

Η επενδυτική πρακτική αυτή, γνωστή σε όλους (ανεξάρτητα αν σήμερα εμφανίζονται να ανακαλύπτουν την Αμερική) συνέβαινε σε όλα τα ταμεία εκτός από τα δικά μας (ΤΑΠΕ και Επικουρικό).

Η περίπτωση του δικού μας Ταμείου ( ΤΑΠΕ ) σίγουρα ξεχωρίζει. Δεν έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε ότι το Ταμείο μας ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ στο οποίο την πλειοψηφία έχουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων και των συνταξιούχων με τρία στα πέντε μέλη.

Για τον λόγο αυτό το χθεσινό δελτίο τύπου της ΓΣΕΕ μας προκαλεί κατάπληξη. Λέει η ΓΣΕΕ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13-04-2007

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Σχετικά µε την επιχειρούµενη προσπάθεια μετατόπισης των Κυβερνητικών ευθυνών, στους κοινωνικούς φορείς µε το επιχείρημα ότι είναι πλειοψηφία στα Διοικητικά. Συμβούλια των Ταµείων, σας κάνουµε γνωστό ότι αυτό είναι παντελώς ανυπόστατο και παραπλανητικό!

Σε κανένα Ταµείο Κύριας ασφάλισης οι εκπρόσωποι φορέων ΔΕΝ Είναι πλειοψηφία!! Την πλειοψηφία ΠΑΝΤΟΥ την έχουν οι Κυβερνητικοί εκπρόσωποι.

Επιπλέον σ’ όλα τα Δ.. Συμβούλια συμμετέχει και ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ο οποίος έχει δικαίωμα ΒΕΤΟ στις αποφάσεις του Δ. Συμβουλίου, τις οποίες υποχρεωτικά πρέπει να εξετάσει ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Μα ο κυβερνητικός επίτροπος συνάδελφοι της ΓΣΕΕ έχει όντως δικαίωμα βέτο μόνο στην περίπτωση που θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομιμότητα και το καταστατικό του Ταμείου. Σε αυτήν την περίπτωση το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο από τον νόμο να αποφασίσει μέσα σε 15 μέρες. Αν το Υπουργείο δεν απαντήσει τότε ισχύει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και το βέτο του κυβερνητικού επίτροπου αγνοείται.

Συνάδελφοι,

Χρόνια τώρα οι κυβερνώντες εκμεταλλεύονται τα αποθεματικά των Ταμείων μας, τα δικά μας λεφτά δηλαδή.
Χρόνια τώρα τα χρησιμοποιούν για να ασκούν πολιτική.
Χρόνια τώρα τα απομυζούν με κάθε τρόπο διακριτικά ή άγαρμπα.

Για τον λόγο αυτό ακούγεται τουλάχιστον κωμικό το επιχείρημα ότι για το ασφαλιστικό πρόβλημα φταίνε τα χαμηλά όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση ή οι μεγάλες συντάξεις ή η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώσουν τα σπασμένα.

Συνάδελφοι,
Το ταμείο μας μείωσε σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην λογική του ελάχιστου επενδυτικού ρίσκου το ποσοστό που είχε επενδυθεί σε μετοχές μολονότι οι μετοχές στις οποίες είχε επενδύσει διαχρονικά είναι κατά κύριο λόγο οι μετοχές της ΕΤΕ, της Εθνικής Ασφαλιστικής, της ALPHA Τράπεζας, του ΟΤΕ, της Eurobank του Τιτάνα της τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας της Ελλάδος και είχαν αποκτηθεί με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές κτήσης (πχ τιμή κτήσης για την μετοχή της ΕΤΕ 11,46 ευρώ).
Οι περιουσία σήμερα του ΤΑΠΕ έχει ως εξής:

Σε μετοχές: 25,65%
Σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου σταθερής απόδοσης: 38,57%
Σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου κυμαινόμενης απόδοσης: 0,94%
Σε αμοιβαία κεφάλαια: 0,41%
Σε μετρητά: 15,82%
Σε ακίνητα (αντικειμενική αξία): 0,90%
Σε βεβαιωμένες απαιτήσεις από άλλα ταμεία και το Δημόσιο: 17,71%

Στο επικουρικό μας η απόδοση μόνο των ομολόγων για το 2006 ήταν 6% (16.700.000 ευρώ).

Επιτέλους ας αφήσουν όλοι τα ταμεία μας έξω από τις "σωτήριες" επενδυτικές οδηγίες τους, έξω από τις κομματικές διαμάχες τους, έξω από τα δημοσιογραφικά πρωτοσέλιδα..
Ας καταλάβουν ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν και ταμεία που δεν είναι σαν όλα τα’ άλλα.
Επιτέλους ας καταλάβουν ότι δεν είμαστε όλοι σαν τα μούτρα τους.

Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει τα ταμεία μας να παραμείνουν αυτόνομα.
Για τον λόγο αυτό και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Συναδελφικά
Το Δ.Σ.