04 Απρ 2001

Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Τ Ι Κ Ο

Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Τ Ι Κ Ο

Συνάδελφοι,

Οπως δείχνουν τα πράγματα, η Βρετανική Εταιρία που εκπόνησε την αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό θα την παραδώσει στο Υπουργείο Εργασίας & Κοιν. Ασφαλίσεων εντός των ημερών, που σημαίνει ότι σύντομα θα δοθεί στην δημοσιότητα μαζί με τις κυβερνητικές προτάσεις για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Μέχρι τώρα έχουμε "βομβαρδιστεί" με συνεχή δημοσιεύματα, σενάρια, υποθέσεις, καθώς και από συνεντεύξεις των αρμοδίων που δεν προσέφεραν τίποτε άλλο, παρά τη σύγχυση στους εργαζόμενους.  Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα στην κοινωνική ασφάλιση είναι υπαρκτό, με μια σημαντική διαφορά: την ευθύνη της σημερινής κατάστασης, την φέρνει αποκλειστικά το κράτος.  Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας, μόνο το εξής χαρακτηριστικό:  Το Ελληνικό Κράτος υποχρέωνε τα ασφαλιστικά ταμεία από την δημιουργία του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΝ 1611/1950), να καταθέτουν άτοκα τα ετήσια κεφαλαιακά πλεονάσματα στην Τράπεζα Ελλάδος και τα οποία η Τ.Ε. διέθετε μέσω των Εμπορικών Τραπεζών στις Ελληνικές Βιομηχανίες.  Και το χειρότερο, ιδιοποίησε σε πολλές περιπτώσεις τα αποθεματικά ταμείων για να καλύψει τις ανάγκες του Κρατικού προϋπολογισμού.  Αποτέλεσμα, να χαθούν αρκετά τρις δρχ. και σήμερα με θράσος ζητούν διάλογο για το πόσο και πως θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την ζημιά...

Ηδη η Γ.Σ.Ε.Ε. έχει καταθέσει στο Υπουργείο ολοκληρωμένη πρόταση πολύ πριν καταθέσει τις προτάσεις της η Κυβέρνηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον σύμβουλο, κ. Γ. Ψηλό, στον οποίο έχουν παραδοθεί στοιχεία για την δημιουργία "φακέλου Τ.Α.Π.Ε." με τεκμηριωμένη θέση τη διατήρηση της αυτονομίας του Ταμείου μας.

Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που να αναγκάζουν το Υπουργείο να συμπεριλάβει το Τ.Α.Π.Ε. στις αλλαγές που σχεδιάζει, εξάλλου, μέχρι σήμερα, καμία Κυβέρνηση δεν το επιχείρησε.  Γιατί:  το Τ.Α.Π.Ε. θεωρείται ένα από τα πλέον εύρωστα οικονομικώς Ταμείο και οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει απολύτως κανένα πρόβλημα στο μέλλον.  Δεν συνεισφέρει οικονομικά το Κράτος, δηλ. δεν υπάρχουν κρατικοί πόροι.  Δεν υπάρχουν πολλοί εργοδότες, παρά μόνον ένας.  Αρα, δημιουργούμε μια σταθερή γραμμή άμυνας προασπίζοντας την θέση μας:  την αυτοτέλεια του Τ.Α.Π.Ε.

Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ο.Α.Σ.Ε. και η οποία στις 29 & 30 Μαΐου θα πραγματοποιήσει διημερίδα με θέμα "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ - ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ", για την οποία θα σας ενημερώσουμε.
Συναδελφικά,
Το Διοικητικό Συμβούλιο