30 Οκτ 2018

Alors, c'est la guerre

«Λοιπόν, έχουμε πόλεμο»

Αυτή ήταν η απάντηση του δικτάτορα Ι. Μεταξά στον Ιταλό απεσταλμένο, στα γαλλικά, στη γλώσσα της διπλωματίας.

Κάθε χρόνο από την 28η Οκτωβρίου 1940 λέμε και πιστεύουμε, περίπου τα ίδια. Καταπίνουμε μύθους, υιοθετούμε «ιστορίες» και κάνουμε «αλήθεια» τα διάφορα ψέματα. Για παράδειγμα, περίπου όπως καρπώνεται αδίκως τη δημιουργία του ΙΚΑ ή την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας, ο Ι. Μεταξάς συνέδεσε την ιστορική του ύπαρξη με το «ΟΧΙ», λες και το είπε από παλικαροσύνη και όχι λόγω πολιτικών υπολογισμών. Αντίστοιχα, άλλος ένας μύθος είναι ότι ο λαός είπε το «ΟΧΙ». Λες και ο ελληνικός λαός ήταν ένα πράγμα, μια στενή έννοια, που ενσωματώνει μόνο την αυταπάρνηση και την παλικαριά. Μια γενναία ολότητα ενάντια στον φασισμό. Στον λαό δεν ανήκαν μόνο όσοι μπήκαν στο αντάρτικο, ούτε μόνο οι σαλταδόροι στα γερμανικά κομβόι ανεφοδιασμού. Στον λαό ανήκαν και οι ταγματασφαλίτες, οι Χίτες, πολλοί βασανιστές, οι μαυραγορίτες και άλλοι Έλληνες[1].

Το «ΟΧΙ» εντοπίζεται σε αυτούς που πολέμησαν διακινδυνεύοντας τη ζωή τους και τα νιάτα τους, είτε στο βουνό, είτε στο χωριό ή την πόλη, με τους γονείς τους να εύχονται «να ‘ναι γλυκό το βόλι». Εντοπίζεται σε όσους παρέμειναν πιστοί στην οικογένεια τους, στους φίλους τους, στους συναδέλφους τους, στους συντοπίτες τους, στους συμπατριώτες τους.

Κι αν αυτά είναι ιστορία και την Ιστορία την αγάπησαν λίγοι απ’ το σχολείο (λόγω παπαγαλίας), είναι άλλο τόσο σύγχρονα. Γιατί το «ΟΧΙ» ακολούθησε ένας πόλεμος, ο πιο αιματηρός πόλεμος του νεοελληνικού κράτους: ο εμφύλιος. Και αυτό μόνο ιστορία δεν μπορεί να θεωρηθεί μιας και τα δύο κυρίαρχα κόμματα κατηγορούν το έναν το άλλο για αναζωπύρωση ενός διχασμού, αυτοεκπληρώνοντας την προφητεία τους. «Με τον λαϊκισμό σας διχάζετε τον ελληνικό λαό», λέει ο ένας, «με τη συνύπαρξη νεοφιλελεύθερων και εθνικιστών στο κόμμα σας τροφοδοτείτε έναν διχασμό του ελληνικού λαού» λέει ο άλλος, την ώρα που η νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής βεβηλώνει τους νεκρούς παππούδες μας.

Τίποτα δεν είναι ιστορία.

Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει[2].

Ομάδα Εργαζομένων «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Η Σ.Ε.

[1] σύνδεσμος youtube για άνοιγμα στο κινητό σας ή γενικά εκτός «Πολιτικής χρήσης του Internet»

[2] George Santayana, 1863-1952, Ισπανοαμερικανός φιλόσοφος