31 Ιαν 2019

Ομιλία του Γιάννη Νασούφη στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου

Διαβάστε παρακάτω την ομιλία του Γιάννη Νασούφη στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019.

Ομάδα Εργαζομένων "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"

Συνάδελφοι καλησπέρα σας και καλή χρονιά να έχουμε,

Ως ομάδα εργαζομένων Συνεργασίας συμφωνούμε και εγκρίνουμε τον Διοικητικό και Οικονομικό απολογισμού του Συλλόγου. Την περσινή χρονιά ζήσαμε τον τελευταίο εφιάλτη της πώλησης της εταιρείας μας, ο οποίος φαίνεται να μην έχει τέλος καθώς η DGcom επιμένει σε μια παράλογη στάση.

Τουλάχιστον για την τρέχουσα χρονιά φαίνεται να μας αφήνουν να κάνουμε αυτό που ξέρουμε πολύ καλά, να είμαστε η Πρώτη Ασφαλιστική της χώρας. Με την δική μας Επιμονή, Υπομονή και Αξιοπρέπεια ως εργαζόμενοι, κρατήσαμε την εταιρεία εκεί που της αξίζει. Είναι στο χέρι της Διοίκησης να μας πάει ακόμα πιο ψηλά. Δυστυχώς η εταιρεία μας το τελευταίο διάστημα δέχεται χτυπήματα από συγκεκριμένα και κατευθυνόμενα site, τα οποία προσπαθούν να σπιλώσουν το όνομα και την φήμη της, όμως Σύλλογος και Διοίκηση σε αυτό το μέτωπο από κοινού, έχουν συνταχθεί να καταπολεμήσουν την λάσπη που δέχεται η εταιρεία μας.

Για ότι καταφέραμε την προηγούμενη χρονιά, αναφέρθηκε ο πρόεδρος στην κεντρική του ομιλία, εγώ θέλω να εστιάσω κυρίως στην επιτυχία του ωραρίου το οποίο βελτιώθηκε και παγιώθηκε από τα τρία μέρη, ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η εργασιακή ειρήνη, η ηρεμία και μικρές ή μεγάλες διεκδικήσεις εκ μέρους του Συλλόγου, είναι σημαντικά στοιχεία της καθημερινότητάς μας, οι οποίες γίνονται και δεν φαίνονται.

Σχετικά με τους συναδέλφους μας μέσω ICAP, κερδίζουμε βήμα βήμα πράγματα και θα προσπαθήσουμε, με επιμονή και σωστή προσέγγιση να καταφέρουμε ακόμη περισσότερα. Η Ομάδα εργαζομένων ΣΥΝΕΡΓΣΙΑ έχει τοποθετηθεί ανοιχτά για μονιμοποίηση των συναδέλφων και την ένταξή τους στο κύριο προσωπικό και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας σε αυτή την κατεύθυνση.

Η επόμενη χρονιά είναι γεμάτη προκλήσεις καθώς έχουμε την υπογραφή της ΣΣΕ και του ΕΚΕ. Στην προηγούμενη ΣΣΕ πετύχαμε κάποιες μικρές νίκες, καταφέραμε να φέρουμε σε μια κανονικότητα το καθεστώς του μισθολογίου των Υποδιευθυντών και Διευθυντών, οι οποίοι έμμεσα είχαν ουσιαστική και μεγάλη, αύξηση της μισθοδοσίας. Η νέα ΣΣΕ που πρόκειται να διαπραγματευτούμε και να συμφωνήσουμε, «καλώς εχόντων των πραγμάτων», θα πρέπει να έχει το στοιχείο της δίκαιης κατανομής, οποιασδήποτε αύξησης και αν πετύχουμε. ΚΑΙ ΤΙ ΕΝΝΟΩ; Η Συνεργασία θα καταθέσει ποσοτικοποιημένες προτάσεις προς το ΔΣ του συλλόγου με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση των εισοδημάτων, κυρίως χαμηλόμισθων υπαλλήλων. Ενδεικτικά θα αναφέρω τέσσερις από τις προτάσεις μας, 1) αύξηση των κλιμακίων (κλιμακωτά) , 2) επαναφορά πολυετίας, 3) Επαναδιαπραγμάτευση του επιδόματος κερδοφορίας 4) bonus καλής απόδοσης. Σχετικά με τον ΕΚΕ, ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου είναι η ένταξη του συστήματος αξιολόγησης στον ΕΚΕ.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε μια νέα ΣΣΕ χωρίς αυξήσεις. Η εταιρεία μας είναι μια από τις δέκα πιο κερδοφόρες εταιρείες της χώρας. Η εταιρεία πρέπει να αποδείξει ότι εμπιστεύεται και σέβεται τον κόπο των εργαζομένων της. Είμαστε ήδη στα 7 χρόνια χωρίς αυξήσεις. Δεν μπορούμε να διαβάζουμε στα ΜΜΕ ότι εργαζόμενοι σε εταιρείες όπως η ΚΑΡΕΛΙΑ, και  ΕΥΔΑΠ πέτυχαν αύξηση της μισθοδοσίας και οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής πέτυχαν την ίδια ΣΣΕ για τα επόμενα τρία χρόνια. Φυσικά οι καιροί που διαπραγματευόμασταν την προηγούμενη ΣΣΕ ήταν υπό το καθεστώς πώλησης, όμως είναι αδιαμφισβήτητο ότι η εταιρεία μας τρέχει με υπερκέρδη, Πάνω στις δικές μας προσπάθειες, Πάνω στην δική μας αγωνία και φυσικά Πάνω στην προστιθέμενη αξία που παρέχουμε. Να σημειώσω ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται το φαινόμενο να φεύγουν συνάδελφοι από την εταιρεία μας, προκειμένου  να βρουν καλύτερες προοπτικές και φυσικά καλύτερους μισθούς.

Όσον αφορά τα καταστήματα, έχουμε τονίσει ως Συνεργασία με ανακοινώσεις και με κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Συλλόγου με την Διοίκηση, ότι δεν μπορείς να έχεις ένα προσωπικό 120 εργαζομένων, άρτια εκπαιδευμένο, μάχιμο και έτοιμο να προσφέρει τα πάντα, σε αδράνεια. Ζητάμε άμεσα να δοθούν αρμοδιότητες στα Καταστήματα. Ο Σύλλογος έχει στείλει πλειάδα αρμοδιοτήτων οι οποίες θα αποσυμφορήσουν την κατάσταση στα κεντρικά.

Τέλος θέλω να αναφερθώ στις προμήθειες των υπαλλήλων, για τις οποίες η Διοίκηση μονομερώς έπραξε. Ο Νόμος ορίζει ρητά ότι,  προμήθειες πριν την 17/12/2018 δεν ΘΙΓΟΝΤΑΙ. Καλό είναι να  ξανασκεφτεί την απόφασή-ερμηνεία του νόμου. Φυσικά αναμένουμε από τους δικηγόρους του Συλλόγου να μας απαντήσουν για τις προμήθειες που ΔΕΝ ΘΙΓΟΝΤΑΙ όπως επίσης και για τις κινήσεις που πρέπει να προβούμε, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλιστικούς υπαλλήλους να μπορούν να έχουν και να κάνουν παραγωγή. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την ομοσπονδία για το θέμα αυτό.

Να κλείσω με ένα θέμα το οποίο χρονίζει και πρέπει η εταιρεία να βάλει ένα ΤΕΛΟΣ. ΑΤΑΠΕ. Η εταιρεία έχει μεγάλη ευθύνη και ήδη το δικαστήριο ζήτησε να γνωμοδοτήσει Αναλογιστής πραγματογνώμονας. Είναι νομίζω προς το συμφέρων και των δυο πλευρών να τελειώσει εξωδικαστικά το θέμα του ΑΤΑΠΕ για το οποίο η εταιρεία έχει τεράστια ευθύνη λόγω εθελούσιας και είναι μεγάλη ευκαιρία τώρα να λυθεί.

Ευχαριστώ.

Γιάννης Νασούφης