04 Σεπ 2019

Στρατηγικός Μετασχηματισμός

Συνάδελφοι,

Στην πρόσφατη ανακοίνωση της Διοίκησης υπάρχει αναφορά σε στρατηγικό μετασχηματισμό της Εταιρίας μας. Αν στο ερώτημα «γιατί» η απάντηση είναι εύκολη και εύλογη (για την επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξη της), το ερώτημα «σε τι» συνίσταται αυτός ο μετασχηματισμός είναι που προβληματίζει. Ίσως και τρομάζει.

Ο μετασχηματισμός μιας επιχείρησης είναι ένα τανγκό για… τρεις: Διοίκηση, Εργαζόμενοι και Μέτοχος. Χωρίς να επεκταθούμε στην προβληματική σχέση της εταιρείας μας με τον Μέτοχο και τα συν αυτώ, αδιαμφισβήτητα πλέον απαιτείται η minimum εργασιακή ειρήνη μεταξύ Διοίκησης και ανθρώπινου δυναμικού. Πώς εξασφαλίζεται αυτή η ειρήνη όταν συμβαίνουν τα παρακάτω;

  • Έμμεση και σταδιακή αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων που σκόπιμα πραγματοποιείται μέσω των προσλήψεων εργαζομένων μέσω ICAP ή ειδικών συμβούλων που αλλοιώνει τη σύνθεση του σώματος των εργαζομένων. Παραλείπουμε τον αντίκτυπο που έχει αυτό στο Ομαδικό και στα υπόλοιπα Συλλογικά Όργανα.
  • Διαφαινόμενη απουσία σχεδίου για μεταθέσεις και κυρίως προαγωγές που θα αποκαταστήσουν τα παραγωγικά κενά που δημιούργησε η εθελούσια έξοδος. Παραγωγικά κενά που καλείται να καλύψει η αυτοθυσία των συναδέλφων που σε πολλές περιπτώσεις ανήκουν στις μη αποκατεστημένες αδικίες. Παραγωγικοί συνάδελφοι που η Εταιρία ωθεί στον ανταγωνισμό, σε όνειρα νέου προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης και, σίγουρα, σε απογοήτευση.
  • Απουσία της Διοίκησης από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη ΣΣΕ. Η εύκολη λύση της μετατόπισης της καυτής πατάτας σε άλλο χρονικό διάστημα και σε άλλα χέρια (μέτοχο, ΤΧΣ, ESM, Eurogroup κλπ.), είναι γνωστή. Η ευθύνη πλέον βαραίνει αυτούς που διαχειρίζονται αυτό το θέμα εις βάρος του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος αυτής της εταιρείας, των εργαζόμενων της.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων είναι ΕΔΩ. Η Ομάδα Εργαζομένων ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι ΕΔΩ. Με κάθε καιρό. Με κάθε κυβέρνηση. Με κάθε Διοίκηση. Οι εργαζόμενοι είναι ΕΔΩ και θα είναι ΕΔΩ για να διεκδικήσουν δυναμικά αυτά που αξίζουν όταν άλλοι θα φρεσκάρουν τα προφίλ τους στο LinkedIn.

Ομάδα Εργαζομένων «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Η Σ.Ε.

Υ.Γ. Συνάδελφοι δυστυχώς τα όργανα ξεκίνησαν …

https://www.sofokleousin.gr/ethniki-oi-protes-6-apolyseis-enoikiazomenon-xoris-aitiologisi