13 Δεκ 2019

Μόνιμη κατάσταση εξαίρεσης

Το «θαύμα» της Ευρώπης στηρίχθηκε πάνω σε ένα συμβόλαιο εργοδοσίας και εργαζομένων. Αυτό το συμβόλαιο πήρε μορφή με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και την προστασία της εργασίας που αυτές παρείχαν. Μετά το 2000 οπότε και οι Αγορές επικράτησαν επί της Πολιτικής, οδηγηθήκαμε στη χρηματοοικονομική κρίση και στη γενικευμένη ανεργία που αυτή επέφερε. Το αστείο είναι ότι αντί να κατηγορηθούν οι Αγορές και ο τρόπος λειτουργίας τους, ως αιτία της κρίσης προβλήθηκε η «υπερπροστασία της εργασίας» (sic). Και έτσι μπήκαμε σε μια μόνιμη κατάσταση εξαίρεσης.

Πέρα από τα προφανή (κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων κλπ.), ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι η «ενοικίαση» εργασίας. Ένα είδος απασχόλησης που υποκαθιστά τη σταθερή εργασία και προσπερνά νομικές υποχρεώσεις (περί απολύσεων κ.α.). Μια βραδυφλεγής βόμβα που καρφώνεται βαθιά στα θεμέλια μιας ποιοτικής ζωής -καθώς σημαντικό της μέρος είναι οι ποιοτικές εργασιακές συνθήκες-. Δείτε, συνάδελφοι, τη σταδιακή μείωση του αριθμού των υπαλλήλων που εντάσσονται στα συλλογικά μας όργανα (προσλήψεις «μονίμων», όπως λέμε) μιας και σταδιακά αντικαθίστανται με υπαλλήλους με άλλες μορφές συμβάσεων εργασίας.

Η ύπαρξη εργαζομένων δύο (ή και παραπάνω) ταχυτήτων με το ίδιο αντικείμενο αποτελεί παράγοντα που μακροπρόθεσμα θα μας οδηγήσει σε συρρίκνωση του αριθμού όλων όσοι εντάσσονται στις συλλογικές μας συμβάσεις. Θα μείνουμε, βέβαια, με συλλογική σύμβαση.
και οι 50, 60 ή οι 70 που θα φυλάμε τις Θερμοπύλες της Συλλογικότητας…

Όσο σχετική έννοια είναι η «δικαιοσύνη», άλλο τόσο σχετική είναι και η έννοια του «συμφέροντος». Σε κάθε περίπτωση και για όλους τους λόγους οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής θα στηρίξουν τους εργαζόμενους μέσω ICAP. Το υποσχέθηκαμε με το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης και θα το κάνουμε πράξη με καθολική συμμετοχή στην απεργία.

Αφού η Εταιρία και η Εθνική Τράπεζα δεν έχουν την ευθιξία και δεν νιώθουν το χρέος να ανταμείψουν τους συναδέλφους μέσω ICAP, θα το απαιτήσουμε εμείς.

Ομάδα Εργαζομένων «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Η Σ.Ε.