21 Ιαν 2020

Νίκη δικαίωση ελπίδα

Συνάδελφοι,

Σε μια κοινωνία που την ορίζει ο νόμος του ισχυρού, η δύναμη της κοινής λογικής κάμπτεται από τις ισχυρές πιέσεις του εκάστοτε οικονομικού συμφέροντος. Αντίθετη σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα στέκεται η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου για τη συνάδελφό μας, Μαρία Γουλή.

Φωτεινός φάρος που θα οδηγήσει όλες τις δυνάμεις μας στον τερματισμό της «νόμιμης» εκμετάλευσης των εργαζομένων που περίτεχνα εμφανίζουν την ενοικιαζόμενη/προσωρινή εργασία ως «ελεύθερη επιλογή».

Η αγορά στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από εργοδοτικό μικρομεγαλισμό και εμμονές. Τα ξεχειλωμένα ωράρια, η δουλειά από το σπίτι, οι συμβάσεις «στελεχών» και άλλα πολλά τη χαρακτηρίζουν. Παρά τις εξαιρέσεις, σημαντικές μεν, εξαιρέσεις δε, η ασφαλιστική αγορά ακολουθεί αυτόν τον βηματισμό.

Με την ευκαιρία αυτή, αναρωτιόμαστε για τον πραγματικό ρόλο των εταιριών ενοικίασης προσωπικού. Ποιος είναι ο ακριβής σκοπός που υπηρετούν; Εξασφαλίζουν επαγγελματικές επιλογές σε εργαζόμενους ή απλώς αποτελούν κάτι σαν dealer ανθρώπινων εργατοωρών για εργοδότες; Ενδιαφέρονται πραγματικά για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού που εντάσουν στους κόλπους τους; Τους παρέχουν πραγματικά την υπηρεσία για την οποία εισπράτουν προμήθεια;

Κι αν οι εν λόγω εταιρίες έχουν επιλέξει να λειτουργούν ως παρασιτικοί μεσάζοντες, η Εθνική Ασφαλιστική, με το κύρος και τη φήμη που τη συνοδεύει, πώς αποδέχεται να συνεργάζεται μαζί τους; Ποιο είναι το ηθικό έρισμα πάνω στο οποίο στηρίζεται μια τέτοια συνεργασία;

Καλούμε και εμείς από την πλευρά μας, τη Διοίκηση της Εταιρίας σε έναν γόνιμο διάλογο. Να δώσουμε μαζί ένα τέλος σε αυτό το πρωτόγνωρο υπερδεκαετές απόστημα.

Ομάδα Εργαζομένων «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Η Σ.Ε.