11 Μάι 2021

Θέσεις και Σκέψεις

Εάν εν τέλει πραγματοποιηθεί η αλλαγή μετόχου για την Εταιρία μας, τα νερά που θα πλεύσουμε θα είναι αχαρτογράφητα. Όμως, η Ομάδα Εργαζομένων ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έχει την πίστη ότι με τη δική μας ενότητα μπορούμε να μετουσιώσουμε την απαγκίστρωση από τον Όμιλο της ΕΤΕ σε ευκαιρία περισσότερου ορθολογισμού ως προς τη διοίκηση της Εταιρίας, αλλά και αξιοποίησης με ειλικρινές ενδιαφέρον του εργαζόμενου προσωπικού της.

Αμόνι που πάνω του θα σφυρηλατήσουμε το μέλλον μας είναι η συμμετοχή όλων μας στις κλήσεις του Συλλόγου μας. Σημαία και αιχμή στο δόρυ μας θα είναι η μαζική συμμετοχή στις όποιες εκλογές, ψηφοφορίες και εκδηλώσεις διοργανώσει ο Σύλλογός μας. Το γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια για τις επικείμενες εκλογές στελεχώνονται από πολλούς νέους υποψηφίους, δείχνει ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις, αλλά το αντίθετο: ο Σύλλογός μας δυναμώνει.

ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

Οι βάσεις των διεκδικήσεών μας είναι αμετακίνητες: καμία δυσάρεστη εξέλιξη αναφορικά με τους μισθούς, τα ωράρια και παντός είδους παροχές και άδειες για τους εργαζόμενους της Εταιρίας. Το αντίθετο μάλιστα. Δείτε:

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΚΕ) & ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Ομάδα Εργαζομένων ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θα επικροτήσει πρωτοβουλία της νέας Διοίκησης για εκσυγχρονισμό του ΕΚΕ της Εταιρίας ώστε να εξασφαλιστεί το παντελώς απολεσμένο κίνητρο απόδοσης εξαιτίας των πελατειακών σχέσεων που έχουν επικρατήσει με την άδεια της Διοίκησης, αλλά και του γεγονότος ότι εδώ και 6 χρόνια έχουν γίνει 2 σειρές προαγωγών. Μία ανά 3 έτη.

Θα επικροτούσαμε, λοιπόν, οποιαδήποτε κίνηση συνέδεε την αξιολόγηση της απόδοσης με μισθολογική ανταμοιβή˙ την αύξηση των ιεραρχικών επιπέδων αποσυνδεδεμένων από έωλους περιορισμούς και σύνδεσή τους με το επιτελούμενο έργο. Παράλληλα, γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνάδελφοι που είτε δεν επιθυμούν, είτε δεν έχουν τα προσόντα να γίνουν προϊστάμενοι, θα πρέπει όμως να υπάρχει τρόπος να ανταμείβονται οικονομικά όταν κάνουν υποδειγματικά την εργασία τους. Θα επικροτούσαμε, δηλαδή, την εισαγωγή συστήματος επιβράβευσης ατομικής και ομαδικής απόδοσης (δεν μπορεί να ανταμείβεται κάποιος με πολυτελές εταιρικό όχημα και άλλοι νευραλγικοί Κλάδοι, όπως οι Κλάδοι Ζωής και οι Γενικοί Κλάδοι, να μην χαίρουν κάποιας επιπλέον ανταμοιβής).

Μα το ακολουθούμενο σύστημα αξιολόγησης αποτελεί γραφειοκρατική εκκρεμότητα παρά θεμέλιο πάνω στο οποίο θα σταθεί η ανάπτυξη του προσωπικού. Αναρωτιόμαστε ξανά:

• Τι απέγιναν οι προτάσεις της συμβουλευτικής εταιρίας σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης;
  • Γιατί εγκαταλείφθηκε η μέθοδος 360º; Τα ευρήματα της μεθόδου οδήγησαν σε αυτό ή κάτι άλλο;
  • Που πήγε η «εκπαίδευση των αξιολογητών»;
  • Που πήγαν τα 6μηνιαία feedback των αξιολογητών προς τους αξιολογούμενους;

Ξέρετε, τα σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία (Coursera, LinkedIn Learning κ.α.) είναι πολύτιμα εργαλεία, αλλά για άλλη Εταιρία. Εδώ ξέρεις ότι πολυτιμότερες είναι οι κομματικές και συνδικαλιστικές σου επιλογές. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

Η Εταιρία μας οφείλει να είναι μπροστάρης και όχι να ακολουθεί το παράδειγμα πολλών άλλων εταιρειών οι οποίες επαναφέραν τους μισθούς στις προ περικοπών εποχές, όταν ανακτήσαν την κερδοφορία τους. Πολλές μάλιστα καλύψαν και με bonus τα εισοδήματα που χαθήκανε από τις περικοπές. Μην ξεχνάμε ότι η Εταιρεία μας όταν μας έκανε περικοπές ζήτησε να βάλουμε «πλάτη» λόγω δύσκολων συγκυριών. Μετά από πέντε χρόνια κερδών, δεν συντρέχουν αποδεδειγμένα οι συγκυρίες αυτές. Καιρός λοιπόν για μισθολογικές αυξήσεις σε όλο το προσωπικό.

Σημειώστε εδώ, ότι κάποτε συστήναμε τα λεγόμενα κουπόνια ως μια αποτελεσματική μέθοδο οικονομικής ενίσχυσης (χωρίς ποτέ να υποκαθιστά τον μισθό) και μας χλεύαζαν οι παρατάξεις που μετά από κάποια χρόνια μας το παρουσίαζαν ως καινοτόμο ή μάλλον ως καθρεφτάκια στους ιθαγενείς (;).

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Είναι πραγματικά οξύμωρο ότι «προστάτες» των συναδέλφων στα καταστήματα εμφανίζονται ιχθύος αφωνότεροι επί του ζητήματος αυτού. Συνάδελφοι, δεν υπάρχουν προστάτες, ούτε άνθρωποι που επιθυμούν προστασία. Υπάρχουν αξιοπρεπείς συνάδελφοι, με γνώσεις σχετικά με όλους τους κλάδους ασφάλισης, με δεκαετίες να γυρνούν το μαγκάνι της κερδοφορίας της Εταιρίας και του υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης και επαφής με την ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν παραγκωνισμένοι συνάδελφοι που εξαπατώνται επί πολλά έτη, που στοχοποιήθηκαν άδικα και για τους οποίους οφείλουμε να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη και αξιοποίησή τους.

Η Ομάδα Εργαζομένων ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θα διεκδικήσει την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της Εταιρίας μας ως βραχίονες ανάπτυξης και διείσδυσης σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Θα διεκδικήσει την αύξηση των αρμοδιοτήτων τους στο πλαίσιο ενός σύγχρονου δικτύου εξυπηρέτησης, είτε αποκεντρωμένων υπηρεσιών.

Η αντιμετώπιση των συναδέλφων στα καταστήματα δεν περιποιούν τιμή στην Πρώτη Ασφαλιστική.

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Εταιρίας δημιουργεί ανάγκες εξειδικευμένων υπηρεσιών πληροφορικής και μηχανογράφησης. Όμως, όσες στρατιές flexible capacity και αν περάσουν, η Εταιρία πρέπει να αναδείξει μόνιμα στελέχη που θα παραλαμβάνουν τα διάφορα έργα και που ο κάθε vendor θα υποχρεούται να εκπαιδεύει. Έργα και υποέργα που παραδίδονται και εγκαταλείπονται στο έλεος αποτελούν πασαλείμματα σε μια ανερμάτιστη προσπάθεια. Συνοχή σε αυτό το έργο μπορούν να προσφέρουν μόνιμα στελέχη (υφιστάμενα ή νέα) που θα αποτελούν ένα state of the art δυναμικό το οποίο θα ενορχηστρώνει και θα επικοινωνεί τη διάδραση του οργανισμού μας με τον κάθε vendor.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΤΕ

Η Ομάδα Εργαζομένων ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στο ζήτημα αυτό θεωρεί υποχρέωση της Εταιρίας να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας είτε στην Εταιρία μας, είτε στην ΕΤΕ για τους συναδέλφους που έχουν αποσπαστεί στην τράπεζα, πάντα με τη συγκατάθεση και επιλογή του ενδιαφερόμενου συναδέλφου.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Η Ομάδα Εργαζομένων ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θα διεκδικήσει διασφαλίσεις από την ΕΤΕ για τα στεγαστικά δάνεια των υπαλλήλων σχετικά με το προνομιακό επιτόκιο που απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα. Είτε μέσω της τράπεζας, όπως γινόταν μέχρι τώρα, είτε από την Εταιρίας μας. Πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να μπορούν και στο μέλλον οι συνάδελφοι να  λαμβάνουν στεγαστικά δάνεια με αντίστοιχους ή και πιο ευνοϊκούς όρους.

ICAP

Πλήρη ενσωμάτωση των συναδέλφων μέσω ICAP στο προσωπικό της Εταιρίας, τώρα που δεν θα υπάρχει η «καραμέλα» της Τράπεζας, τώρα που (ελπίζουμε) να επικρατήσει ο ορθολογισμός ώστε  οι διάφορες προμήθειες προς την ICAP και το σχετικό ΦΠΑ να πηγαίνουν στην τσέπη των εργαζόμενων αυτών.

Μάλιστα, η Ομάδα Εργαζομένων ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είχε αγκαλιάσει την πρόταση για ένταξη στο κύριο προσωπικό της Εταιρίας συναδέλφων μέσω ICAP, σε τουλάχιστον ισάριθμο πλήθος με εκείνο των συναδέλφων που θα δέχονταν την πρόταση εθελούσιας εξόδου που τελικά πραγματοποιήθηκε. Ανάλογα, σε μια διαδικασία ενσωμάτωσης, η Ομάδα Εργαζομένων ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θα αποτελέσει κόμβο διασφάλισης ότι η πραγματοποίηση μιας τέτοιας θετικής αρχής για τους συναδέλφους μας, θα λάβει χώρα σύμφωνα με τις αρχές που έχουν περιγραφεί στις κατά καιρούς ανακοινώσεις μας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

Πλήρη ενσωμάτωση των συναδέλφων γραμματέων στο προσωπικό της Εταιρίας, η οποία θα αποτελέσει μια σταθερή γέφυρα επικοινωνίας με τα γραφεία Παραγωγής. Ποιος ο λόγος ύπαρξης συναδέλφων δύο και τριών ταχυτήτων αν όχι ο κατακερματισμός και η διαίρεση;

ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Για το Ομαδικό μας συμβόλαιο η όποια πυροσβεστική προσπάθεια δεν στοχεύει στην εστία του προβλήματος, αλλά και στο να κατευναστούν οι φλόγες. Και αυτό γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί αναλογιστική μελέτη που να αναδείξει μία και έξω τις ανάγκες παρέμβασης επ’ αυτού ώστε να μεγιστοποιούνται οι παροχές του και να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Έχουμε σθεναρά (επιστολές, ανακοινώσεις) διεκδικήσει να καταστεί δικαιότερη η σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών των παλιών (πριν το 1993) και των νέων (μετά το 1993) ασφαλισμένων στη βάση μιας αναλογιστικής μελέτης. Συνάδελφοι με τις ίδιες μεικτές απολαβές πληρώνουν δυσανάλογα διαφορετικές εισφορές για το Επικουρικό μας Ταμείο. Και σαν να μην έφθανε αυτό, νέος συνάδελφος (μετά το 1993) με διπλάσιες συντάξιμες αποδοχές θα πάρει λιγότερη από την μισή σύνταξη σε σχέση με έναν παλιό (ενώ έχει δώσει και τις διπλάσιες εισφορές)!

Απόλυτη σιωπή, ούτε καν ηχώ δεν επιστρέφει, σχετικά με την αδικία που συντελείται αυτή τη στιγμή στο Ταμείο.

Η ιεράρχηση των παραπάνω δεν είναι με λογική κάποιας βαρύτητας ή σημαντικότητας. Είναι το πλαίσιο αρχών στο οποίο θα βαδίσουμε στο μέλλον. Είναι το πλαίσιο που κινηθήκαμε όλον αυτό τον καιρό και αυτή τη φορά επιθυμούμε να μας κάνετε πιο δυνατούς ώστε να μη χρειαστεί να ξαναγράψουμε κάποιο από τις παραπάνω παραγράφους.

Τέλος, όπως πάντα, η Ομάδα Εργαζομένων ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι ανοιχτή στην επικοινωνία των παρατηρήσεων, σκέψεων και προτάσεών σας μέσω του e-mail synergasia.syllogos@gmail.com, μέσω εσωτερικού τηλεφώνου στο 29692 αλλά και, προφανώς, στον καθένα από τους παρακάτω υποψηφίους.

Συμμετέχουμε, Επιλέγουμε, Συνεργαζόμαστε, Κερδίζουμε.

• ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
  • ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
  • ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ