14 Μάι 2021

Λόγια και Πράξεις για την επόμενη μέρα του Συλλόγου

Συνάδελφοι,

Το χαλί πάνω στο οποίο θα περπατήσει το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς για την Εθνική Ασφαλιστική γίνεται όλο και ομαλότερο. Με το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας, συνεχίζεται η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που λαμβάνει χώρα από το 2010 και έπειτα.

Η επίθεση κατά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων, η κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και η επαναφορά στον πάγο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ήταν μόνο οι δορυφόροι της κατάργησης της οχτάωρης εργασίας. Δηλαδή, το οχτάωρο μπορεί να μην καταργείται κατά το γράμμα του Νόμου, καταργείται όμως λόγω της άνισης ισχύος που έχουν τα διαπραγματευόμενα μέρη: ο εργοδότης και ο μεμονωμένος εργαζόμενος.

Οικειοθελώς πράττει κάποιος όταν έχει την ίδια δύναμη με εκείνον που το ζητά. Αυτό δεν ισχύει σχεδόν ποτέ στην σχέση εργαζόμενου και εργοδότη.

Τώρα, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τη δύναμη της «συμμετοχής», του «μαζί», του «κοινού», της «ομάδας» ή όπως αλλιώς το αναφέρουν οι προεκλογικές ανακοινώσεις των υποψήφιων. Όπως ακριβώς παρουσιάζει το παρακάτω σκίτσο (αγνώστου καλλιτέχνη - αλιευμένο από το διαδίκτυο).

picture

Συνάδελφοι,

Έχοντας αυτά στο μυαλό, η Ομάδα Εργαζομένων ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ επανέλαβε το πώς οραματιζόμαστε τον Σύλλογο και την Εταιρία. Προσπαθήσαμε να στρέψουμε την προεκλογική ατζέντα στις ξεκάθαρες θέσεις και όχι στα μέσα (βλ. κοινό ή ξεχωριστά ψηφοδέλτια), να στηλιτεύσουμε ποταπές συμπεριφορές (λασπολογία και ψέματα) και όχι ανθρώπους που εργάζονται δίπλα μας.

Γνωρίζουμε ότι καταφέραμε να σας εμπνεύσουμε ελπίδα είτε έχετε δεκαετίες υπηρεσίας είτε μετράτε λίγα μόλις χρόνια. Είδαμε και το εισπράξαμε ότι ειλικρινά αποδεχτήκατε την θέση ότι οι κομματικές παρατάξεις (κεκαλυμμένες ή μη) δεν επιτελούν το έργο που θα μπορούσαν τα μεμονωμένα πρόσωπα αν τελικά δρούσαν αποκομμένοι από τον κομματικό ομφάλιο λώρο.

Άλλωστε, σκέψεις για το μέλλον μπορούν να γράψουν εύκολα κάποιοι καλοί κειμενογράφοι. Τα λόγια για το μέλλον μπορεί να πείσουν. Οι πράξεις όμως ανήκουν στην πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να αλλάξει.

Κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει το γεγονός της απουσίας προτάσεων, ξεκάθαρων θέσεων και μαχητικής διάθεσης από συγκεκριμένες παρατάξεις καθώς και τον κατακλυσμό ακαριαίων yes man! από μέρους τους που στοίχειωσαν σε βαθμό ανέκδοτου τη θητεία του απερχόμενου ΔΣ του Συλλόγου.

Συνάδελφοι,

Πολιτική στη ζωή είναι όλα. Πολιτική σημαίνει επιλογές και οι επιλογές μας, ναι, έχουν χρώματα. Αλλά τα χρώματα αυτά τα θέλουμε να τα δίνουμε εμείς χωρίς προκαθορισμένους έγχρωμους φακούς που διαθλούν την πραγματικότητα.

Όπλο μας απέναντι στον νέο μέτοχο δεν θα είναι το «τι ψηφίζουμε» στις εθνικές εκλογές, αλλά το ποιοι είμαστε και τι προτείνουμε. Ποιους και τι εκπροσωπούμε.

Και αν για την Εταιρία όλα αυτά θα είναι μια νέα αρχή, για τον Σύλλογο δεν θα είναι. Θα είναι ένας ακόμα αγώνας. Όμως είναι αδόκιμο να δίνουμε συνεχώς την ίδια και την ίδια απάντηση στα προβλήματά μας, αναμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα. Ήρθε η στιγμή να δώσουμε μια νέα απάντηση.

Σας καλούμε να συμμετέχετε στις εκλογές του Συλλόγου μας. Σας καλούμε να ενισχύσετε τους υποψηφίους που σας εκφράζουν καλύτερα, που εμπιστεύεστε περισσότερο και επιθυμείτε να σας εκπροσωπήσουν.

Εμείς έχουμε να σας προτείνουμε:

Συναδελφικά,

  • ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
  • ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
  • ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  • ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  • ΚΟΥΒΑΡΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  • ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
  • ΜΠΟΓΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
  • ΝΑΣΟΥΦΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  • ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  • ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
  • ΠΑΠΠΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ)
  • ΤΟΠΙΝΤΖΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  • ΣΤΡΙΜΠΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  • ΤΖΑΝΕΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
  • ΧΟΝΔΡΟΣ ΗΛΙΑΣ

Συμμετέχουμε, Επιλέγουμε, Συνεργαζόμαστε, Κερδίζουμε.

 …δεν συνεχίζεται. Η ομάδα εργαζομένων Συνεργασία θεωρεί ότι οι συνάδελφοι οφείλουν να σκεφτούν για το μέλλον του Συλλόγου απρόσκοπτα, με ηρεμία, μακριά από εντάσεις και πολέμους ανακοινώσεων, εκφράζοντας και στην πράξη την έννοια και το νόημα της λέξης «συνεργασία».