16 Νοε 2021

Επέτειος Πολυτεχνείου - πυξίδα για το σήμερα

Συνάδελφοι,

Για να τιμήσουμε εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στον ολοκληρωτισμό έχουμε θεσπίσει ως Δημοκρατία εθνικές εορτές και επετείους. Ως σημαίνουσες ημερομηνίες σε ένα εορτολόγιο συνεχίζουν να φωτίζουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθούμε απέναντι σε κάθε πρόκληση και κάθε εμπόδιο. Απέναντι στη φυσική τάση της κάθε εξουσίας να επεκτείνεται, απέναντι σε καθετί που φιμώνει τον λόγο και ευνουχίζει την προσωπικότητα.

Στα δικά μας χρόνια, αυτή η πορεία συνάντησε το εμπόδιο της πανδημίας και δυστυχώς μαζί με τον υγειονομικό κίνδυνο εμφανίστηκαν ξανά τα φαινόμενα των θεωριών συνομωσίας και της έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Θεωρούμε σημαντικό τον καθημερινό προβληματισμό για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όμως παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σωστή ενημέρωση είναι στην σύγχρονη εποχή μια μορφή αντίστασης στις δυνάμεις που επιθυμούν να διατηρήσουν τις κοινωνίες φοβικές και φοβισμένες.

Η Χούντα και ο αγώνας του Πολυτεχνείου, ως έννοιες έχουν δεχτεί διάβρωση από τους ίδιους κύκλους που αρνούνται σήμερα να συνεργαστούν με τους θεσμούς σε όλα τα επίπεδα. Η ευθύνη όλων μας έγκειται στο να γνωρίζουμε τις ιστορικές αλήθειες ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια ιστορικά λάθη.

Καλή αντάμωση στους κοινούς μας αγώνες για Ελευθερία, Παιδεία, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η Σ.Ε.