11 Μαρ 2022

Και τώρα τι κάνουμε;

Συνάδελφοι,

Η προσχηματική, από την πλευρά της Διοίκησης, διαδικασία διαπραγμάτευσης μάς φέρνει, σχεδόν πέντε άγονους μήνες αργότερα, σε ένα τέλμα όπου τη λύση καλούνται να δώσουν οι εργαζόμενοι. Χαρακτηρίζουμε τη διαδικασία αυτή ως προσχηματική γιατί μόνο έτσι μπορεί να θεωρηθεί μια αλληλουχία όλο και χειρότερων προτάσεων εκ μέρους της Διοίκησης, με σκοπό να θίξουν ακόμη περισσότερα από τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το ποιος ευθύνεται για την αδιαλλαξία και τη μη σύγκλιση, μπορεί ο καθένας εύκολα να το εντοπίσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε τις δικές σας σκέψεις αλλά εμείς ως Ομάδα Εργαζομένων Συνεργασία δεν θεωρούμε ότι απλά μια μέρα «ξύπνησαν στραβά» στη Διοίκηση. Ποιος είναι σίγουρος για τις προθέσεις τους; Πώς είναι δυνατό να δείξεις εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις τους όταν δυστυχώς σχεδόν το σύνολο του προσωπικού έχει λάβει ακάλυπτες επιταγές προκειμένου να συνεχίζει απρόσκοπτα να καλύπτει τις διογκωμένες τρύπες που άφησε το μεγάλο πλήθος των αποχωρήσεων;

Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε τυχερούς τους εαυτούς μας, όσο βρισκόμαστε υπό τη σκέπη ενός συλλογικού οργάνου που μπορεί να αντιδράσει, που έχει την τυπική και ουσιαστική ικανότητα να ενώσει τις φωνές όλων μας και να βάλει ένα τέλος στις ορέξεις κάποιων που δεν έχουν καν πατήσει το πόδι τους στην εταιρεία. Στη νεότερη ιστορία της Εθνικής δεν έχουμε προχωρήσει σε μεγάλης διάρκειας κινητοποιήσεις. Ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, όπου θίγονταν σε μεγάλο βαθμό οι μισθοί και το εργασιακό μας μέλλον, βάλαμε πλάτη για το καλό της Εταιρείας. Αυτή η φορά είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν. Σήμερα, η εργοδοσία στην Εθνική Ασφαλιστική δεν είναι ούτε συγκεκριμένη, ούτε γνωστή. Δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της, δεν έχουν καν εκφραστεί, απλά τις προβλέπουμε. Η αβεβαιότητα της εποχής έχει ενταθεί από εξωγενείς παράγοντες και η μόνη προστασία όλων μας από αυτή την “τρέλα” των τελευταίων ετών, είναι η εργασιακή ειρήνη και το όραμα που προσφέρει η δραστηριοποίηση εντός ενός φιλικού/ασφαλούς προς τον εργαζόμενο πλαισίου, στη μεγαλύτερη και ιστορικότερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας.

Συνάδελφοι,

Η εργασιακή ειρήνη δεν είναι μια δεδομένη κατάσταση που απλά τυχαίνει. Είναι μια λεπτή γραμμή ισορροπίας που κατακτιέται μέρα με τη μέρα και διατηρείται ως αποτέλεσμα μιας αμοιβαία επωφελούς σύμπραξης εργοδότη και εργαζόμενου. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και η διαφαινόμενη κρίση να παραμείνει στο ντουλάπι. Είμαστε βέβαιοι ότι το σύγχρονο management που ευαγγελίζεται η Διοίκηση σε πρόσφατη ανακοίνωσή, περιλαμβάνει και τρόπους διαχείρισης κρίσεων. Ευχόμαστε να μην χρειαστεί να επιστρατευτούν όλες αυτές οι “θεωρητικές γνώσεις” εναντίον μας. Υπάρχει ακόμα χρόνος. Και από την πλευρά του Συλλόγου υπάρχει η ξεκάθαρη πρόθεση, ώστε να τελεσιδικήσει η διαπραγμάτευση υπέρ των εργαζομένων. Όχι γιατί πρέπει. Αλλά γιατί το αξίζουν.

Ψηφίζουμε όλοι θετικά στην ομόφωνη πρόταση του Συλλόγου για κινητοποιήσεις, με μοναδικό σκοπό την διατήρηση της εργασιακής μας αξιοπρέπειας.

Συναδελφικά,

Η Σ.Ε.