12 Απρ 2022

Αξίζουμε περισσότερα

Συνάδελφοι,

Ως Ομάδα Εργαζομένων ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ λυπούμαστε που βρισκόμαστε εδώ μπροστά σας αυτή τη στιγμή, προφανώς όχι γιατί σας ενημερώνουμε για την πορεία της διαπραγμάτευσης (πώς θα μπορούσε άλλωστε;) αλλά για το ότι η πλειοψηφία του Συλλόγου φέρνει ως «τελική» μια πρόταση σήμερα. Γιατί δεν ήταν «τελική» και η προηγούμενη «τελική» πρόταση της Διοίκησης; Ή η προηγούμενη «τελική»; «Τελική» την κατέστησαν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου.

Ο μοναδικός μας στόχος ήταν η συνέχιση των διαπραγματεύσεων ώστε να λάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, σε έναν αγώνα που δυστυχώς δεν τους είχαμε όλους τους συμμάχους στο πλάι μας.

Με σημαντική καθυστέρηση των κινητοποιήσεών μας, με άνευρη αντίδραση στο επικοινωνιακό παιχνίδι της Διοίκησης, σήμερα καλούμαστε όλοι να υπερψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε μια πρόταση που για εμάς έχει πάρα πολλά κενά. Ένα κείμενο Σύμβασης που έχει μικρή διάρκεια, μικρή αύξηση και μια μεγάλη παραχώρηση: το άρθρο 5 που μας διασφαλίζει από ομαδικές απολύσεις για λόγους αναδιάρθρωσης υπηρεσιακών μονάδων (βλ. κλείσιμο καταστημάτων, outsourcing εργασιών κλπ.) και για οικονομοτεχνικούς λόγους (βλ. ζημιές στον ισολογισμό). Πλέον, αυτό το άρθρο η Διοίκηση επιθυμεί να το πάρει πίσω, δίνοντας μια Σύμβαση 1,5 έτους και αύξηση 3% (το καθαρό ποσό της αύξησης αφαιρώντας φόρους, εισφορές κλπ. θα είναι σημαντικό μικρότερο), τη στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει με πάνω από 6%, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ να υπάρχει κείμενο ΕΚΕ στα χέρια μας, με τη συνέχιση της απαξίωσης των καταστημάτων και με μια απλή προφορική πρόθεση να εξεταστεί η πρόσληψη κάποιων δανειζόμενων συναδέλφων μέσα από κάποια ΑΟΡΙΣΤΗ διαδικασία και χωρίς καν ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα.

Συνολικά, λοιπόν, έχουμε ένα πακέτο προτάσεων της Διοίκησης που ως υπαλλήλους και Σύλλογο  μας φέρνει σε μια θέση πολύ δυσμενέστερη σε σχέση με αυτήν που είχαμε πετύχει σε συλλογικές διαπραγματεύσεις του παρελθόντος. Καλούμαστε να θυσιάσουμε αμαχητί κεκτημένα που είχαμε κερδίσει με αγώνες και θυσίες, κεκτημένα που δύσκολα θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε στο μέλλον! Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η παρούσα πρόταση της Διοίκησης δεν έρχεται σε μια άσχημη συγκυρία για τα οικονομικά δεδομένα της Εταιρείας ή σε μια περίοδο που υπάρχει ανάγκη οι υπάλληλοι για μια ακόμα φορά να την «ξελασπώσουν», αλλά σε μια περίοδο που η Εταιρεία έχει κατά σειρά ετών κέρδη και που εξαγοράστηκε από έναν μέτοχο ο οποίος έχει τεράστια οικονομική ευρωστία.

Η Διοίκηση ουσιαστικά έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση εδώ και μια εβδομάδα, με αλλεπάλληλες υποχωρήσεις που δείχνουν ότι ο νέος μέτοχος επιθυμεί Συλλογική Σύμβαση σε αυτήν τη φάση. Κάποιοι στον Σύλλογο ίσως επιθυμούν ηρωική έξοδο. Δεν επιθυμούμε σε καμιά περίπτωση να κάνουμε τη χάρη σε κανέναν να παίζει παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων. Εμείς παραμένουμε πιστοί στα συμφέροντα όλων και καταψηφίζουμε το παρόν κείμενο με σκοπό την άμεση συνέχιση της διαπραγμάτευσης με τη Διοίκηση στο δημιουργικό πλαίσιο το οποίο τήρησε την τελευταία περίοδο και όχι τους προηγούμενους μήνες.

Κλείνοντας, σας προτρέπουμε και εμείς με τη σειρά μας, όπως έκανε και ο Διευθύνων Σύμβουλος, να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με θετική σκέψη και αισιοδοξία, να μην παρασυρθούμε από κραυγές και από τον φόβο ότι αν δεν κάνουμε δεκτή αυτή την πρόταση της Διοίκησης, δεν θα έχουμε Σύμβαση.

Συνάδελφοι, πιστεύουμε ότι αξίζουμε καλύτερη Σύμβαση. Δώστε μας τη δύναμη να την διεκδικήσουμε καταψηφίζοντας την πρόσφατη πρόταση της διοίκησης.

Συναδελφικά,

Η Σ.Ε.