18 Ιαν 2023

Το μέλλον του Συλλόγου

Συνάδελφοι,

Ο προεκλογικός χρόνος των επόμενων εβδομάδων είναι μια δημιουργική περίοδος για όλες τις παρατάξεις. Επιστρατεύουν αλλεπάλληλες ανακοινώσεις (σαν και αυτή που διαβάζετε αυτή τη στιγμή), προσεγγίζουν συναδέλφους για να τους εντάξουν στα ψηφοδέλτια τους, γίνονται κάθε είδους ζυμώσεις έτσι ώστε να βελτιώσει κάθε παράταξη τη θέση της.

Όλα αυτά είναι απολύτως θεμιτά χαρακτηριστικά μιας δημοκρατικής διαδικασίας, εκτός από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Αυτή δεν έχει να κάνει με την υποκειμενική ερμηνεία αλλά με την απλή παρατήρηση. Εμείς, λοιπόν, τι παρατηρούμε;

  • Πήραμε μια σύμβαση μόλις 18 μηνών που περιλάμβανε μικρές αυξήσεις, πολύ κάτω από τον πληθωρισμό και με υποχωρήσεις σε σημαντικά άρθρα περί μη απολύσεων κλπ.
  • Η Εταιρεία, μετά από ομόφωνη πρόταση του Συλλόγου, έδωσε “επίδομα ακρίβειας”, που ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι αυξήσεις της ΣΣΕ ήταν πολύ μικρότερες από τις πραγματικές ανάγκες. Δυστυχώς, το επίδομα αυτό δεν αποδόθηκε σε μια από τις χαμηλότερα αμειβόμενες ομάδες εργαζομένων, αυτή των γραμματέων στα εταιρικά γραφεία πωλήσεων.
  • Η διαδικασία διαπραγμάτευσης και τελικής υπογραφής του ΕΚΕ διήρκεσε περισσότερο από τον χρόνο ισχύος του τελικού κειμένου (ουσιαστικά είναι μια παράταση 6 μηνών). Το κείμενο που επίσης υπερψήφισε ομόφωνα το ΔΣ του Συλλόγου ως μία «μη χείρον βέλτιστον» εξέλιξη, εγκρίθηκε χωρίς Γενική Συνέλευση.
  • Ο Σύλλογος έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μέσω εταιρειών ενοικίασης, όπως έδειξε το αποτέλεσμα του ερωτηματολογίου που απαντήθηκε από αυτό το κομμάτι του προσωπικού.
  • Ο Σύλλογος εμφανίζεται να μην μπορεί να πείσει το σώμα να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όποτε αυτές είναι απαιτητές από τις περιστάσεις.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ωραιοποιήσουμε μια κατάσταση που εμείς, στην Ομάδα Εργαζομένων Συνεργασία, πασχίζουμε κάθε μέρα να αλλάξουμε. 

Ποιοι είμαστε

Η ομάδας μας συστάθηκε από ανθρώπους που πλέον μετράνε 15 και 20 χρόνια στην Εταιρία. Δεν έχει κομματικό πρόσημο αλλά ενσωματώνει στους κόλπους της άτομα που προέρχονται από (σχεδόν) όλους τους πολιτικούς χώρους. Το μεγάλο μας κοινό χαρακτηριστικό είναι η σημαντική προσφορά των ανθρώπων μας στην ανάπτυξη της Εταιρίας και μάλιστα στα «πέτρινα χρόνια» των παγωμένων εξελίξεων και των περικοπών.

Οι αποφάσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τον Σύλλογο συζητούνται εκτενώς από το σύνολο των μελών της παράταξης και οι αποφάσεις λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες, τα εκλεγμένα μέλη μεταφέρουν στο ΔΣ του Συλλόγου τις αποφάσεις αυτές και λειτουργούν ως εκφραστές των συλλογικών αντιλήψεων της παράταξης. Είμαστε μια Ομάδα που βάζουμε πάνω από όλα το κοινό συμφέρον και όχι τις προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις των μελών μας.

Στη διαδρομή μας μέχρι σήμερα, ο φυσικός μας χώρος εντός των συλλογικών δρώμενων υπήρξε τις περισσότερες φορές αυτός του αντιπολιτευόμενου. Στην τελευταία μας θητεία καταφέραμε για πρώτη φορά (χάρη στη δική σας στήριξη) να συμμετέχουμε στο Προεδρείο του ΔΣ με τρία μέλη και παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για την ΣΣΕ και τον ΕΚΕ. Πιστεύουμε πως η συνεισφορά στα περισσότερα από τα κορυφαία θέματα που απασχόλησαν το Σύλλογο από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι και σήμερα ήταν σημαντική (χωρίς να μειώνουμε ή να παραβλέπουμε το έργο άλλων παρατάξεων).

Παρόλα αυτά, συχνά «κατεβήκαμε» με προτάσεις άβολες για το συνδικαλιστικό κατεστημένο, όπως ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αξιολόγησης και η σύνδεση του με αντικειμενικά κριτήρια και αντίστοιχες οικονομικές επιβραβεύσεις, ώστε η εξέλιξη του καθενός από εμάς να μην εξαρτάται από σκιώδεις και άτυπες επιτροπές.

  • Μιλήσαμε για την άδικη περικοπή του βοηθήματος ακρίβειας των συναδέλφων μας μέσω εταιριών ενοικίασης και για την απαράδεκτη εξαίρεση των γραμματέων στα γραφεία ζωής από τη συγκεκριμένη παροχή.
  • Προτείναμε ένα οργανωμένο σχέδιο ένταξης των συναδέλφων μέσω ICAP, ActionLine, που θα έβγαζε άμεσα από το αδιέξοδο εταιρεία και εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται στο όριο της φτωχοποίησης και δεχτήκαμε επίθεση.
  • Προτείναμε λύσεις ουσίας που θα εξασφαλίζανε την επιβίωση του ομαδικού μας συμβολαίου, έναντι επιλογών που απλά θα παρατείνανε τον αργό θάνατό του.
  • Πριν αρκετά χρόνια προτείναμε τις αμοιβές στο προσωπικό με κουπόνια και δεχτήκαμε επίθεση. Σήμερα οι υπόλοιπες παρατάξεις πανηγυρίζουν που το επίδομα ακρίβειας δόθηκε σε αυτή τη μορφή.

 Το Μέλλον

Συνάδελφοι, το νέο ΔΣ και το Προεδρείο που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές θα έχει να διαχειριστεί κορυφαία ζητήματα, υψίστης σημασίας και μάλιστα εν μέσω μιας κλιμακούμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκοσμίως.

  1. Ένταξη συναδέλφων μέσω εταιριών «Ενοικίασης».
  2. Διαφύλαξη των εργατικών μας κεκτημένων (Διαπραγμάτευση για ΣΣΕ και ΕΚΕ).
  3. Ένταξη συναδέλφων που εργάζονται στα Εταιρικά Γραφεία Πωλήσεων ως γραμματείς.
  4. Ανάπτυξη των Καταστημάτων της Εταιρίας
  5. Επανεξέταση και εκσυγχρονισμός του τρόπου με τον οποίο αξιολογούνται οι υπάλληλοι σε όλες τις βαθμίδες ιεραρχίας.
  6. Διασφάλιση αξιοκρατικών διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού.
  7. Διασφάλιση του τρόπου με τον οποίο οι υπάλληλοι εξελίσσονται στην ιεραρχία, εκπαιδεύονται, συμμετέχουν στα κοινά και έχουν ελευθερία έκφρασης.

Δέσμευση

Ως Ομάδα Εργαζομένων Συνεργασία δεσμευόμαστε έναντι του σώματος των ψηφοφόρων πως σε όποια θέση και αν βρεθούνε οι υποψήφιοι μας μετά τις επερχόμενες εκλογές, θα συνεχίζουμε να υπηρετούμε το συλλογικό μας συμφέρον με υπευθυνότητα και συνέπεια. Πιστεύουμε πως ήρθε η στιγμή να ανανεωθεί το συνδικαλιστικό δυναμικό στην Εθνική Ασφαλιστική. Ζητάμε να ενισχύσετε το ανεξάρτητο έναντι του κομματικού. Να ενισχύσετε το νέο, έναντι του φθαρμένου και παλαιού. Ζητάμε να ενισχύσετε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία έναντι της αδιαφάνειας και των παιχνιδιών εξουσίας που κατέκλυσαν όλα αυτά τα χρόνια τον εργασιακό μας βίο.

Ζητάμε να ενισχύσετε με την ψήφο σας την Ομάδα Εργαζομένων «Συνεργασία».

Με εκτίμηση,

Ομάδα Εργαζομένων ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ