24 Ιαν 2023

Ομιλία Αλέξανδρου Τοπιντζή στην Γενική Συνέλευση

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μόλις 2 χρόνια μετά τις εκλογές, εμείς ως Συνεργασία συνεπείς στις δεσμεύσεις μας απέναντι σας, προκαλούμε μια νέα εκλογική διαδικασία ώστε να πάρουμε ξανά όλοι μαζί την ευθύνη των επόμενων κινήσεων που είτε θα δημιουργήσουν ένα από τα πιο δυνατά σωματεία που έχουν υπάρξει σε ιδιωτική εταιρεία, είτε θα διαλύσουν έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της χώρας. Και δεν θέλουμε να ακουστούμε μελοδραματικοί, ούτε κινδυνολόγοι αλλά η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Σύλλογος πρόσφατα, μας λυπεί.

Όπως σας είπαμε και στην ανακοίνωση μας, δεν επιθυμούμε να ωραιοποιήσουμε καμία κατάσταση και γι’ αυτό είμαστε εδώ μπροστά σας για να σας μεταφέρουμε την ωμή αλήθεια. Ας ξεκινήσουμε από το πιο πρόσφατο γεγονός και πάμε προς τα πίσω. Οι συνάδελφοι μας μέσω ICAP και Action Line πρόσφατα συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο φάνηκε ξεκάθαρα πόσο έχει εισχωρήσει στις σκέψεις τους η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το συλλογικό τους όργανο. Αντίστοιχες ήταν και οι αντιδράσεις πολλών εξ αυτών στις πρόσφατες συναντήσεις. Ταυτόχρονα περισσότεροι από τους μισούς υπαλλήλους μέσω εταιρειών ενοικίασης και γραμματείς παραμένουν εκτός Συλλόγου, ενώ και από αυτούς που βρίσκονται εντός Συλλόγου αρκετοί έως πολλοί δεν είναι ταμειακά συνεπείς, ελάχιστοι κάνουν χρήση του ομαδικού συμβολαίου και καλύτερα ας μην μιλήσουμε για το checkup.

Πάμε πιο πίσω, υπογράφηκε ένας ΕΚΕ για ελάχιστους μήνες μέχρι να λήξει και σε περίπου ένα εξάμηνο πρέπει να τον επαναδιαπραγματευθούμε. Με αλλεπάλληλα μπρος πίσω, εμπλοκή του ΟΜΕΔ και μια περίπου εννεάμηνη καθυστέρηση δημιουργήθηκε ένα χάος που είμαστε σίγουροι πως δεν θα μας βγει σε καλό στην επόμενη διαπραγμάτευση, εάν βέβαια το προεδρείο δεν είναι ενωμένο.

Πάμε ακόμα πιο πίσω, εκεί που ξεκίνησε το πιο μεγάλο μπάχαλο. Η εταιρεία πρότεινε μια τελική  σύμβαση, είπαμε όχι, μετά είπαμε ότι θα κάνουμε απεργία, δεν μαζέψαμε ικανοποιητικό ποσοστό για να προχωρήσουμε άμεσα σε απεργία διαρκείας αλλά είμασταν έτοιμοι για αγώνα ώστε να πειστεί το σώμα, μας προτάθηκε μια άλλη τελική σύμβαση όπου φάνηκε πως άρχισε να δίνει πράγματα ο εργοδότης, μιας και είχε ξεκινήσει το rally του πληθωρισμού. Κάπου εκεί οι 2 από τις 4 παρατάξεις, θεώρησαν πως η τελική νούμερο τρία σύμβαση είναι ικανοποιητική και τελική. Έγινε ό,τι έγινε, δεν θα κρίνουμε εάν ήταν καλό ή κακό, εγώ είδα πως ο Σύλλογος με ένα νέο προεδρείο ζήτησε πριν λίγους μήνες βοήθημα ακρίβειας και η εταιρεία το έδωσε με μεγάλη προθυμία. Συγνώμη συνάδελφοι αλλά εγώ αυτό το κρίνω ως σημαντική διόρθωση μιας σύμβασης που δεν καλύπτει τις ανάγκες του προσωπικού.

Δεν θα μακρηγορήσω και πάω κατευθείαν σε αυτό που θα ζητήσω από εσάς, ως ένας απλός συνάδελφος, ένας υπάλληλος που βρίσκεται σε αυτή την εταιρεία από το 2004 και θα ήθελε να βρίσκεται αρκετά χρόνια ακόμα. Ζητώ να αντιληφθείτε την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει περιέλθει ο σύλλογος, με λιγότερα μέλη πλέον σε σχέση με το παρελθόν, με μεγάλες ομάδες του να πλήττονται (icapaction line, γραμματείς), με έναν εργοδότη να μην ανοίγει τα χαρτιά του σε σχέση με τα καταστήματα, τα γραφεία ζωής, το νέο μηχανογραφικό σύστημα, τις συνεργασίες με outsourcing και συμβουλευτικές εταιρείες, γενικά να κρατά μια ήπια γραμμή που ίσως όμως μεταβληθεί σε σχέση με την κερδοφορία. Εάν ψηφίσετε πάλι με απολύτως ιδιοτελή κριτήρια, θα έχετε διαπράξει έγκλημα κατά του Συλλόγου και γι’ αυτό σας καλώ να αναλογιστείτε με ψυχραιμία και σύνεση το ποιον επιλέγετε να σας εκπροσωπήσει, χωρίς να λέω σε καμιά περίπτωση πως η Συνεργασία είναι κάποια παρέμβαση αγγέλων επί Γης. Το μόνο που έχω να πω για την Συνεργασία είναι πως επιμένουμε να διατηρούμε την συνέπεια και την ηθική αυτοτέλεια μας στο πως προασπιζόμαστε τα συμφέροντα σας.

Σας ευχαριστώ.

Αλέξανδρος Τοπιντζής