17 Ιουλ 2023

Ανακοίνωση παραίτησης Γιάννη Νασούφη από το Προεδρείο του Συλλόγου

Θεωρούμε πως η παράταξη στην οποία συμμετέχω, όλα αυτά τα χρόνια, πρεσβεύει όλες εκείνες τις αρχές που θα έπρεπε να ενστερνίζεται ένας σύγχρονος Σύλλογος Εργαζομένων. Δημοκρατικές διαδικασίες, διαφάνεια, αλληλεγγύη, συμμετοχικότητα, αυταπάρνηση και σεβασμός στα δικαιώματα και την προσωπικότητα του καθενός.

Με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας που ανέδειξε το νέο ΔΣ του Συλλόγου, δεχτήκαμε να συμμετάσχουμε σε μη αντιπροσωπευτικό Προεδρείο με γνώμονα την τήρηση αυτών των βασικών αρχών από όλες τις παρατάξεις, ως minimumπροϋπόθεση σωστής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων. Δυστυχώς και με μόλις λίγους μήνες θητείας, ο Σύλλογος επέστρεψε στην ομηρεία από προσωποκεντρικές πρακτικές, κρυφές ατζέντες, διαδρομικές μικροπολιτικές, μια πλεύση στο άγνωστο χωρίς σχέδιο και χωρίς όραμα για το που επιθυμεί να βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής μακροπρόθεσμα.

Με τους συναδέλφους μέσω εταιρειών ενοικίασης να βρίσκονται με το ένα πόδι έξω και με το ένα πόδι εντός της Εταιρείας, με κάποιους συναδέλφους (ποιους;;;) να αποχωρούν από την Εταιρεία μας χωρίς κανείς να γνωρίζει το πλαίσιο της απόλυσης (απομάκρυνσης;), με στρατιές νέων συναδέλφων να προσλαμβάνονται καθημερινά και με μια “πλαδαρή” διαπραγμάτευση για τη νέα Συλλογική Σύμβαση να πλανάται σαν φάντασμα πάνω από το μέλλον μας, οι διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων για το πώς κινείται ο Σύλλογος, δεν μας καλύπτουν ως Ομάδα Εργαζομένων. Προφανώς και δεν είναι ούτε η πρώτη φορά ούτε και η τελευταία που συμβαίνουν αντίστοιχες καταστρατηγήσεις. Και αν στο παρελθόν το δεχόμασταν για την “ενότητα του Συλλόγου”, πλέον θεωρούμε πως αυτή η πρακτική τελικά αποδυναμώνει μακροπρόθεσμα το Συλλογικό μας όργανο και αποτρέπει ανθρώπους από το να ασχοληθούν με τα κοινά.

Και επειδή σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε να νομιμοποιούμε, τόσο ως Ομάδα Εργαζομένων όσο και προσωπικά, τέτοιες πρακτικές που δεν συνάδουν με τις παραπάνω αρχές, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση στο Προεδρείο, ως ταμίας του Συλλόγου. Ελπίζω αυτή η απόφαση μου να εμπνεύσει δυνάμεις εντός του Συλλογικού Οργάνου να κινηθούν πιο αποφασιστικά για τη βελτίωση του πιο σημαντικού εργαλείου που έχει ο εργαζόμενος για την προστασία του, απέναντι σε αυτά που έρχονται. Και έρχονται πολλά, συνάδελφοι.