17 Νοε 2023

Αλλαγή ρότας όσο είναι ακόμη καιρός

Συνάδελφοι,

Οι κεντρικές κολόνες του κτηρίου μας αριθμούν στο Νο 44. Αυτές οι κολόνες πάτησαν σε μια σταθερή βάση έτσι ώστε το όραμα που είχε η τότε Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν να μας εμπνέει ακόμα και σήμερα. Το Όραμα και η κουλτούρα της Εταιρείας χρήζουν οπωσδήποτε βελτίωσης (σιλό, διατμηματική συνεργασία κλπ) και ως προτεραιότητα πρέπει να είναι πάντα Ο Άνθρωπος. Ωστόσο, με την πρόσφατη απόφαση ενός Γενικού Διευθυντή να ωθήσει στα άκρα τη σχέση συναδέλφου μας με την Εταιρία, για το κοινό αίσθημα των εργαζομένων ήταν σαν να χτυπάει η Ανώτατη Διοίκηση ευθέως τη ρίζα της κουλτούρας που κάνει την Εθνική Ασφαλιστική ξεχωριστή και κατεδαφίζει αρκετές από τις 44 κολόνες της.
 
Η Εθνική μας χτυπήθηκε στο μαλακό της υπογάστριο. Χτυπήθηκε αυτό που θέλουμε «να είναι» η Εθνική, μιας και χτυπήθηκε ευθέως ό,τι αντιπροσωπεύει ο θιγόμενος συνάδελφος: εργατικότητα, ακεραιότητα, ευγένεια, συναδελφικότητα, δημιουργικότητα, τεχνογνωσία, καινοτομία, εμπειρία.
 
Επικροτείτε την αυθαιρεσία και τον ετσιθελισμό της πιο απεχθούς εκδοχής του διευθυντικού δικαιώματος. Επικροτείτε τους managers που, αντί για αυτοκριτική, ζητούν «αίμα στρατιωτών» και όποιος υψώνει το ηθικό του ανάστημα με προτάσεις απέναντι σε αυτή την απαίτηση, εκδιώκεται.

Σας καλούμε να αναλογιστείτε το μήνυμα που στέλνετε σε όλες και όλους όσοι ακολουθούν αυτό το θετικό πρότυπο εργαζομένου που πρέσβευε ο συνάδελφος: «Γίνετε yes men», «Γίνετε καιροσκόποι».
 
Κύριοι της Διοίκησης, σταματήστε να ποτίζετε με δηλητήριο κάθε αρμό ασφάλειας και εμπιστοσύνης της Εταιρίας και δείξτε την μίνιμουμ εμπιστοσύνη στους συναδέλφους που έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της πώλησης της Εταιρείας και την έχουν κρατήσει την Πρώτη Ασφαλιστική της Ασφαλιστικής Αγοράς.
 
Αν για τα κακά αποτελέσματα, η Διοίκηση «shoots the messenger», τότε θα μείνετε να μιλάτε μόνοι σας σε ένα δωμάτιο που οι υπόλοιποι θα είναι απλά ο αντίλαλός σας.
 
Απ’ το empowerment και το «είμαστε ένα», δεν πιστεύουμε ότι θέλετε να μας πάτε στο «ό,τι πείτε και όπως το πείτε κ. Διευθυντά».
 
Μόνο που εκεί δεν θα πάμε. Γιατί "γίναμε ένα" μέσα από τους αγώνες που δώσαμε για να κρατήσουμε όρθια αυτή την Εταιρία.

Συνάδελφοι μετά από τη συνεχιζόμενη απαξίωση των Καταστημάτων ήρθε η ώρα που η Διοίκηση της Εταιρίας αποφάσισε το οριστικό κλείσιμο 4 Καταστημάτων. Μια Διοίκηση που ήρθε στην Εταιρία για να την αναπτύξει και να τη μεγαλώσει βλέπουμε ότι με σταθερά βήματα την οδηγεί στη συρρίκνωση και στην απαξίωση. Οι συνάδελφοι μας που υπηρετούν στα Καταστήματα επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και επαγγελματισμό όποτε τους ζητήθηκε να βοηθήσουν την Έδρα (βλ. αποζημιώσεις Ομαδικών, καταστροφές Daniel) παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να πείσουν τη νέα Διοίκηση για την αξία που προσδίδει η παρουσία τους τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στην ίδια την Εταιρία που ακόμη τουλάχιστον φέρει το όνομα "Εθνική".

Συνάδελφοι η σημερινή επέτειος του Πολυτεχνείου έχει για μας μόνο ένα μήνυμα: μόνο ενωμένοι, χωρίς φόβο, ο ένας δίπλα στον άλλο και με ωραίους αγώνες όταν απαιτείται, μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το ωραίο ταξίδι με την Εθνική Ασφαλιστική. 
Οι υπόλοιποι δρόμοι είναι αδιέξοδοι.
 
Με εκτίμηση,
 
ΥΓ1: Ζητήσαμε να βγει ανακοίνωση για τον συνάδελφο που εξαναγκάστηκε σε εθελουσία και το Προεδρείο του Συλλόγου αρνήθηκε. Τα συμπεράσματα δικά σας.
ΥΓ2: Η αντιεπαγγελματική συμπεριφορά είναι μη αποδεκτή μόνο από τα κατώτερα επίπεδα ιεραρχίας προς τα ανώτερα ή και το ανάποδο; Απλώς για να γνωρίζουμε.
ΥΓ3: Ελπίζουμε η καλή εντύπωση της πρώτης συνάντησης με τον Πρόεδρο του ΔΣ της Εταιρείας, να εμπνεύσει και να οδηγήσει το ΔΣ της Εταιρείας σε καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον, με σεβασμό στην κουλτούρα αυτής της Εταιρίας που την οδηγεί σταθερά εδώ και πολλές δεκαετίες στην Πρώτη θέση της Ασφαλιστικής αγοράς.